1123
O Επστάιν το 2004. Πολλοί ήθελαν τότε να είναι φίλοι του | Photo by Rick Friedman/Rick Friedman Photography/Corbis via Getty Images

Υπόθεση Επστάιν: Κλίντον, Τραμπ και πρίγκιπας Αντριου στις λίστες που δημοσιοποιήθηκαν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 08:10
O Επστάιν το 2004. Πολλοί ήθελαν τότε να είναι φίλοι του
|Photo by Rick Friedman/Rick Friedman Photography/Corbis via Getty Images

Υπόθεση Επστάιν: Κλίντον, Τραμπ και πρίγκιπας Αντριου στις λίστες που δημοσιοποιήθηκαν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 08:10

Η ώρα της αλήθειας για τον κύκλο του διαβόητου Τζέφρι Επστάιν έφτασε: δικαστικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις διασυνδέσεις του πάμπλουτου αμερικανού χρηματιστή, ο οποίος είχε καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα και τελικά έβαλε τέλος στη ζωή του πριν από πέντε χρόνια, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, δόθηκαν στη δημοσιότητα —εκθέτοντας πολλούς, αν και όχι τόσους όσους πίστευαν και κυκλοφορούσαν για αυτούς στα social media τις τελευταίες ημέρες.

Τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο αγωγής που σχετίζεται με τη συνεργάτιδα του Επστάιν, την περιβόητη Γκισλέιν Μάξγουελ.

Στα δεκάδες αρχεία κατονομάζονται, μεταξύ πολλών άλλων, οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ —ωστόσο κανείς τους δύο δεν κατηγορείται για παρανομία. Επίσης το όνομα του βρετανού πρίγκιπα Αντριου βρίσκεται στις λίστες, με πολλές και πικάντικες περιγραφές μαρτύρων.

Ο πολυσυζητημένος φάκελος, περίπου 900 σελίδων, δεν περιλαμβάνει νέες αποκαλύψεις για τον ίδιο τον Επστάιν. Περισσότερα έγγραφα της υπόθεσης αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ των περισσότερων από 100 ανθρώπων που κατονομάζονται, κάποιοι κατηγορούνται για αδικήματα, ενώ άλλοι είναι πιθανοί μάρτυρες στις έρευνες για τα όσα διέπραττε το κύκλωμα του Επστάιν, ο οποίος κάποτε ήταν ο άνθρωπος για όλες τις (σεξουαλικές) δουλειές στο Μανχάταν.

Τα δικαστικά αρχεία είναι ενδεικτικά για τον κοινωνικό κύκλο του Επστάιν, ο οποίος είχε δηλώσει ένοχος για προσέλκυση ανηλίκων σε πορνεία το 2009.

Διατάσσοντας τη δημοσιοποίηση των φακέλων, η δικαστής της Νέας Υόρκης Λορέτα Πρέσκα δήλωσε ότι πολλοί από τους κατονομαζόμενους ήταν ήδη γνωστοί για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Πρόσθεσε ότι πολλοί άλλοι δεν προέβαλαν αντίρρηση ως προς τη δημοσιοποίηση των εγγράφων. Η δικαστής Πρέσκα διέταξε επίσης κάποια ονόματα να μη δημοσιοποιηθούν, καθώς ερευνώνται. To CNN έκρινε πως αυτή η πρώτη δημοσιοποίηση των δικαστικών εγγράφων δεν έχει κάποια αποκάλυψη-βόμβα· οι περισσότερες πληροφορίες είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας μέσα από άλλες δικαστικές διαδικασίες ή ρεπορτάζ, αλλά είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται επισήμως. Σε δεύτερη φάση τα ονόματα που θα δημοσιοποιηθούν θα είναι περίπου 200 ανέφερε το CNN.

Του Κλίντον «του αρέσουν οι νεαρές»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κατονομάζεται στα δικαστικά έγγραφα, αν και δεν υπονοείται οποιαδήποτε παρανομία εκ μέρους του. Μάρτυρας δήλωσε ωστόσο στην κατάθεσή της ότι ο Επστάιν της είχε πει ότι του Κλίντον «του αρέσουν οι νεαρές». Κανένα νέο ως προς αυτό: ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δεσμό με την 22χρονη ασκούμενη του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίσνκι, όταν ήταν στον Λευκό Οίκο.

Εκπρόσωποι του πρώην προέδρου, καλούμενοι να σχολιάσουν τις αναφορές στα έγγραφα παρέπεμψαν σε δήλωσή του το 2019, στην οποία ανέφερε ότι «δεν γνωρίζει τίποτα» για τα εγκλήματα του Επστάιν.

Οι φάκελοι περιλαμβάνουν μαρτυρία της Μάξγουελ που επιβεβαιώνει ότι ο Κλίντον είχε ταξιδέψει με το ιδιωτικό τζετ του Επστάιν, αλλά δεν γνώριζε πόσες φορές.

Ο Κλίντον είχε ταξιδέψει με το αεροπλάνο του Επστάιν για σκοπούς που είχαν χαρακτηριστεί ανθρωπιστικοί στην Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τότε είχε επαινέσει τον Επστάιν ως αφοσιωμένο φιλάνθρωπο, αν και αργότερα δήλωσε ότι διέκοψε τους δεσμούς μαζί του.

Η δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ το 2019 ανέφερε ότι συνοδευόταν στα ταξίδια του με το αεροσκάφος του Επστάιν από προσωπικό και υποστηρικτές του φιλανθρωπικού του ιδρύματος Κλίντον.

Τα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνουν αναφορές όπου ο δικηγόρος της Μάξγουελ προσπαθεί να διαψεύσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, λίγο μετά την αποχώρησή του από το προεδρικό αξίωμα, ο Κλίντον ταξίδεψε στο ιδιωτικό νησί του Επστάιν στην Καραϊβική.

Ο δικηγόρος της Μάξγουελ δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ «στην πραγματικότητα δεν ταξίδεψε ούτε ήταν παρών στο νησί Little St James μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2001 και της 1ης Ιανουαρίου 2003».

Οι επικοινωνίες με Τραμπ

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ο Eπστάιν επικοινωνούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα έγγραφα δεν περιέχουν φερόμενο αδίκημα από τον Τραμπ και άλλωστε ήταν γνωστές οι σχέσεις του πρώην προέδρου με τον Επσταϊν – υπάρχουν άφθονες φωτογραφίες των δύο, μαζί με τη Μελάνια και την Γκισλέιν Μάξγουελ, από τα 90s και τα 00s.

Το 2000 ο Επσταϊν και η Μάξγουελ επισκέπτονταν την έπαυλη που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα (Getty Images)

Ξεχωριστό ενδιαφέρουν έχουν οι αναφορές για τον πρίγκιπα Αντριου της Αγγλίας, αδελφού του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν αναφορές κατηγόρου η οποία υποστηρίζει ότι ο Αντριου τής είχε πιάσει το στήθος, ενώ καθόταν σε καναπέ στο διαμέρισμα του Επστάιν στο Μανχάταν το 2001. Το Μπάκιγχαμ είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι οι ισχυρισμοί της ήταν «αναληθείς».

Σε κατάθεση, η οποία έχει ήδη γίνει γνωστή, η μάρτυρας είχε ισχυριστεί ακόμα ότι ο πρίγκιπας Αντριου είχε βάλει το χέρι του στο στήθος της για να φωτογραφηθεί με άλλη κατήγορο.

Το 2022, η βρετανική βασιλική οικογένεια πλήρωσε εκατομμύρια στην εν λόγω δεύτερη κατήγορο για να διευθετήσει αγωγή που είχε υποβάλει, ισχυριζόμενη ότι την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά όταν ήταν 17 ετών. Ο πρίγκιπας Αντριου υποστήριξε ότι δεν την είχε συναντήσει ποτέ και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της.

Μάικλ Τζάκσον, Κόπερφιλντ κ.ά.

Σύμφωνα με μια άλλη μαρτυρία, στις επαφές του Επστάιν περιλαμβάνονταν ο μουσικός Μάικλ Τζάκσον (πέθανε το 2009) και ο μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, χωρίς πάντως να υπάρχει ισχυρισμός για διάπραξη αδικήματος εκ μέρους τους.

Αναφέρεται βέβαια πολλές φορές ο γάλλος ατζέντης μοντέλων Ζαν-Λικ Μπρουνέλ, ο οποίος επίσης αυτοκτόνησε σε φυλακή, του Παρισιού, το 2022, κατηγορούμενος για βιασμό.

Στην κατάθεσή της, μάρτυρας υποστηρίζει ότι την ανάγκασαν να κάνει σεξ με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ, Μπιλ Ρίτσαρντσον. Πριν από τον θάνατό του πέρυσι, ο Ρίτσαρντσον αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κάποιο έγκλημα.

Διαμαρτυρία κατά του Επστάιν -και του Τραμπ- το 2019, έξω από φυλακές στη Νέα Υόρκη (REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo)

Ο Eπστάιν πέθανε στη φυλακή το 2019. Ο θάνατός του, ενόσω περίμενε να του απαγγελθούν κατηγορίες για διακίνηση και μαστροπεία, κρίθηκε από ιατροδικαστή της Νέας Υόρκης ως αυτοκτονία.

Ο Αλφρέντο Ροντρίγκεζ, υπάλληλος του σπιτιού που είχε αναλάβει την ασφάλεια του Επστάιν, περιέγραψε τη Μάξγουελ ως «το αφεντικό» στην κατάθεσή του, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Ο Ροντρίγκεζ, ο οποίος πέθανε το 2015, είχε εντολή να έχει πάντα μαζί του μετρητά για να τα δίνει σε κορίτσια γυμνασίου και σε κορίτσια που βοηθούσαν στη στρατολόγηση του Επστάιν, αναφέρουν τα έγγραφα.

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, κόρη του μεγιστάνα των εκδόσεων Ρόμπερτ Μάξγουελ, εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών για τον ρόλο της ως στρατολόγος του Επστάιν. Κατά τη διάρκεια της δίκης, μια σειρά από φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν από την εισαγγελία του Μανχάταν έδειξαν ότι οι δυο τους ήταν ουσιαστικά «συνένοχοι στο έγκλημα».

Οι δικηγόροι της Μάξγουελ ανέφεραν σε δήλωσή τους που επικαλέστηκε το CNN την Τετάρτη: «Εχει υποστηρίξει την αθωότητά της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...