485
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα μετά από μία ακόμη κατάκτηση τίτλου | REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ο Γκουαρντιόλα μεγαλώνει τον μύθο του

Sportscaster Sportscaster 23 Δεκεμβρίου 2023, 13:02
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα μετά από μία ακόμη κατάκτηση τίτλου
|REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ο Γκουαρντιόλα μεγαλώνει τον μύθο του

Sportscaster Sportscaster 23 Δεκεμβρίου 2023, 13:02

Στην τελευταία προπόνηση πριν από τον χθεσινοβραδινό (22/12) τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων ο Πεπ Γκουαρντιόλα συγκέντρωσε γύρω του τους παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι για να τους πει δυο λόγια. «Εχετε την ευκαιρία να γράψετε ιστορία, να πετύχετε κάτι που θα μείνει για πάντα», ήταν η τελευταία φράση της σύντομης ομιλίας του. Τον άκουσαν. Εκαναν ό,τι τους ζήτησε.

Στο φινάλε μιας εξοντωτικής χρονιάς, γεμάτης απαιτητικούς αγώνες, μέσα στην ενοχλητική ζέστη και την υγρασία της Τζέντα, συνέτριψαν (4-0) τη Φλουμινένσε, θριαμβεύτρια του Κόπα Λιμπερταδόρες, πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης. Ο Γκουαρντιόλα φορούσε γραβάτα, μάλλον για να τονίσει (και) με αυτόν τον τρόπο τη σημασία που είχε για εκείνον το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το συγκεκριμένο τρόπαιο. Το μόνο που έλειπε από την τροπαιοθήκη της ομάδας του.

Ηταν ο πέμπτος τίτλος που κατέκτησε η Σίτι μέσα 2023. Ακόμη μια πιστοποίηση της ομάδας – φαινόμενο που έχει δημιουργήσει η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα του καταλανού τεχνικού. Εφέτος κέρδισε το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, συγκεντρώνοντας 89 βαθμούς. Το Τσάμπιονς Λιγκ, νικώντας την Ιντερ στον τελικό. Το Κύπελλο Αγγλίας, απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, στο ματς με τη Σεβίλλη, το οποίο διεξήχθη στην Ελλάδα. Και χθες, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με αυτό το εντυπωσιακό σκορ. Μόνο μια ομάδα στο παρελθόν είχε στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια, νικώντας στον τελικό με 4-0: η Μπαρτσελόνα (τη Σάντος) το 2011, με προπονητή τον Γκουαρντιόλα.

Οι παίκτες της Σίτι πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων

Η υπέροχη Σίτι του έγινε ο πρώτος σύλλογος της Αγγλίας, που «σήκωσε» τόσα πολλά τρόπαια σε ένα ημερολογιακό έτος. Δεν το είχαν καταφέρει, ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ούτε η «ανίκητη» Αρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, ούτε η Λίβερπουλ στις μεγάλες της δόξες, επί Κλοπ ή παλαιότερα, ούτε η πανίσχυρη Τσέλσι του Αμπράμοβιτς.

Ο Γκουαρντιόλα έγραψε ακόμη μια χρυσή σελίδα στο βιβλίο της μυθικής του καριέρας. Κανείς άλλος προπονητής δεν έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Σύλλογων με τρεις διαφορετικές ομάδες. Ο Πεπ το κέρδισε δυο φορές με την Μπαρτσελόνα (2009, 2011), μια με την Μπάγερν Μονάχου (2013) και μια με τη Μάντσεστερ Σίτι. Στο σύνολο, τέσσερις – τις περισσότερες από κάθε άλλον συνάδελφό του, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Κάρλο Αντσελότι (3).

Στα 53 του χρόνια (θα τα κλείσει τον προσεχή Ιανουάριο), ο άνθρωπος που με τις καινοτομίες του άνοιξε νέους ορίζοντες στο πιο δημοφιλές παιχνίδι, σε 14 σεζόν έχει κατακτήσει 37 τρόπαια: 14 με την Μπαρτσελόνα (2008-2012), 7 με την Μπάγερν Μονάχου (2013-2016) και 16 με τη Σίτι (από το 2016 μέχρι σήμερα). Ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισε το χθεσινό, μαρτυρά τη «δίψα» του για ακόμη περισσότερους θριάμβους. Για εκείνον, αποτελούν την επιβεβαίωση ότι οι ιδέες του για το ποδόσφαιρο είναι σωστές.

Ο 13ος τελικός ευρωπαϊκής ομάδας εναντίον λατινοαμερικάνικης, τον οποίο παρακολούθησαν 52.601 θεατές -ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο-, έκρινε τον τελευταίο τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με το σημερινό του φορμάτ. Στο εξής, η διοργάνωση θα είναι μια μίνι λίγκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...