443
Aμέτρητα κεριά στην μνήμη όσων χάθηκαν στο μακελειό της Πέμπτη | REUTERS/David W Cerny

Οι Τσέχοι πενθούν: 14 οι νεκροί από το μακελειό στην Πράγα

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2023, 11:58
Aμέτρητα κεριά στην μνήμη όσων χάθηκαν στο μακελειό της Πέμπτη
|REUTERS/David W Cerny

Οι Τσέχοι πενθούν: 14 οι νεκροί από το μακελειό στην Πράγα

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2023, 11:58

Ημέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί το Σάββατο για τους Τσέχους εξαιτίας του μακελειού που προκάλεσε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Πράγας, το απόγευμα της Πέμπτης ο 24χρονος φοιτητής Ντέιβιντ Κόζακ.

Ο Κόζακ, ανέβηκε με ένα αυτόματο όπλο στον τέταρτο όροφο του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην καρδιά της πρωτεύουσας της χώρας και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας στο σημείο 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 25.

Αργότερα, επιβεβαιώθηκε πως νωρίτερα είχε δολοφονήσει τον πατέρα του ενώ, σύμφωνα με το BBC, οι Αρχές θεωρούν ότι είναι και ο βασικός ύποπτος της δολοφονίας ενός 35χρονου και της δύο μηνών κόρης του μια εβδομάδα νωρίτερα σε ένα δάσος της Τσεχίας.

Επίσης έγινε γνωστό πως ένα ακόμη άτομο που είχε τραυματιστεί από τα πυρά του Κόζακ στην Πράγα, υπέκυψε στα τραύματά του την Παρασκευή στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν και το 14ο θύμα του δράστη στο Πανεπιστήμιο πριν ο ίδιος στρέψει το όπλο πάνω του και αυτοκτονήσει.

Οι Αρχές προσπαθούν ακόμα να αποσαφηνίσουν τα κίνητρα που όπλισαν τα χέρια του 24χρονου και οδήγησαν σε μία από τις πιο φονικές επιθέσεις ενός ατόμου στην Ευρώπη τα τελευταία 100 χρόνια.

«Μεταξύ εκείνων που τραυματίστηκαν στην επίθεση στη Σχολή Τεχνών είναι τρεις αλλοδαποί: ένας πολίτης της Ολλανδίας και δύο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας για τους τραυματίες, κάποιοι από αυτούς φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι, στο στήθος και κάποιοι στα άκρα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα κάποιοι από τους τραυματίες έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Στις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από τους επιζώντες, συγκλονίζει η περιγραφή μιας φοιτήτριας που έζησε στιγμές τρόμου την Πέμπτη.

Οπως περιέγραψε στο ραδιόφωνο της Τσεχίας, όταν αρχικά άκουσε τους πυροβολισμούς νόμιζε ότι κάποιος έπαιζε στους διαδρόμους, μέχρι που μια σφαίρα πέρασε από την πόρτα της τάξης της. «Κρυφτήκαμε κάτω από τα τραπέζια όσο καλύτερα μπορούσαμε», είπε η φοιτήτρια. Η γρήγορη επιστροφή του επιτιθέμενου τους ανάγκασε να αυτοσχεδιάσουν μια απελπισμένη απόδραση.

Αποφάσισαν, όπως διηγήθηκε, να δραπετεύσουν από το παράθυρο, και έτσι βρέθηκε με τους συμφοιτητές της στον τέταρτο όροφο του κτιρίου περπατώντας σε ένα στενό περβάζι. Έτρεξαν στην οροφή και σύρθηκαν κατά μήκος της προεξοχής, σκύβοντας στις γωνίες για κάλυψη. Η κατάσταση τους οδήγησε να παραμείνουν σκυμμένοι σε μια βεράντα μέχρι που οι αστυνομικοί ανακοίνωσαν ότι ο δράστης είχε φύγει από το κτίριο.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τσεχίας, ο Κόζακ διέθετε εξοπλισμό ώστε να αποκλείσει την είσοδο κα την έξοδο ατόμων στο κτίριο προκειμένου να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους μπορούσε. Βέβαια, όπως έχει ανακοινωθεί και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα θύματά του ήταν τυχαία και πυροβολούσε αδιακρίτως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...