470
| Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS

Δημοσκόπηση: Οι Ισραηλινοί γυρίζουν την πλάτη στον Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2024, 18:42

Δημοσκόπηση: Οι Ισραηλινοί γυρίζουν την πλάτη στον Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2024, 18:42

Μόλις το 15% των Ισραηλινών επιθυμεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο όταν τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα, αν και πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη στρατηγική του για τη συντριβή των τρομοκρατών στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα και δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να συντρίψει τη Χαμάς μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η τρομοκρατική οργάνωση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περί τους 1.200 άνθρωποι, άμαχοι στην πλειοψηφία τους, ενώ δεκάδες άλλοι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα μετέτρεψαν μεγάλο μέρος του θύλακα σε ερείπια.

Κατά τον Νετανιάχου η ισχυρή στρατιωτική πίεση αυτή πρέπει να διατηρηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί και η επιστροφή των 129 ομήρων που παραμένουν στα χέρια των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση περίπου 100 εξ αυτών στα τέλη Νοεμβρίου, σε μια ανταλλαγή που περιελάμβανε την απελευθέρωση εκατοντάδων παλαιστίνιων κρατουμένων από την πλευρά του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε, λοιπόν, το Israel Democracy Institute (IDI) το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η συνέχιση της στρατιωτικής επίθεσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερωθούν οι όμηροι, ενώ το 24% εκτίμησε πως μια ανταλλαγή που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση χιλιάδων άλλων παλαιστίνιων κρατούμενων από τις ισραηλινές φυλακές θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Την ίδια στιγμή, όμως, μόνο το 15% των ερωτηθέντων εξέφρασε την επιθυμία ο Νετανιάχου να παραμείνει πρωθυπουργός όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο πολιτικός αντίπαλός του και εταίρος στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ο Μπένι Γκαντς, εμφανίστηκε να εξασφαλίζει την υποστήριξη του 23% των Ισραηλινών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, περί το 30%, δεν κατονόμασε ποιον πολιτικό αρχηγό θα ήθελε να δει στη θέση του Νετανιάχου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 746 ανθρώπων το διάστημα 25-28 Δεκεμβρίου, ανέφερε το IDI. Σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου τον ίδιο μήνα, το 69% των Ισραηλινών εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τον Νετανιάχου, του οποίου η δημοτικότητα καταγράφει συνεχή πτώση μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που οδήγησε στην πιο φονική ημέρα στα 75 χρόνια ύπαρξης του Ισραήλ, θα χρειαστούν μήνες προτού επιτευχθεί η νίκη.

«Ο πόλεμος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Πολεμάμε σε όλα τα μέτωπα. Η επίτευξη της νίκης θα απαιτήσει χρόνο. Οπως έχει πει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, ο πόλεμος θα συνεχισθεί για πολλούς ακόμη μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός το Σάββατο (30/12).

Περισσότεροι από 22.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί. Το Τελ Αβίβ έχει αναφέρει, από την πλευρά του, πως έχει εξοντώσει περίπου 8.000 ενόπλους των τρομοκρατικών οργανώσεων στον υπό πολιορκία θύλακα, περιλαμβανομένων δραστών της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...