269
Τσέχος αστυνομικός με φόντο το Πανεπιστήμιο της Πράγας | EPA/MARTIN DIVISEK

Σοκ στην Πράγα από τη δολοφονία 13 ανθρώπων – η Τσεχία έχει τα περισσότερα όπλα στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 10:53
Τσέχος αστυνομικός με φόντο το Πανεπιστήμιο της Πράγας
|EPA/MARTIN DIVISEK

Σοκ στην Πράγα από τη δολοφονία 13 ανθρώπων – η Τσεχία έχει τα περισσότερα όπλα στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 10:53

Ο δράστης της δολοφονίας 13 ανθρώπων στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Πράγας, το απόγευμα της Πέμπτης, είχε πολλά πυροβόλα όπλα στην κατοχή του, όλα νόμιμα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Τσεχία είναι η χώρα με την πιο χαλαρή νομοθεσία περί οπλοκατοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνει ο Guardian. Το δικαίωμα της οπλοκατοχής αναφέρεται στο Σύνταγμα της χώρας, όπως και στο αμερικανικό.

Το «δικαίωμα απόκτησης, διατήρησης και οπλοφορίας» αναγνωρίζεται στην τσεχική νομοθεσία περί πυροβόλων όπλων, ενώ μια συνταγματική τροποποίηση που έγινε στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων μόλις το 2021 εγγυάται νομικά «το δικαίωμα υπεράσπισης της ζωής του ατόμου ή της ζωής άλλου ατόμου με ένα όπλο».

Η τροπολογία εγκρίθηκε μετά από αναφορά που υπογράφηκε από 102.000 πολίτες, η οποία οργανώθηκε ως αντίδραση στη σύσταση της Κομισιόν για περιορισμό της κατοχής πυροβόλων όπλων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η αντίδραση αντανακλούσε μια μακρά ιστορία ιδιοκτησίας όπλων στη χώρα, που χρονολογείται από την εξέγερση των Χουσιτών κατά της Καθολικής εκκλησίας το 1419.

Οι Ναζί, την περίοδο 1939-45 και το κομμουνιστικό καθεστώς που κυβέρνησε την Τσεχοσλοβακία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήλεγχαν την οπλοκατοχή.

Ομως, η ευρεία κατοχή όπλων επέστρεψε μετά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989, που προανήγγειλε το τέλος του κομμουνισμού.

Μέχρι το 2020, υπήρχαν περισσότεροι από 307.000 νόμιμοι κάτοχοι όπλων, σε μια χώρα περίπου 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι περισσότεροι κάτοχοι όπλων αναφέρουν ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία ως λόγους ιδιοκτησίας.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ένας 63χρονος άνδρας χρησιμοποίησε δύο όπλα για να πυροβολήσει οκτώ ανθρώπους σε εστιατόριο στην πόλη Ουχρέσκι Μπροντ  πριν αυτοκτονήσει.

Οπως και με τον δράστη στην Πράγα, ο ένοπλος κατείχε νόμιμα και τα δύο πυροβόλα όπλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...