420
«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες», εκτίμησε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης | In Time News / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κορονοϊός: Εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα τις γιορτές – Αύξηση 85%-90%

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2024, 17:57
«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες», εκτίμησε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης
|In Time News / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κορονοϊός: Εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα τις γιορτές – Αύξηση 85%-90%

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2024, 17:57

Αύξηση του ιικού φορτίου των εποχιακών ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του κορονοϊού, καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στα λύματα της περιφέρειας Αττικής.

«Η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και ο συγκυτιακός ιός (RSV)», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ την Τρίτη ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά.

Η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85%-90% σε αυτούς τους ιούς, διευκρίνισε, προσθέτοντας πως «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο».

Και ενώ «το φορτίο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό», εκτίμησε.

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, ειδικώς, ο κ. Θωμαΐδης έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου, μιλώντας για μεγάλη διάδοση και του συγκεκριμένου ιού στην κοινότητα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων αυτά, πρόσθεσε, δείχνουν πως τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη ένταση του επιδημικού κύματος.

«Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση (σ.σ.: έλευσης του κύματος) της τάξης των 15-20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά, είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου», σημείωσε.

«Νομίζω ότι η κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αν και πιο ασθενές, και από τον κορονοϊό.

Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης  τις γιορτές

Αναλύοντας τα ενδιαφέροντα ευρήματα στα λύματα της περιφέρειας Αττικής ο κ. Θωμαΐδης εστίασε στην αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρήθηκε το ίδιο διάστημα, δηλαδή τις ημέρες των εορτών.

Την περίοδο αμέσως πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση της κοκαΐνης εκτινάχθηκε από το ένα κιλό την ημέρα σε σχεδόν δύο, παρατήρησε χαρακτηριστικά. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές –κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις– γίνεται κατάχρηση», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

«Η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λήμματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...