530
| REUTERS/Remo Casilli

Στροφή Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη;

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 19:19
|REUTERS/Remo Casilli

Στροφή Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη;

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 19:19

Ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα προχώρησε την Πέμπτη σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) μέσω της οποίας σχολιάζει το σκεπτικό της απόφασης του αλβανικού Ειδικού Δικαστηρίου να αρνηθεί στον προφυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη τη χρήση άδειας για να παραστεί στην ορκωμοσία του ως δημάρχου Χειμάρας.

Μεταξύ άλλων, ο Ράμα επιμένει ότι η εν λόγω υπόθεση δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο και κρίνει «νομικά ορθή» την απόφαση του δικαστηρίου να αρνηθεί την άδεια στον έγκλειστο δήμαρχο.

Το ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο αλβανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «εκλεγμένο δήμαρχο» τον Μπελέρη και «ηττημένο υποψήφιο (…) χωρίς νομιμοποίηση» τον αντίπαλό του, Γκέργκι Γκόρο.

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι έχει πια δημιουργηθεί «αδιέξοδο» το οποίο χρήζει «επίλυσης» αναφορικά με τη δημαρχία στη Χειμάρρα. «…η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του ηττημένου υποψηφίου…», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αλβανός πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά ο Εντι Ράμα εμφανίζεται να αποδέχεται ότι Φρέντι Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας και ότι ο ηττηθείς υποψήφιος δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου, σε μία πιθανή προαναγγελία αλλαγής σκυτάλης στον δήμο.

Στην εκτίμηση αυτή προέβησαν αρμόδιες πηγές από την ελληνική πλευρά, σε ένα πρώτο σχόλιο τους. «Η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον αλβανό πρωθυπουργό» χαρακτηρίζεται από την Αθήνα ως ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χειμάρρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας».

Η επίμαχη ανάρτηση Ράμα ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου των Τιράνων να απορρίψει το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη να λάβει σύντομη άδεια προκειμένου να ορκιστεί ως δήμαρχος Χειμάρρας. Το σκεπτικό της ίδιας απόφασης, ωστόσο, «επιβεβαιώνει ότι ο Φρεντυ Μπελερι εξελέγη Δήμαρχος Χειμάρρας και ότι ο ηττηθείς υποψήφιος Γκόρο δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου», κατά τις ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ολόκληρη η ανάρτηση Ράμα:

«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου (CCOC) σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από την CCOC είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα.

3. Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του ηττημένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χειμάρρας. Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της “υπόθεσης Μπελέρη” ως ζήτημα δικαιοσύνης κι όχι πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικού με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...