498
To ελαφρύ 17άρι Glock, ένα σπουδαίο ημιαυτόματο όπλο | John Stillwell/PA Images via Getty Images

Από έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων, δημιουργός του Glock

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2023, 13:31
To ελαφρύ 17άρι Glock, ένα σπουδαίο ημιαυτόματο όπλο
|John Stillwell/PA Images via Getty Images

Από έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων, δημιουργός του Glock

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2023, 13:31

«Το προϊόν του αγαπήθηκε από στρατούς και αστυνομικές δυνάμεις, συγχρόνως όμως και από εγκληματικές συμμορίες και από μεμονωμένους κακοποιούς. Επίσης πρωταγωνίστησε στις χολιγουντιανές ταινίες, υμνήθηκε από τους στιχοπλόκους της αμερικανικής ραπ, αναφέρθηκε σε όλες τις συζητήσεις περί νομοθεσίας όπλων. Το πιστόλι Glock είναι μύθος!»

Αυτή ήταν η ενθουσιώδης εισαγωγή της Corriere della Sera στο ρεπορτάζ για τον θάνατο του κατασκευαστή του θρυλικού πιστολιού, Γκαστόν Γκλοκ. Ο αυστριακός μηχανικός και εφευρέτης αυτού του διασήμου όπλου πέθανε πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, και όχι από σφαίρα. Η εταιρεία του ανέφερε ότι θα συνεχίσει το έργο του με τον ίδιο ζήλο.

Ο Γκλοκ σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στη Βιέννη. Kατόπιν, το 1963, έγινε επιχειρηματίας μαζί με την πρώτη του σύζυγο, Χέλγκα, και ασχολήθηκε με το εμπόριο ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Τον ελεύθερο χρόνο του τον περνούσε σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας πρωτότυπα πυροβόλα όπλα.

Το σημείο καμπής όσον αφορά στην παραγωγή των πιστολιών Glock ήρθε το 1982, όταν ο Γκλοκ υπέγραψε συμβόλαιο με τον αυστριακό στρατό για ένα συγκεκριμένο πιστόλι χωρίς πολλά μεταλλικά στοιχεία. Ηταν το θρυλικό ημιαυτόματο Glock 17, ένα φθηνό όπλο, πιο ελαφρύ και πιο εύκολο στην αποσυναρμολόγηση και στον καθαρισμό του, ικανό να ρίχνει περισσότερες σφαίρες από άλλα πιστόλια. Η κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς ήταν θέμα χρόνου. Και έγινε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στις ΗΠΑ το 80% των αστυνομικών φέρουν Glock, έτσι δημιουργήθηκε και το σχετικό ανέκδοτο. Συνηθίζουν να λένε ότι αυτοί πιστεύουν στο Glock («In Glock we Trust»), περίπου όπως το δολάριο πιστεύει στον Θεό («In God we Trust» είναι το ρητό που στολίζει το πράσινο χαρτονόμισμα – για το οποίο, εξάλλου, δουλεύει τόσο το Glock όσο και τα υπόλοιπα πυροβόλα όπλα).

Πλέον ο Γκλοκ συγκρίνεται με τον Στιβ Τζομπς όσον αφορά την έμπνευση και τη δημιουργικότητά του: όπως ο πληροφορικάριος έβγαλε τον πρώτο υπολογιστή από το γκαράζ του, έτσι και ο Γκλοκ έβγαλε το όπλο του από το ατελιέ του τις ώρες της σχόλης του…

Παρά την επιτυχία των όπλων του, ο Γκλοκ εθεωρείτο απομονωμένος δισεκατομμυριούχος που περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο ειδυλλιακό κτήμα του. Διέθετε περιουσία 1,1 δισ. δολαρίων. Την πρόσεχαν, όπως και τον ίδιο, ένοπλοι φρουροί (με Glock, ασφαλώς) και τη φρόντιζαν υπηρέτες.

Του άρεσαν τα άλογα. Στο κτήμα έμεινε με τη Χέλγκα και με τη δεύτερη σύζυγό του, τη νεαρή νοσοκόμα που τον είχε αναλάβει έπειτα από το έμφραγμα που υπέστη. Ο γάμος του μαζί της προκάλεσε σούσουρο στον Τύπο. Το 1999 δύο «σικάριοι» (μπράβοι, εκτελεστές) τον επισκέφθηκαν με σκοπό να τον σπάσουν στο ξύλο. Ο 70άρης Γκλογκ τους κανόνισε και τους δυο και τους έστειλε πακέτο στην αστυνομία.

Η ιστορία της ζωής του Γκλοκ, έγραψαν οι Ιταλοί, κυκλοφόρησε και σε βιβλίο προ δεκαετίας. Εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διαβάσει ότι οι μεγάλες περιουσίες δεν δημιουργούνται μόνο από την έμπνευση και τα καλά συμβόλαια: στις σελίδες του εν λόγω βιβλίου αποκαλύπτονται οι σκοτεινές πτυχές του βίου του, οι offshore εταιρείες, η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα των κερδών. Παρ’ όλα αυτά, ο Γκλοκ θα μείνει στην Ιστορία για το φοβερό όπλο που σχεδίασε, κατέληξε η Corriere.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...