278
|

«Εκρηξη» κορονοϊού και κοκαΐνης στις γιορτές – τι έδειξαν τα λύματα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 13:08

«Εκρηξη» κορονοϊού και κοκαΐνης στις γιορτές – τι έδειξαν τα λύματα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 13:08

Περί τους 120.000 υπολογίζονται οι χρήστες κοκαΐνης στην Αθήνα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα στα λύματα του Λεκανοπεδίου της Αττικής, με τη χρήση να έχει σταθερά αυξητικές τάσεις από την περίοδο της πανδημίας και μετά.

Πρόκειται για περίπου 120.000 πολίτες, ήτοι το 0,3% του πληθυσμού της Αττικής (από τα 4,2 εκατομμύρια χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ), είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης  ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας πάντως πως «είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στο εντυπωσιακό ποσοστό κοκαΐνης που εντοπίστηκε στα λύματα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «το ερώτημα είναι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο: έχει χαμηλώσει η τιμή της κοκαΐνης, μέσα στην πανδημία διπλασιάστηκε, κάποιους μήνες τριπλασιάστηκε η χρήση».

Σχολιάζοντας την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και ειδικά  κοκαΐνης, ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε το προφανές, ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται και σχεδόν διπλασιάζεται. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές και αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση», είπε, για να επισημάνει:

«Η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λύματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο».

Αναφερόμενος εξάλλου στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, ο κ. Θωμαΐδης επιβεβαίωσε ότι στα λύματα φαίνεται αύξηση της τάξης του 200% τον τελευταίο μήνα.

«Εχουμε ταυτόχρονη τριπλή αύξηση […] Είναι τεράστια η διασπορά και πολλά νέα παιδιά είναι ασυπτωματικά», τόνισε και εκτίμησε πως «θα έχουμε κλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Αντίστοιχα και για τη γρίπη, εξήγησε ότι υπάρχουν υποπαραλλαγές, με το τρέχον κύμα να αφορά τον τύπο Α και τον τύπο Β που αναμένεται από Φεβρουάριο-Μάρτιο να είναι πιο ήπιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...