612
Αντιτορπιλικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Διώρυγα του Σουέζ | U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Aaron Lau/Handout via REUTERS

Η Ισπανία αρνείται να συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό κατά των Χούθι

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2023, 10:56
Αντιτορπιλικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Διώρυγα του Σουέζ
|U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Aaron Lau/Handout via REUTERS

Η Ισπανία αρνείται να συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό κατά των Χούθι

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2023, 10:56

Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον διεθνή συνασπισμό, που θα προστατεύει τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των  Χούθι της Υεμένης.

Επειτα από αρκετές ημέρες δισταγμών και αμηχανίας, η ισπανική κυβέρνηση συνασπισμού (Κεντροαριστερά/Αριστερά) διευκρίνισε, με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, πως αντιτίθεται στη διεύρυνση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Αταλάντη», η οποία από το 2008 μάχεται κατά της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό.

Η Μαδρίτη πρόσθεσε ότι δεν θα εναντιωθεί στη συμμετοχή άλλων ευρωπαϊκών κρατών, στο πλαίσιο συγκεκριμένης αποστολής.

Το υπουργείο θύμισε πως η «Αταλάντη», έχει περιοριστεί σε βαθμό που πλέον συμμετέχει μόνο μια χώρα (η Ισπανία), με μόλις ένα πλοίο (τη φρεγάτα «Victoria»), προειδοποιώντας ότι η αναζωπύρωση των πειρατειών στην περιοχή «απαιτεί» να γίνει η «μέγιστη επένδυση» στην αποστολή αυτή.

«Η φύση και οι σκοποί της αποστολής (…) δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που φιλοδοξείται να επιτευχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα», επέμεινε.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θεωρεί για τον λόγο αυτό «απαραίτητο» να δημιουργηθεί «νέα και συγκεκριμένη» αποστολή, αφιερωμένη στην προστασία της θαλάσσιας κίνησης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτή η ad hoc αποστολή θα πρέπει να έχει «πεδίο δράσης», τα προσήκοντα «μέσα» και «στόχους», που θα «αποφασιστούν από τους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ», έκρινε το υπουργείο διαβεβαιώνοντας πως «η Ισπανία δεν θα πρόβαλε αντίσταση με κανέναν τρόπο στη δημιουργία της».

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπός του σημείωσε μολαταύτα πως η Ισπανία «δεν θα συμμετείχε» σε τέτοια επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το υπουργείο δεν εξήγησε τους λόγους της άρνησης της Μαδρίτης, που ανακοινώθηκε την επομένη τηλεφωνικής συνδιάλεξης του Τζο Μπάιντεν με τον Σάντσεθ.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι κατά τη συνδιάλεξη εκφράστηκε η καταδίκη από πλευράς Ουάσινγκτον και Μαδρίτης «των συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», ζήτημα που δεν έθιξε καν η ισπανική κυβέρνηση στη δική της ανακοίνωση για τη συνομιλία.

Ευχαριστίες από τους Χούθι

«Εκτιμούμε στον υψηλότερο βαθμό την άρνηση της Ισπανίας να αφεθεί να παρασυρθεί από τα αμερικανικά και τα βρετανικά ψέματα για το ζήτημα της ναυσιπλοΐας», ανέφερε μέσω X ο Χουσέιν αλ Έζι, υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι.

Κατά δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο της Ισπανίας, η άρνηση της Μαδρίτης να συμμετάσχει στον υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμό οφείλεται σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Σάντσεθ συγκυβερνά με συμμαχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς, την παράταξη Sumar, που γενικά αντιμετωπίζει με εχθρότητα την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Σε συνέντευξή της σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό, η επικεφαλής της, Γιολάντα Ντίας, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είπε πως βρίσκει άκρως «υποκριτική» τη σπουδή δυτικών χωρών να προστατεύσουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αντιπαραβάλλοντάς τη με την αδυναμία τους να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ίδρυση του στρατιωτικού συνασπισμού στην Ερυθρά Θάλασσα, που βαφτίστηκε «Φύλακας της Ευημερίας» (Prosperity Guardian), ανακοινώθηκε από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, την περασμένη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον.

Ο Oστιν αρχικά ανέφερε πως θα συμμετείχαν στον συνασπισμό αυτόν 10 χώρες, ανάμεσά τους και η Ισπανία. Σύμφωνα με τον El Confidencial και την El País, η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πολύ έντονη δυσαρέσκεια στην ισπανική κυβέρνηση, διότι δεν είχε υπάρξει διαβούλευση μαζί της εκ των προτέρων.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Πιλάρ Αλεγρία, τόνισε χαρακτηριστικά πως η Ισπανία δεν θα συμμετάσχει «ποτέ» σε επιχείρηση που αποφασίζεται «μονομερώς» και θα επιδείξει «τη μέγιστη σύνεση».

Ο σχηματισμός αυτού του συνασπισμού αποτελεί επιπλέον αιτία εντάσεων στις σχέσεις της Μαδρίτης και της Ουάσινγκτον, που κλόνισε πρόσφατα υπόθεση κατασκοπείας: η Ισπανία απέλασε —διακριτικά— δυο αμερικανούς κατασκόπους που είχαν παρεισφρήσει στις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες και είχαν στρατολογήσει πράκτορες του εθνικού κέντρου πληροφοριών (CNI).

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας διαβεβαιώνει πάντως ότι «η Ισπανία είναι και θα παραμείνει πάντα σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος» στις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, του NATO και του ΟΗΕ, κάτι που πιστοποιούν «οι 3.000 άνδρες και γυναίκες των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων» που υπηρετούν το τρέχον διάστημα σε ειρηνευτικές αποστολές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...