431
Ο Κασσελάκης στα κάλαντα στην Κουμουνδούρου. Ο ίδιος φέρεται να πλήρωσε από την τσέπη του για να κλείσουν κάποιες τρύπες. | Dimitris Peristeris / SOOC

Ο Κασσελάκης πιστωτής του… ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί δάνεισε 250.000 ευρώ στο κόμμα

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2023, 16:20
Ο Κασσελάκης στα κάλαντα στην Κουμουνδούρου. Ο ίδιος φέρεται να πλήρωσε από την τσέπη του για να κλείσουν κάποιες τρύπες.
| Dimitris Peristeris / SOOC

Ο Κασσελάκης πιστωτής του… ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί δάνεισε 250.000 ευρώ στο κόμμα

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2023, 16:20

Χρήματα από τον προσωπικό του λογαριασμό δάνεισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Κουμουνδούρου πριν από το τέλος του έτους.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από το ίδιο το κόμμα, το οποίο είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες που συρρίκνωσαν τα έσοδα, τόσο από την κρατική επιχορήγηση –είναι ανάλογη του εκλογικού ποσοστού του κάθε κόμματος– όσο και από τις συνδρομές των ολοένα και λιγότερων βουλευτών, που θεωρητικά πρέπει να παραχωρούν μέρος της βουλευτικής τους αποζημίωσης.

«Είναι άλλο να έχεις 88 βουλευτές και άλλο 36» ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να δώσει μια εικόνα των μεγεθών που άλλαξαν.

Το κόμμα αριθμούσε 88 βουλευτές τον Δεκέμβριο του 2022. Σήμερα, στον απόηχο και της τελευταίας διάσπασης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της Νέας Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομείνει με 36 βουλευτές.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Protagon, τα ΜΜΕ του κόμματος –η εφημερίδα «Αυγή», ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» και το left.gr–, των οποίων κύριος χρηματοδότης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν ένα μέρος μόνο της «τρύπας» στα οικονομικά της Κουμουνδούρου.

Πληροφορίες θέλουν τον κ. Κασσελάκη να έχει προχωρήσει σε δανεισμό ενός ποσού ύψους ως και 250.000 στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα χρήματα από το δάνειο –το οποίο κρίθηκε αναγκαίο ως διαδικασία καθώς η νομοθεσία δεν επιτρέπει δωρεά ποσού άνω των 20.000 ευρώ σε κόμματα– αναμενόταν να κατευθυνθούν, μεταξύ άλλων, στο λοιπό προσωπικό του κόμματος (υπάλληλοι γραφείων, ειδικοί συνεργάτες κ.ά.)

Οι ίδιοι κύκλοι μίλησαν, εξάλλου, για «ευρύτερο πρόβλημα» από τη μισθοδοσία των εργαζομένων σε Μέσα και κόμμα, εξαιτίας της προαναφερθείσας μείωσης των εσόδων, καθώς και της αύξησης των εξόδων λόγω των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, τις συνακόλουθες καμπάνιες κ.ο.κ.

Εχοντας υπόψιν τα δεδομένα αυτά, ο κ. Κασσελάκης περιγράφεται ως «αποφασισμένος» να εξυγιάνει τα οικονομικά του κόμματος, χωρίς όμως προς το παρόν να είναι σαφείς οι ακριβείς κινήσεις στις οποίες θα προβεί.

Το κυριότερο ωστόσο είναι άλλο καθώς δεν είναι καθόλου σαφές αν ένα δάνειο από τον ίδιο –όπως διαρρέουν οι συνεργάτες του τουλάχιστον– συνιστά όντως εξυγίανση ή, όπως, λέγεται από πολλούς πλέον, συνιστά μια νέα δραματική αλλαγή της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρχηγό του: καθώς τα οικονομικά του κόμματος εξαρτώνται από τον εκλεγμένο πρόεδρό του, εκφράζονται φόβοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συρθεί σε ένα μοντέλο ιδιοκτήτη-προέδρου.

Παράλληλα εξάλλου δεν είναι και λίγοι εκείνοι που διάβασαν στη διαρροή Κασσελάκη περί δανείου, μια έμμεση μομφή για τη διαχείριση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ από τον προκάτοχό του, τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι είχαν πράξει οι παλιοί γραμματείες της ΚΕ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι οποίοι ως γνωστόν έχουν αποχωρήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...