257
Πολύχρωμα τραμ στο Μονπελιέ | Eric BERACASSAT/Gamma-Rapho via Getty Images

Γαλλία: Δωρεάν η αστική συγκοινωνία στο Μονπελιέ

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 11:29
Πολύχρωμα τραμ στο Μονπελιέ
|Eric BERACASSAT/Gamma-Rapho via Getty Images

Γαλλία: Δωρεάν η αστική συγκοινωνία στο Μονπελιέ

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 11:29

Το Μονπελιέ στη νότια Γαλλία προστέθηκε στη λίστα με τις ευρωπαϊκές πόλεις που παρέχει δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς  σε όλους τους κατοίκους της.

Το Λουξεμβούργο έκανε το ίδιο το 2020, ενώ η πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, ήταν πρωτοπόρο, αφού από το 2013 ακόμα, έχει κάνει δωρεά τις συγκοινωνίες.

Από το βράδυ της Πέμπτης, οι κάτοικοι του Μονπελιέ με ειδικό πάσο μπορούν πλέον να κυκλοφορούν δωρεάν με τραμ και λεωφορεία στην πόλη.

Οι επισκέπτες και οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώσουν 1,6 ευρώ το εισιτήριο.

Ο Μισέλ Ντελαφός, σοσιαλιστής δήμαρχος της πόλης των 500.000 κατοίκων, υποσχέθηκε δωρεάν δημόσια συγκοινωνία όταν εξελέγη το 2020.

Αρχικά, οι συγκοινωνίες ήταν δωρεάν τα Σαββατοκύριακα εκείνης της χρονιάς, και το επόμενο έτος τις επέκτεινε σε όλους όσοι είναι κάτω των 18 ή άνω των 65, όλη την εβδομάδα.

Ο Ντελαφός είπε ότι η πρωτοβουλία ήταν μέρος μιας «ευρωπαϊκής δέσμευσης για το κλίμα και την αγοραστική δύναμη».

«Εχουμε δημιουργήσει μια ένωση για να βοηθήσουμε άλλους ευρωπαίους δημάρχους να κάνουν την ίδια επιλογή», ​​είπε.

Πριν από την πρωτοβουλία να γίνει δωρεάν η δημόσια συγκοινωνία στο Μονπελιέ, μόλις 86.000 άνθρωποι είχαν αγοράσει πάσο για να τις χρησιμοποιήσουν.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί σε 260.000 κατοίκους τις τελευταίες ημέρες από την κυκλοφορία του δωρεάν πάσου, είτε σε μορφή κάρτας είτε σε μορφή εφαρμογής για smartphone.

Ο δήμος είπε ότι ένας νέος φόρος μεταφορών σε εταιρείες με περισσότερους από 11 υπαλλήλους, θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας δωρεάν μεταφορών.

Πέρυσι, οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των ΜΜΜ στο Μονπελιέ, έφτασαν τα 39 εκατ. ευρώ, από τα οποία, το 90% αντιστοιχούσε σε κατοίκους της πόλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...