530
| Shutterstock

Ποιοι κάνουν τους καλύτερους ύπνους στον κόσμο;

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2023, 23:30
|Shutterstock

Ποιοι κάνουν τους καλύτερους ύπνους στον κόσμο;

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2023, 23:30

Ο ύπνος είναι τόσο ουσιώδης για την υγεία, ώστε καταλαμβάνει κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της ανθρώπινης ζωής. Παραδόξως, όμως, εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πολλά για αυτόν, με τον Economist να αναφέρει ενδεικτικά ότι η κατανόηση του πώς διαφέρει ο ύπνος  από χώρα σε χώρα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

«Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι στην ανατολική Ασία τείνουν να κοιμούνται λιγότερο από εκείνους στην Αμερική ή στην Ευρώπη, όχι όμως και αν η ποιότητα του ύπνου τους είναι καλύτερη ή χειρότερη. Ερευνες δείχνουν ότι ορισμένες χώρες κατοικούνται από ξενύχτηδες, ενώ άλλες από πρωινούς τύπους. Αλλά το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα» γράφει το βρετανικό έντυπο.

Τώρα, μια νέα μελέτη επιχειρεί να καλύψει ορισμένα από τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν. Χρησιμοποιώντας ανώνυμα δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια δημοφιλή φορητή συσκευή μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και την Oura Health, μια φινλανδική startup με ειδίκευση στις τεχνολογίες ύπνου, ανέλυσαν τις συνήθειες ύπνου περισσότερων από 220.000 ανθρώπων σε 35 χώρες.

Ενώ κατά το παρελθόν οι έρευνες αναφορικά με τον ύπνο βασίζονταν σε δεδομένα που συλλέγονταν από μικρές ομάδες ανθρώπων κατά τη διάρκεια ενός επίσης μικρού χρονικού διαστήματος, οι εφαρμογές παρακολούθησης ύπνου καθιστούν δυνατή την παρακολούθησή του όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά, με βάση τις κινήσεις, τους καρδιακούς παλμούς και τις θερμοκρασίες του σώματος ενός μεγάλου αριθμητικά δείγματος, και για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Οπως συνοψίζει ο Economist, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρότυπα ύπνου ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων χωρών. Οπως ήταν αναμενόμενο, επιβεβαιώθηκε ότι χειρότερα ανά την υφήλιο κοιμούνται κυρίως πολίτες ασιατικών χωρών, καθώς ένα τυπικό βράδυ τους περιλαμβάνει λιγότερες από εξίμισι ώρες ύπνου – περίπου 30 λεπτά λιγότερο από τους συνανθρώπους τους στον υπόλοιπο κόσμο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι Ασιάτες τείνουν να κοιμούνται 35 λεπτά αργότερα από τον μέσο όρο και να ξυπνούν περίπου την ίδια ώρα.

Τους καλύτερους ύπνους, αντιθέτως, τους κάνουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία και Ολλανδία), καθώς επίσης στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται σταθερά επτά ώρες κατά μέσο όρο.

Επιβεβαιώθηκε ακόμη πως η ποσότητα του ύπνου τείνει να συμβαδίζει με την ποιότητά του. Προηγούμενες πειραματικές έρευνες είχαν αποκαλύψει πως όταν έχουν λιγότερο χρόνο για ύπνο οι άνθρωποι τείνουν να τον αξιοποιούν στο έπακρο, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου τους στο να κοιμούνται, παρά στο να προσπαθούν να αποκοιμηθούν.

Ωστόσο, η έρευνα που επικαλείται ο Economist διαπίστωσε το αντίθετο, αφού οι Ασιάτες όχι μόνο πέφτουν για ύπνο αργότερα και κοιμούνται λιγότερο, αλλά περνούν και περισσότερο χρόνο στριφογυρίζοντας στα κρεβάτια τους. Ο ύπνος των Ασιατών τείνει επίσης να είναι λιγότερο σταθερός, ενώ ούτε τα Σαββατοκύριακα κοιμούνται περισσότερο – σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο, που τείνουν να κοιμούνται από 5 έως 25 λεπτά περισσότερο.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων η φροντίδα των παιδιών, η εργασία και οι πολιτιστικές πρακτικές, ενδέχεται να επιδρούν στον ύπνο περισσότερο από όσο πιστευόταν. Η Προσευχή της Αυγής, για παράδειγμα, στις μουσουλμανικές χώρες λειτουργεί αρνητικά στον ύπνο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον μεσημεριανό ύπνο, τη γνωστή σιέστα, σε μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...