Στην Πολωνία μαίνεται σύγκρουση των ευρωπαϊστών της κυβέρνησης Ντόναλντ Τουσκ με την ακροδεξιά αντιπολίτευση, που έχασε μεν την εξουσία, όμως έχει τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα με το μέρος της.
Για «αναγκαστική συγκατοίκηση» έκανε λόγο δημοσίευμα της Corriere della Sera, καθώς την αλλαγή στην ηγεσία των κρατικών ΜΜΕ που επιχείρησε ο Τουσκ ακολούθησε παρέμβαση του Ντούντα. Αυτός άσκησε βέτο στην κυβερνητική πρόταση χρηματοδότησης των νέων κρατικών ΜΜΕ, με συνέπεια η κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και να ανακοινώσει ότι θέτει σε εκκαθάριση όλα τα κρατικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, πρακτορείο ειδήσεων).
Είναι πολύ πιθανό, έγραψε το μιλανέζικο μέσο, ο Ντούντα να ήθελε με το βέτο του να στείλει μήνυμα στον Τουσκ, τον οποίο ασφαλώς και δεν συμπαθεί. Ο χειρισμός από πλευράς Τουσκ των ζητημάτων της τηλεόρασης δεν ήταν και ο καλύτερος, έτσι ήρθε η προεδρική απάντηση, που ισοδυναμεί με πρόκληση προς τη νέα κυβέρνηση και προς τον Τουσκ προσωπικά.
Υστερα από αυτή τη διελκυστίνδα στο ανώτατο επίπεδο του πολωνικού πολιτικού προσωπικού ενδέχεται να υπάρξει μέχρι και παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με τις νέες εκλογές να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Η Corriere, πάντως, χαρακτήρισε αυτή τη δυνητική εξέλιξη «ακραία υπόθεση αυτή τη στιγμή».
Γιατί; Η απάντηση που έδωσε μόνη της είναι ικανή να συγκρατήσει τις εν θερμώ αποφάσεις και να καταπραΰνει τα οξυμένα πνεύματα: «Ο Τουσκ μόλις ανακοίνωσε την παραλαβή του πρώτου πακέτου των 20 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο μπλοκάρισε επί μακρόν η Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της ανελεύθερης διακυβέρνησης των ακροδεξιών. Οι εκπλήξεις, ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστούν σε βάθος χρόνου». Οπου διαβάζουμε «εκπλήξεις», ας ερμηνεύουμε «τρικλοποδιές» – αυτές, δηλαδή, που ετοιμάζει να βάλει ο Ντούντα στον Τουσκ.
Η Corriere θύμισε ότι κατά την τελευταία δεκαετία κυριαρχίας της Ακροδεξιάς ασκήθηκε «ευρωσκεπτικιστική» και «ομοφοβική» διακυβέρνηση στην Πολωνία και ότι «η κρατική τηλεόραση χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο όργανο προπαγάνδισης αυτών των θέσεων». Και παρατήρησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων που θέλει να κάνει ο Τουσκ δεν είναι σπαρμένος με άνθη, αλλά «ανώμαλος», «δύσβατος».
Ειδικά για τον Ντούντα έγραψε ότι «είναι ο χειρότερος συγκάτοικος στην εξουσία για τον Τουσκ, διότι θεωρείται η συνέχεια των ακροδεξιών» και ότι «σε αυτόν προσβλέπουν οι ακροδεξιοί για να αποτρέψουν τυχόν αλλαγή στην κατεύθυνση της χώρας». Τον χαρακτήρισε «ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην Ευρώπη».
Για την Ιστορία, να σημειώσουμε ότι ο Ντούντα, οι ακροδεξιοί που έχασαν την εξουσία και ο συνασπισμός υπό τον Τουσκ που την κατέλαβε συμφωνούν σε ένα πράγμα: στην απαρέγκλιτη ΝΑΤΟϊκή πορεία της Πολωνίας και στη μέχρις εσχάτων υποστήριξη της Ουκρανίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News