734
Αμφότεροι ανήκουν στη νέα γενιά των «γαλάζιων» βουλευτών | In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ιωάννα Λυτρίβη και Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ποιοι είναι οι δύο νέοι υφυπουργοί

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 19:24
Αμφότεροι ανήκουν στη νέα γενιά των «γαλάζιων» βουλευτών
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ιωάννα Λυτρίβη και Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ποιοι είναι οι δύο νέοι υφυπουργοί

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 19:24

Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννα Λυτρίβη συγκαταλέγεται μεταξύ των νέων προσώπων που μπαίνουν στην κυβέρνηση στο πλαίσιο του μίνι ανασχηματισμού που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Οπως έγινε γνωστό η Ιωάννα Λυτρίβη, μια από τις τρεις γυναίκες στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, θα ορκιστεί υφυπουργός Παιδείας το απόγευμα της Πέμπτης στη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, αναλαμβάνοντας υπουργός.

Το χαρτοφυλάκιο της στο υπ. Παιδείας αφορά την επαγγελματική κατάρτιση, έναν τομέα στον οποίο διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, επισήμαναν στελέχη της κυβέρνησης στο σχόλιό τους για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Το βιογραφικό σημείωμα της κυρίας Λυτρίβη, όπως αυτό έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του κυβερνώντος κόμματος, έχει ως εξής:

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, από όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), κατά την τετραετία 2019-2023, συνέβαλε στη ανάδειξη των ποιοτικών διαστάσεων του πεδίου της δια βίου εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, συμβάλλοντας καταλυτική στη διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων: εξασφαλίστηκε στους Διπλωματούχους των ΙΕΚ, η δυνατότητά να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση, πιστοποιήθηκε ο νέος πρότυπος Οδηγός Κατάρτισης, εγκρίθηκε η νέα μεθοδολογία ανάπτυξης και επικαιροποίησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων, απλοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, αναπτύχθηκε η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης των Βεβαιώσεων και Διπλωμάτων στους επιτυχόντες των πάσης φύσεως εξετάσεων πιστοποίησης

Την ίδια περίοδο, διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κατάρτισης της ΕΕ (European Training Foundation) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Ομάδα της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF Advisory Group).

Διδάσκει Μεθοδολογία Κοινωνικής Ερευνας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Κύπρου, ως συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό.

Έχει εργαστεί ως επιστημονική σύμβουλος στη Βουλή των Ελλήνων και στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Επικρατείας (2011-2019).

Πριν από αυτό, εργαζόταν ως επιστημονική υπεύθυνη σε δημόσιες δομές δια βίου μάθησης (2009-2011).

Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Γεννήθηκε στην Αρκαδία το 1982.

Στη νέα γενιά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ανήκει και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Essex της Μεγάλης Βρετανίας.

Το βιογραφικό του έχει ως εξής:

Γεννήθηκα στην Αμαλιάδα Ηλείας στις 25 Αυγούστου 1974. Γονείς μου είναι ο Θεόδωρος Νικολακόπουλος και η Ειρήνη Θωμοπούλου και έχω μία μικρότερη αδελφή, την Διονυσία, η οποία είναι Αρχιτέκτων.

Φοίτησα στο 4ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας, εν συνεχεία στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών μου χρόνων ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τον αθλητισμό και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το έτος 1992 πέτυχα την εισαγωγή μου στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Essex στη Μεγάλη Βρετανία.

Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία στην Αεροπορία. Παρουσιάστηκα στην Τρίπολη και εν συνεχεία υπηρέτησα στις μονάδες της Λάρισας, της Χρυσούπολης Καβάλας, στην Ελευσίνα και πήρα το απολυτήριό μου από την 117 Π.Μ. Ανδραβίδας.

Έκανα την άσκησή μου σε Δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, όπου και άσκησα στην συνέχεια την δικηγορία και το έτος 2000 έγινα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και άνοιξα το δικηγορικό μου γραφείο στην Αμαλιάδα. Είμαι Δικηγόρος Αστικού, Ποινικού και Διοικητικού Δικαίου και μιλάω Αγγλικά και Ιταλικά.

Το 2006 παντρεύτηκα με την Ειρήνη Φάσσου, επίσης δικηγόρο της Αμαλιάδας, και έχουμε αποκτήσει δύο κόρες, την Παναγιώτα και την Ειρήνη.

Η ενασχόλησή μου, επίσημα πλέον, με τον χώρο της πολιτικής ξεκίνησε το 2014 οπότε και κατήλθα στις Δημοτικές Εκλογές στον δήμο Ήλιδας με την παράταξη του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου «Ηλιδα- Νέα Μέρα», που κέρδισε τις εκλογές. Κατέλαβα την πρώτη θέση σε σταυρούς και εν συνεχεία εκλέχθηκα πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας για πέντε συναπτά έτη.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 συμμετείχα ως υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγην βουλευτής Ηλείας. Είμαι μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας της Ν.Δ., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κοινοβουλίου, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την διερεύνηση αδικημάτων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου και είμαι πρόεδρος της Επιτροπής ΕλληνοΙσλανδικής Φιλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...