396
Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ απευθύνεται σε υποστηρικτές του μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος | REUTERS/Mohamed Azakir

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ προειδοποιεί το Ισραήλ για «μάχη μέχρις εσχάτων»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 22:26
Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ απευθύνεται σε υποστηρικτές του μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος
|REUTERS/Mohamed Azakir

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ προειδοποιεί το Ισραήλ για «μάχη μέχρις εσχάτων»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 22:26

Με «μάχη μέχρις εσχάτων» απείλησε το Ισραήλ ο αρχηγός της Χεζμπολάχ την Τετάρτη, την επομένη της δολοφονίας του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς στη Βηρυτό, σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο.

«Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο… Οποιος διανοηθεί τον πόλεμο μαζί μας, θα το μετανιώσει», διεμήνυσε ο σεΐχης Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ένα 24ωρο μετά το πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι και άλλων πέντε στελεχών της Χαμάς σε ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο Χασάν Νασράλα υπογράμμισε ότι η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι συνιστά «επικίνδυνο έγκλημα» που διαβεβαίωσε ότι «δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη Βηρυτό, αλλά γνωστοποίησαν ότι προετοιμάζονται «για όλα τα σενάρια» μετά από αυτήν.

Εκτός από τον Αρούρι και τα άλλα στελέχη της Χαμάς που δολοφονήθηκαν την Τρίτη, ο Νασράλα απέτισε φόρο τιμής και στα δεκάδες θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Κερμάν του Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2020.

Συνδέοντας τα θύματα ισραηλινών και αμερικανικών επιθέσεων σε Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη, υποστήριξε ότι «το αίμα τους, οι θυσίες τους και όσα έχουν υπομείνει» δεν θα είναι μάταια και θα οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης υποστήριξε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ αναβίωσε το Παλαιστινιακό, επαναφέροντάς το στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς είχε σχεδόν λησμονηθεί από τη διεθνή κοινότητα.

«Οσα συνέβησαν μετά την 7η Οκτωβρίου και όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον αποδυναμώνουν το Ισραήλ», προσέθεσε.

Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι τα «κινήματα αντίστασης» δεν χειραγωγούνται από το Ιράν, αναφέροντας ως παράδειγμα τους Χούθι της Υεμένης, τους οποίους συνεχάρη για τις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον του Ισραήλ και πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η Χεζμπολάχ εξαπολύει σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα. Στη διάρκεια των εχθροπραξιών του τελευταίου μήνα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 120 μαχητές της Χεζμπολάχ και περίπου 20 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...