275
Κοσμοπλημμύρα στην Κερμάν, στην ομαδική κηδεία των θυμάτων του ISIS. Οι Ιρανοί ορκίστηκαν εκδίκηση | Iran's Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Ιράν: Αρχισαν οι συλλήψεις υπόπτων για το μακελειό του ISIS

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2024, 21:21
Κοσμοπλημμύρα στην Κερμάν, στην ομαδική κηδεία των θυμάτων του ISIS. Οι Ιρανοί ορκίστηκαν εκδίκηση
|Iran's Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Ιράν: Αρχισαν οι συλλήψεις υπόπτων για το μακελειό του ISIS

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2024, 21:21

Αυτή δεν ήταν απλώς ανάληψη ευθύνης για το μακελειό στην Κερνάν, αλλά κομπασμός και κήρυξη πολέμου κατά πάντων: το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έβαλε φωτιά στον μουσουλμανικό κόσμο με το τρομοκρατικό πολύνεκρο έγκλημά του της 3ης Ιανουαρίου και η Τεχεράνη αναγκάστηκε να αντιδράσει αμέσως.

Οπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 5 του μήνα, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 11 άτομα ως υπόπτους συνενοχής στις δύο βομβιστικές ενέργειες τύπου καμικάζι που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία σχεδόν 100 ανθρώπων.

Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν δύο άτομα στην Κερμάν, τα οποία παρείχαν υποστήριξη στους δύο «βομβιστές αυτοκτονίας». Επίσης, άλλοι εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν σε άλλες περιοχές του Ιράν. Εντύπωση κάνει, πάντως, ότι η «απεύθυνση» του ISIS στους εξτρεμιστές σουνίτες δεν γνωρίζει σύνορα, καθώς ένας από το δίδυμο των καμικάζι ήταν Τατζίκος, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Το πένθος και η οργή κυριάρχησαν στην ομαδική κηδεία των σκοτωμένων, που έγινε στην Κερνάν, με τους συγγενείς τους να οδύρονται πάνω από τα φέρετρα και το συγκεντρωμένο πλήθος να ουρλιάζει «εκδίκηση!» – τα σχετικά πλάνα έδειξε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Θα σας βρούμε όπου και αν είστε» είπε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγος Χουσεΐν Σαλαμί, στην ομιλία του στην κηδεία, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, ανέφερε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι ιρανικές δυνάμεις «θα αποφασίσουν πού και πότε θα αναλάβουν δράση», προφανώς εκτός Ιράν.

Κατά το παρελθόν το Ιράν υπέστη τρομοκρατικά πλήγματα από τη δράση του ISIS στο έδαφός του. Το 2022 το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε σιιτικό τζαμί με αποτέλεσμα τη δολοφονία 15 ανθρώπων, ενώ το 2017 η έξαλλη τρομοκρατική οργάνωση είχε επιτεθεί στο Κοινοβούλιο του Ιράν και στον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Χομεϊνί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...