224
Οκτώ από τα αγαλματίδια της «φάτνης» στην Πομπηία | Pompeii - Parco Archeologico

Πομπηία: Βρέθηκε παγανιστική «φάτνη» με 13 πήλινα αγαλματίδια

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2023, 19:21
Οκτώ από τα αγαλματίδια της «φάτνης» στην Πομπηία
|Pompeii - Parco Archeologico

Πομπηία: Βρέθηκε παγανιστική «φάτνη» με 13 πήλινα αγαλματίδια

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2023, 19:21

Δεκατρία αγαλματίδια που θυμίζουν τη φάτνη της Γέννησης του Χριστού βρέθηκαν στα ερείπια της Πομπηίας, ανακάλυψη που παρέχει στοιχεία για ειδωλολατρικές τελετουργικές παραδόσεις στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη.

Τα γλυπτά από πηλό, ύψους 15 εκατοστών, βρέθηκαν σε όρθια θέση σε αυτό που πιθανώς ήταν ένα ράφι στον διάδρομο ενός σπιτιού κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών.

Οι αρχαιολόγοι της Πομπηίας ανέφεραν ότι οι «χριστουγεννιάτικες φάτνες» προφανώς δεν ήταν μέρος της παράδοσης στην παγανιστική πόλη, η οποία εξαφανίστηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., αλλά πιστεύουν ότι τα λείψανα χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος μιας παγανιστικής τελετουργίας. στο οποίο τακτοποιήθηκαν.

Μερικά από τα αγαλματίδια, που περιλαμβάνουν ανθρώπινες φιγούρες, φαίνεται να αποτίουν φόρο τιμής στον μύθο της λατρείας θεάς Κυβέλης και του τραγικού έρωτά της, τον Άττι.

Άλλα γλυπτά απεικονίζουν το κεφάλι ενός κόκορα, ένα αμύγδαλο, ένα καρύδι και ένα κουκουνάρι.

Ο διάδρομος στον οποίο βρέθηκαν, περιείχε και διακοσμήσεις στους τοίχους.

Τα γλυπτά βρέθηκαν κοντά στο Σπίτι της Λήδας και του Κύκνου, που πήρε το όνομά του από μια αισθησιακή τοιχογραφία που απεικονίζει τον ελληνικό μύθο που βρέθηκε σε ένα από τα δωμάτιά του το 2019 και όπου πραγματοποιούνται ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες.

Η έπαυλη πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν πλούσιο έμπορο που ήθελε να αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο πολιτισμού του στολίζοντας το σπίτι του με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τον μύθο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...