496
Ουκρανοί στρατιώτες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κοντά στο μέτωπο | REUTERS/Thomas Peter

Ουκρανία: Για πρώτη φορά Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2023, 11:44
Ουκρανοί στρατιώτες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα κοντά στο μέτωπο
|REUTERS/Thomas Peter

Ουκρανία: Για πρώτη φορά Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2023, 11:44

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ουκρανοί ορθόδοξοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά στις 25 Δεκεμβρίου, την ίδια ημερομηνία με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, για να διαφοροποιηθούν από τους Ρώσους.

«Προσευχόμαστε για το τέλος του πολέμου. Προσευχόμαστε για τη νίκη», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Για την ειρήνη, για τη δικαιοσύνη», δήλωσε μπροστά στο μοναστήρι που φιλοξενούσε ως τα τέλη του 2022 τον προκαθήμενο της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που οι χριστιανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε συγχρονισμό με τους καθολικούς και τους ορθόδοξους, στις 25 Δεκεμβρίου και όχι στις 7 Ιανουαρίου, όπως συνηθιζόταν έως τώρα. Η ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία ακολουθεί το παλαιό ιουλιανό ημερολόγιο.

Τον Ιούλιο, ο Ζελένσκι επισημοποίησε τη μεταφορά των εορτασμών των Χριστουγέννων.

Νέες επιθέσεις από τους Ρώσους

Η Ρωσία εκτόξευσε 31 drones και δύο πυραύλους κατά της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, στοχοθετώντας κυρίως το νότιο τμήμα της χώρας, με την αντιαεροπορική άμυνα να καταστρέφει 28 drones και τους δύο πυραύλους, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός.

«Ως αποτέλεσμα της εναέριας μάχης, η ουκρανική πολεμική αεροπορία και οι αμυντικές δυνάμεις κατέστρεψαν 28 drones τύπου Σαχέντ στις περιφέρειες της Οδησσού, της Χερσώνας, του Μικολάιφ, του Ντονέτσκ, του Κιρόβοχραντ και Χμελνίτσκι», ανέφερε η ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Τα drones εκτοξεύθηκαν από την υπό ρωσική κατοχή Κριμαία.

Ο στρατός ανέφερε ότι συντρίμμια από τα drones που καταρρίφθηκαν προκάλεσαν ζημιές σε τεχνικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Οδησσού καθώς και σε ένα «εκτός λειτουργίας διοικητικό κτίριο και μία αποθήκη».

«Δεν υπήρξαν τραυματίες», πρόσθεσε ο στρατός.

Ο στρατός επανέλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν κοντά στην υπό ρωσική κατοχή πόλη της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα στη νότια Ουκρανία και κοντά στην κατεχόμενη πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Αμαχοι νεκροί στη Χερσώνα την Κυριακή

Ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια Χερσώνα στοίχισαν τη ζωή σε πέντε αμάχους την Κυριακή, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Ουκρανίας, ενώ αξιωματούχοι εγκαταστημένοι από τη Μόσχα στην πόλη Χορλίβκα (ανατολικά) έκαναν λόγο για έναν νεκρό από πλήγματα του ουκρανικού πυροβολικού.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς πολλές περιοχές στη Χερσώνα από τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη.

Οι θάνατοι στη Χερσώνα καταγράφηκαν καθώς τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού εναντίον της πόλης και περιοχών γύρω από αυτή εντάθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βολές του πυροβολικού έπληξαν πολυκατοικία και μονοκατοικία στην πόλη της Χερσώνας, γυναίκα σκοτώθηκε σε επιδρομή drone σε μικρή κοινότητα νότια από την περιφερειακή πρωτεύουσα και ακόμη μια γυναίκα όταν άλλη κοινότητα δέχθηκε πλήγματα από το πυροβολικό.

Ο Ολεξάντρ Τολοκονίκοφ, διευθυντής του γραφείου Τύπου της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, δήλωσε στην ουκρανική κρατική τηλεόραση ότι τα ρωσικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να διακοπεί εν μέρει ο εφοδιασμός με αέριο και η ύδρευση, καθώς και ότι χτυπήθηκε επίσης δομή υγείας.

Στη Χαρλίβκα, κάπου 600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χερσώνας, σε τομέα της περιφέρειας Ντονέτσκ υπό ρωσικό έλεγχο, ουκρανικός βομβαρδισμός κατέστρεψε εμπορικό κέντρο και προκάλεσε ζημιές σε άλλα κτίρια, ανέφερε αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα.

Μια γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι έξι άμαχοι τραυματίστηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος στη Χαρλίβκα, Ιβάν Πριχόντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...