«Δεν φοβόμαστε…». Ηταν μια κοπέλα που δεν είχε μακριά μαλλιά την εποχή της μόδας των μακριών μαλλιών, γιατί στα 18 της ήταν ήδη στη στρατιωτική μπάντα. Και είχε πολλούς φίλους που τραγουδούσαν μαζί της το «Δεν φοβόμαστε…». Η Εστι Χαγιούτ ήταν 18 ετών και φορούσε ζιβάγκο και κολιέ, είχε καλοχτενισμένο κεφάλι και φωνή που υποσχόταν: «Δεν φοβόμαστε…». Αυτό ήταν και το δυνατό σημείο της, έγραψε η Corriere della Sera φιλοτεχνώντας το πορτρέτο της ισραηλινής δικαστικού.
Ηταν η εποχή μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών, όταν ο στρατός οργάνωσε ένα είδος «Φεστιβάλ Σαν Ρέμο» για νέες φωνές, και η Εστι ήταν ήδη ένα ανερχόμενο αστέρι. Κόρη ρουμάνου εβραίου, εγκλείστου στο Αουσβιτς, ζούσε με τη γιαγιά της στα σύνορα με την Αίγυπτο και τραγουδώντας ονειρευόταν να υποστηρίξει το Ισραήλ. 52 χρόνια αργότερα, έγραψε χθες το πρωί η Haaretz, η Εστι «έγραψε Ιστορία σώζοντας την εύθραυστη δημοκρατία».
Οκτώ ψήφοι έναντι επτά. Και το Ανώτατο Δικαστήριο έστειλε πίσω στον «Μπίμπι» τη «μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης», το νομοθέτημα που διέλυσε το Ισραήλ επί έναν χρόνο, υπονόμευσε τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού και στις 7 Οκτωβρίου έδωσε την ευκαιρία και στη Χαμάς να χτυπήσει μια διχασμένη χώρα.
«Η δημοκρατία κέρδισε» πανηγύρισε η Ma’ariv: «Δεν είναι η τελική νίκη, αλλά τα σημάδια γεννούν ελπίδα». Η ελπίδα, λένε όλοι όσοι δεν αγαπούν πια τον «Μπίμπι» και είναι πολλοί–, έχει πρόσωπο. Είναι η Εστι, η 70χρονη δικαστής που μόλις συνταξιοδοτήθηκε ως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία την τελευταία ημέρα της θητείας της έπεισε τους συναδέλφους της να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να ελέγχουν την κυβέρνηση και το νομοθετικό έργο της, σε ένα κράτος που δεν έχει καν Σύνταγμα.
Ο κόσμος κατάλαβε αμέσως τι παιζόταν και βγήκε στους δρόμους για να υποστηρίξει την Εστι και μια άλλη γυναίκα, τη γενική εισαγγελέα Γκάλι Μπαχαράβ-Μιαρά. Ακόμη και ο «Μπίμπι» το ψυλλιάστηκε. Οσον αφορά τη δίκη του περί διαφθοράς, η «μεταρρύθμιση» θα του έλυνε τα χέρια και θα ξεγλιστρούσε. Και τώρα, έπειτα από την 7η Οκτωβρίου, θα απέφευγε και την εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες της κυβέρνησης.
Η συγκεκριμένη δικαστικός, σημείωσε το μέσο του Μιλάνου, είναι υπέρ των υιοθεσιών εκ μέρους ομοφυλοφίλων, κατά της ιδιωτικοποίησης των φυλακών, υπέρμαχος των ομαδικών αγωγών και των μεταναστών εργατών, δηλαδή προοδευτική sui generis. Οι Ιταλοί θύμισαν ότι το 2014 θεμελίωσε το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να κατεδαφίζει σπίτια παλαιστινίων τρομοκρατών. Και κατέληξε: «Δεν φοβόμαστε, η Εστι έκανε το καθήκον της».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News