485
| CreativeProtagon

Κομμένες οι selfies σε τουριστικά αξιοθέατα, επαναστατούν οι κάτοικοι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2024, 11:00
|CreativeProtagon

Κομμένες οι selfies σε τουριστικά αξιοθέατα, επαναστατούν οι κάτοικοι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2024, 11:00

Στην εποχή της εικόνας, μεγαλύτερη σημασία από μια εμπειρία αυτή καθαυτή έχει η φωτογραφία που την πιστοποιεί. Κάπως έτσι, πάσης φύσεως μνημεία, έργα τέχνης, αρχιτεκτονήματα και τοπία μετατρέπονται σε φόντo, σε σκηνικό για ακόμα μία, πολλοστή, selfie.

Επιπλέον, όμως, μια φωτογραφία μπορεί όχι μόνο να θέσει σε κίνηση, αλλά και να οδηγήσει σε αναπάντεχη άνθηση τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, την ώρα που ο υπερτουρισμός αποτελεί για πολλούς πηγή εισοδήματος και πλουτισμού, σε ολοένα περισσότερα μέρη του κόσμου σχηματίζονται μικροί πυρήνες αντίστασης κατά της κυριαρχίας των selfies, των influencers και των εκατομμυρίων τουριστών που τους ακολουθούν.

Στο πιο εμβληματικό σημείο του Χάλστατ, για παράδειγμα, ενός γραφικού χωριού της Αυστρίας στις όχθες της ομώνυμης αλπικής λίμνης, μια μέρα τον περασμένο Μάιο εμφανίστηκε ξαφνικά ένα ξύλινο τείχος. Το είχαν ορθώσει ορισμένοι από τους μόλις 700 κατοίκους του για να διαμαρτυρηθούν για τους 10.000 τουρίστες που κατέκλυζαν το χωριό τους καθημερινά κατά την υψηλή περίοδο διακοπών (high season), όλοι τους επιζητώντας την τέλεια λήψη, σύμφωνα με μια ακριβή προοπτική: η λίμνη σε πρώτο πλάνο, η πλάγια όψη μιας μικρής γκρίζας εκκλησίας στη μέση και τα βουνά στο βάθος.

H Τζούλια ντ’ Αλεο της Repubblica κάνει λόγο για «φωτογραφίες-φωτοτυπίες», αναφερόμενη ενδεικτικά σε ουρές τουριστών σε διάσημες και απόλυτα «ινσταγκραμικές» κορυφές της Νέας Ζηλανδίας, με σκοπό να βγάλουν όλοι την ίδια ακριβώς selfie. Ο συνωστισμός που άρχισε να παρατηρείται ξαφνικά πριν από μια διετία είχε αναγκάσει ακόμη και την κυβέρνηση να παρέμβει, προτρέποντας τους ταξιδιώτες να μοιράζονται εικόνες από άγνωστα μέρη αντί να επιδιώκουν να αναπαράγουν πάση θυσία τις εμπειρίες των influencers.

Κατά της κουλτούρας των selfies και των influencers ξεσηκώθηκαν πρόσφατα και οι 900 κάτοικοι του Πόμφρετ, ενός χωριού στο Βερμόντ, το οποίο κάθε φθινόπωρο μεταμορφώνεται σε θαύμα της φύσης αλλά και σε πόλο έλξης λάτρεων, όχι μόνον των φθινοπωρινών χρωμάτων, αλλά και του Ιnstagram.

Εως πρόσφατα ο αριθμός τους ήταν ελεγχόμενος, εσχάτως όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, με τους ντόπιους να αποφασίζουν τελικά να απαγορεύσουν (κατά την περίοδο αιχμής του φθινοπώρου) την πρόσβαση των influencers στο πιο εμβληματικό και φωτογραφημένο μέρος του χωριού: μια κομψή αγροικία του 1700 στο παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ της Νέας Αγγλίας.

Οι influencers και οι συνοδοί τους συχνά σκαρφάλωναν πάνω από μια πύλη, παρά τις πινακίδες που απαγορεύουν ρητά την είσοδο, έστηναν αυτοσχέδια καμαρίνια για να αλλάζουν ρούχα, πολλές φορές τα κατάλληλα μόνο για την πόλη αυτοκίνητά τους κολλούσαν στους χωματόδρομους, ενώ, ελλείψει τουριστικών υποδομών, δεν είχαν πρόβλημα να ουρούν (και όχι μόνο) στις άκρες των δρόμων.

Η ιταλίδα δημοσιογράφος μάς πληροφορεί ότι στη λίστα με τα μέρη όπου πλέον απαγορεύονται οι selfies περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Σπίτι της Αννας Φρανκ στο Αμστερνταμ, τα Παρεκκλήσια στον Πύργο του Λονδίνου και οι δρόμοι της Παμπλόνα κατά την κούρσα των ταύρων. Στο Πορτοφίνο της ιταλικής Ριβιέρας, αντί να απαγορεύσουν τις selfies, προτίμησαν να απαγορεύσουν σε συγκεκριμένα σημεία τις στάσεις για φωτογραφίες, με τους παραβάτες να κινδυνεύουν με πρόστιμο ύψους έως 300 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...