Δεν είχε περάσει μία ώρα από την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι το «μονοπώλιο» της UEFA στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αντίκειται στη νομοθεσία της ΕΕ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Α22 Sports Management, της εταιρείας που «τρέχει» το πρότζεκτ για τη δημιουργία της European Super League (ESL), έσπευσε να παρουσιάσει το concept της λίγκας που οραματίζονται οι «επαναστάτες».
Θα συμμετέχουν, εξήγησε ο Μπερντ Ράιχαρτ, 64 σύλλογοι, χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες: τη Star League (16 ομάδες), την Gold League (16 ομάδες) και την Blue League (32 ομάδες). Τα ματς θα διεξάγονται μεσοβδόμαδα, ώστε να μην επηρεάζεται το καλεντάρι των εθνικών πρωταθλημάτων. Στο τέλος κάθε σεζόν οι πρωταθλητές κάθε κατηγορίας, οι προβιβασμοί και οι υποβιβασμοί θα κρίνονται σε νοκ-άουτ αγώνες. Και όλα τα παιχνίδια θα μεταδίδονται δωρεάν. Στα σχέδια περιλαμβάνεται και πρωτάθλημα γυναικών με 32 ομάδες. «Το ποδόσφαιρο είναι ελεύθερο» τόνισε.
Με τον ίδιο ενθουσιασμό υποδέχτηκε τη δικαστική απόφαση ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ: «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το πριν και το μετά. Είναι ιστορική για το ποδόσφαιρο και για όλα τα σπορ. Οι σύλλογοι θα μπορούν, επιτέλους, να καθορίζουν τη μοίρα τους. Η Σούπερ Λιγκ θα δώσει στο ποδόσφαιρο την ώθηση που τόσο πολύ έχει ανάγκη».
Από κοντά και η Μπαρτσελόνα: «Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για μια νέα ποδοσφαιρική διοργάνωση υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη». Πολύ σύντομα, όμως, ο «εγκέφαλος» του εγχειρήματος (Πέρεθ) και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα, είδαν να υψώνεται μπροστά τους «ένα τείχος από όχι», όπως έγραψε η Gazzetta dello Sport.
Η Πρέμιερ Λιγκ τάχθηκε κατηγορηματικά στο πλευρό της UEFA, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, να περιλαμβάνει προβιβασμούς, υποβιβασμούς και προκρίσεις στις διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων. Οι φίλαθλοι είναι ζωτικής σημασίας για το παιχνίδι και έχουν επανειλημμένως ξεκαθαρίσει την αντίθεσή τους σε μια διοργάνωση που αποκόπτει το εγχώριο ποδόσφαιρο από το ευρωπαϊκό».
«Οχι» φώναξαν στους εμπνευστές της ESL και τέσσερις από τους έξι αγγλικούς συλλόγους που το 2021 ήταν ιδρυτικά μέλη του «κινήματος των 12». Πρώτη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία είχε αποχωρήσει μέσα σε 72 ώρες από την εξαγγελία της νέας ευρωπαϊκής λίγκας: «Παραμένουμε πιστοί και αφοσιωμένοι στις διοργανώσεις της UEFA, δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση μας». Ακολούθησαν πανομοιότυπες ανακοινώσεις της Μάντσεστερ Σίτι, της Τσέλσι και της Τότεναμ, λες και γράφτηκαν από το ίδιο χέρι, όπως παρατηρεί ο Guardian. Λίβερπουλ και Αρσεναλ είναι επίσης κατά της απόσχισης.
Και να ήθελαν οι αγγλικοί σύλλογοι να πράξουν κάτι διαφορετικό, δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς να το πληρώσουν πολύ ακριβά. Ηδη από το 2021 οι κανονισμοί της Πρέμιερ Λιγκ προβλέπουν την αφαίρεση 30 βαθμών από όποιο club-μέλος της επιλέξει να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση που δεν φέρει τη «σφραγίδα» της UEFA. Πολύ σύντομα αυτή η απαγόρευση θα νομοθετηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι καμία ποινή δεν μπορεί να ισχύσει για ομάδες, παίκτες, προπονητές ή διαιτητές που θα θελήσουν να λάβουν μέρος σε τουρνουά τα οποία δεν διοργανώνουν η UEFA και η FIFA, όμως μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του. Κανένας αγγλικός σύλλογος δεν πρόκειται να θυσιάσει τα αδιανόητα έσοδα που του προσφέρει η συμμετοχή του στην Πρέμιερ Λιγκ για να παίξει στην ESL.
Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γράφει ο Guardian, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η UEFA, ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Τσέφεριν είχε δίπλα του τον Νασέρ αλ-Κελαΐφι, πρόεδρο της Παρί Σεν-Ζερμέν και της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), αλλά και τον πρόεδρο της La Liga, Χαβιέ Τέμπας. Ούτε καν η ισπανική λίγκα δεν συντάσσεται με τους «μπροστάρηδες» της ESL (Ρεάλ και Μπαρτσελόνα), που είναι μέλη της.
Η τοποθέτηση της Ατλέτικο Μαδρίτης, που το 2021 υποστήριξε την «αποστασία», προκάλεσε έκπληξη: «Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια δεν θέλει την ευρωπαϊκή Super League. Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία (πλην της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα) δεν θέλουν τη Super League» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Οι Γερμανοί δεν την ήθελαν εξαρχής. Η Γιουβέντους, που μαζί με τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα έστησαν την A22 Sports Management τον Οκτώβριο του 2022, αποφάσισε να αποχωρήσει από αυτή την κοινοπραξία έναν μήνα μετά, όταν ο Αντρέα Ανιέλι παραιτήθηκε από την προεδρία του συλλόγου. Το σωματείο των ποδοσφαιριστών (FIFpro) και η επίσημη λέσχη των ευρωπαίων φιλάθλων είναι με την UEFA. Το ίδιο και η FIFA, που το 2021 είχε κρατήσει διφορούμενη στάση. Περίπου 20 ομάδες που (υποτίθεται ότι) το συζητούσαν, έσπευσαν να το διαψεύσουν.
«Παρακολουθώντας τη λεγόμενη παρουσίαση της Α22, δεν ήξερα αν θα έπρεπε να σοκαριστώ ή να βάλω τα γέλια» δήλωσε ο Τσέφεριν στους εκπροσώπους των media. «Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, προτίμησα να διασκεδάσω. Δεν θα προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε. Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Ελπίζω να βάλουν μπροστά τη φανταστική διοργάνωσή τους το συντομότερο δυνατό, με δύο συλλόγους. Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν, αν και δεν είμαι τόσο σίγουρος γι’ αυτό».
«Το ποδόσφαιρο δεν είναι προς πώληση» κατέληξε ο σλοβένος πρόεδρος της UEFA. Αυτές τις έξι λέξεις επέλεξαν για τίτλο τους η Daily Mirror και η Daily Express. Μόνον ο ισπανικός Τύπος ενθουσιάστηκε με την απόφαση. «Super League, ναι!» έγραψε η Εl Mundo Deportivo. «H Mπαρτσελόνα και η Ρεάλ αλλάζουν την Ιστορία» η Sport. Η Marca το είδε πιο ψύχραιμα και μάλλον πιο ρεαλιστικά: «H Δικαιοσύνη δίνει δίκιο, αλλά το ποδόσφαιρο δεν στηρίζει αυτό το μοντέλο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News