607
H υποπαραλλαγή JN.1 αντιστοίχεί στο 39% έως 50% των κρουσμάτων Covid στις ΗΠΑ | REUTERS/Evelyn Hockstein/ File Photo

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της ραγδαίας μεταδιδόμενης υποπαραλλαγής JN.1

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 12:33
H υποπαραλλαγή JN.1 αντιστοίχεί στο 39% έως 50% των κρουσμάτων Covid στις ΗΠΑ
|REUTERS/Evelyn Hockstein/ File Photo

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της ραγδαίας μεταδιδόμενης υποπαραλλαγής JN.1

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 12:33

Τα νεότερα δεδομένα για την παγκόσμια κυρίαρχη παραλλαγή JN.1 του ιού SARS-CoV-2 συνοψίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης.

Οι διεθνείς υγειονομικές Αρχές επισημαίνουν ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν οι λοιμώξεις από την JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, ενώ τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου, παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

Βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Με βάση τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με Covid-19 είναι:

Καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με Covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης –κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της Covid– αναφέρεται τώρα μόνο από το 2% έως 3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 δείχνει πως είτε είναι πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή).

Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, αναφέρει το CDC.

Σε κάθε περίπτωση, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Covid-19 παραμένουν οι ίδιες:

Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

Με δεδομένη την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές και γονείς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων από Δευτέρα.

Θα υπάρξει τις επόμενες ώρες ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε δηλώσεις το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 και παράλληλα κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

«Η συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή. Θα βγάλουμε οδηγίες από τον ΕΟΔΥ αυτές τις ημέρες», είπε η κυρία Αγαπηδάκη, κάνοντας λόγο για αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία καθώς, όπως είπε, «φέτος έχουμε πολύ έντονη κυκλοφορία και της γρίπης εκτός από τον κορονοϊό» (ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 3 Ιανουαρίου στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού νοσηλεύονταν 25 παιδιά με κορονοϊό, 10 με γρίπη και 7 με RSV).

Παράλληλα, θα σταλεί εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών ενώ το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ή άλλων ιώσεων και να παραμένουν σπίτι έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Οσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της Covid, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επανέλαβε τη σύσταση προς του άνω των  60 ετών με υποκείμενα νοσήματα να προχωρήσουν «χθες σε εμβολιασμό και για τη γρίπη και για τον κορονοϊό», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

Πλέον, είπε, «είμαστε σε μια φάση που δεν μετράμε δόσεις, αλλά θα κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο», επισημαίνοντας ότι «ο κορονοϊός δεν είναι γρίπη γιατί δεν έχει εποχικότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...