Ηταν πυραυλική καταιγίδα, η καταστροφικότερη όλων των εποχών! Ο Πούτιν έχει όλο και πιο εξελιγμένα όπλα, έναντι των οποίων η ασπίδα των συστημάτων αεράμυνας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία αποδεικνύεται αναποτελεσματική… Το σχόλιο της Repubblica για τη ρωσική απάντηση στην επίθεση που δέχθηκε το Μπέλγκοροντ προδίδει έκπληξη και δέος.
Ποτέ δεν είχε γίνει τόσο μαζική επίθεση, ούτε στο ντεμπούτο της εισβολής. Μπορεί και 158 πύραυλοι ή drones να εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα εναντίον όλων των ουκρανικών πόλεων. Κατέστρεψαν στρατιωτικά εργοστάσια, αποθήκες πυρομαχικών και υποδομές. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης επέστρεψε σε πολλές πόλεις, αφήνοντας τον πληθυσμό να παγώνει. Πολλές από τις βόμβες που αναχαιτίστηκαν από τα αντιαεροπορικά πυρά έπεσαν ανάμεσα σε σπίτια. Στην πρωτεύουσα ένα φλεγόμενο drone ανατινάχτηκε σε πολυκατοικία.
Ο ιταλός συντάκτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ρώσοι θέλουν να τρομοκρατήσουν τους Ουκρανούς και να φθείρουν το ηθικό τους. Στόχος είναι να οδηγήσουν τους Ουκρανούς στην απόφαση διακοπής του πολέμου. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους βομβαρδισμούς για να διευρύνουν τις ρωγμές, ιδίως μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση. Το Κίεβο αισθάνεται ότι η υποστήριξη των Δυτικών μειώνεται ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.
Τα σχέδια του προέδρου Ζελένσκι να επιστρατευθούν μισό εκατομμύριο στρατιώτες και να προστεθούν στο ένα εκατομμύριο των ήδη υπηρετούντων διχάζουν τα κόμματα και ανησυχούν τους πολίτες. Η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και στρατηγών εντείνεται συνεχώς, την ίδια ώρα που η Μόσχα ρίχνει κύματα Πεζικού και εκατοντάδες τεθωρακισμένα στις γραμμές του Ντονμπάς. Πλέον τα πολεμικά δελτία αναφέρουν μόνο υποχωρήσεις.
Είναι κρίσιμη στιγμή για το Κίεβο, και ο Πούτιν σκοπεύει να την εκμεταλλευτεί. Το Κρεμλίνο στέλνει διπλωματικά σήματα και εμφανίζεται πρόθυμο να συζητήσει την κατάπαυση πυρός. Εκεχειρία, δηλαδή, όχι ειρήνη, όμως και η εκεχειρία θα του επιτρέψει να παρουσιαστεί σαν νικητής. Η προπαγάνδα της Ρωσίας έχει ήδη χτίσει ένα αφήγημα και καυχάται για την ήττα του ΝΑΤΟ που κινητοποιήθηκε υπέρ των Ουκρανών.
Αν η σύγκρουση σταματήσει τώρα, έγραψε επί λέξει η Repubblica, ο νέος τσάρος θα ισχυριστεί ότι έχει επεκτείνει τη Ρωσία. Αυτό θα είναι ό,τι καλύτερο για την προεκλογική εκστρατεία του, αφού δεν θα απαιτηθεί η αποστολή άλλων στρατιωτών του στο σφαγείο. Στο σημείο αυτό ο συντάκτης του μέσου της Ρώμης, παρά τα όσα υπαινίχθηκε περί κατάπαυσης πυρός με ρωσικό συμφέρον, αναφέρθηκε σε ένα κείμενο των New York Times που άλλα λέει και μάλιστα σαφώς.
Ο Σερζ Σμέμαν (Serge Schmemann), γαλλοαμερικανός κάτοχος Πούλιτζερ, έγραψε στους ΝΥΤ ότι οι Ουκρανοί πρέπει να αδιαφορήσουν για τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι και να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σιδερένια προστασία για το μέλλον. Αυτή είναι η λύση, λοιπόν, για τον Ζελένσκι, αφού οι στρατηγοί του Κιέβου είναι πεπεισμένοι ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν μόνο κινδύνους λόγω ελλείψεων σε στρατιώτες και υλικό.
Επισήμανε, πάντως, η Repubblica ότι δεν είναι και σίγουρο ότι η εκεχειρία θα αποτρέψει τη γενικότερη απειλή για την Ουκρανία, καθώς μετά την κατάπαυση του πυρός οι Ρώσοι μπορεί να επιστρέψουν στον πόλεμο πιο επιθετικοί απ’ όσο είναι τώρα.
Εγραψε επίσης ότι το πολιτικό μέλλον του Ζελένσκι διακυβεύεται από τον διάλογο με το Κρεμλίνο και θύμισε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Βρετανία, η Πολωνία και οι βαλτικές, οι οποίες είναι πρόθυμες να κάνουν τα πάντα για να συνεχιστεί ο πόλεμος («ώστε να μη δώσουν στον Πούτιν κάποια ανάπαυλα»). Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σκακιέρα είναι κατακερματισμένη, ενώ υπέδειξε και το φάσμα του Τραμπ που πλανάται πάνω από τον Λευκό Οίκο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News