798
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας πριν από λίγες εβδομάδες. Παρά την αιματοχυσία ο βασικός του στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμη | Avi Ohayon/GPO/Handout via REUTERS

Ο Νετανιάχου ισοπέδωσε τη Γάζα, αλλά δεν βρίσκει τα «μεγάλα κεφάλια»

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 13:45
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας πριν από λίγες εβδομάδες. Παρά την αιματοχυσία ο βασικός του στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμη
|Avi Ohayon/GPO/Handout via REUTERS

Ο Νετανιάχου ισοπέδωσε τη Γάζα, αλλά δεν βρίσκει τα «μεγάλα κεφάλια»

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 13:45

Ο ισραηλινός στρατός αναζητεί πληροφορίες για το πού κρύβονται οι κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς. Πριν λίγες μέρες, όπως γράφουν οι New York Times, ισραηλινά αεροπλάνα πετούσαν φυλλάδια στα αραβικά που υπόσχονταν παχυλές αμοιβές σε όποιον βοηθούσε στη σύλληψη εκείνων που «έφεραν την καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας».

Στην κορυφή της λίστας σύμφωνα με το ρεπορτάζ βρισκόταν ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ. Το φυλλάδιο πρόσφερε αμοιβή 400.000 δολαρίων, πάνω από 1.500 φορές τον μέσο μηνιαίο μισθό της Γάζας.

Ο δηλωμένος στόχος του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου είναι να καταστρέψει τη Χαμάς και να εξουδετερώσει τους ηγέτες της που οργάνωσαν την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Αλλά παρά τη στρατιωτική εκστρατεία που έχει προκαλέσει σχεδόν 20.000 θανάτους στη Γάζα και έχει μετατρέψει ολόκληρες γειτονιές σε ερείπια, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη εντοπίσει τον Σινουάρ και άλλα ανώτερα στελέχη της Χαμάς που θεωρούνται βασικοί συνωμότες της επίθεσης που έγινε πριν από 10 εβδομάδες» τονίζουν οι New York Times.

Το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, έχει τον τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τη δράση της οργάνωσης στη Γάζα (Shutterstock)

Το Ισραήλ θεωρεί τον Σινουάρ ως το κεντρικό πρόσωπο που σχεδίασε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου: η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και 240 μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως αιχμάλωτοι. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έχτισε τη φήμη του μέσω της σκληρής τιμωρίας Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

Συνελήφθη το 1988 και δικάστηκε για τις δολοφονίες τεσσάρων Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ. Πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στη φυλακή στο Ισραήλ, όπου αργότερα ανέφερε ότι γνώρισε τον εχθρό του: έμαθε εβραϊκά και έγινε ηγέτης μεταξύ των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι ισραηλινοί στρατηγοί δείχνουν να πιστεύουν ότι η εξουδετέρωση του εγκεφάλου της ανείπωτης σφαγής της 7ης Οκτωβρίου δεν απέχει πολύ ακόμη.

Το Ισραήλ αναζητά επίσης τον αδελφό και έμπιστο του, Μοχάμεντ Σινουάρ. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα ένα βίντεο της Χαμάς που καταγράφηκε στη Γάζα και το οποίο τον έδειχνε να οδηγεί ένα αυτοκίνητο μέσα από μια υπόγεια σήραγγα στη Γάζα. Τα φυλλάδια προσέφεραν 300.000 δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Στα ίδια φυλλάδια αναφέροταν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο διοικητής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Αυτή είναι η μοναδική φωτογραφία του «μυστηριώδους» Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς

O Ντέιφ κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του σε μια αεροπορική επιδρομή πριν από 20 χρόνια. Το γεγονός αυτό φέρεται να τον άφησε σε αναπηρικό καροτσάκι, αφότου έχασε ένα χέρι και ένα πόδι. Η μεγάλη ικανότητα του Ντέιφ να ξεγελά τον στρατό του Ισραήλ είναι αυτή που ενισχύει στον μέγιστο βαθμό τον σεβασμό που τρέφουν προς το πρόσωπό του οι παλαιστίνιοι μαχητές.

Ενας παλαιστίνιος μαχητής που έγινε πολιτικός και γνώρισε τον Ντέιφ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξήγησε πριν λίγο καιρό στους Financial Times ότι η προσέγγιση του ήταν πως ο πόλεμος θα πρέπει να μεταφερθεί μέσα στο Ισραήλ «για να γκρεμιστεί η φαντασίωση ότι οι Ισραηλινοί μπορούν να είναι ασφαλείς στην κατεχόμενη γη».

Ο 58χρονος διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης ήταν σύμφωνα με δυτικές πηγές ένας από τους βασικούς οργανωτές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Η δική του φωνή ακούγεται στο βίντεο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά από αυτή: «Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά του λαού μας, υπό το πρίσμα του οργίου της κατοχής και της άρνησης των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων και υπό το πρίσμα της αμερικανικής και δυτικής υποστήριξης, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά» έλεγε ένα πρόσωπο που καλυπτόταν από σκιές, «ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να πανηγυρίζει χωρίς να λογοδοτεί».

Οι NYTimes σημειώνουν το γεγονός ότι οι πιο υψηλόβαθμοι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα έχουν μέχρι στιγμής αποκρούσει τις προσπάθειες του Ισραήλ να τους βρει. Αυτό «αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβιώσουν από τον πόλεμο και να εργαστούν για την αναζωογόνηση των δυνατοτήτων της οργάνωσης αφού σιωπήσουν τα όπλα» εκτιμά αμερικανική εφημερίδα.

Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η δομή διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς στη βόρεια Γάζα έχει διαρραγεί. Κάποιες μονάδες μάχονται ακόμη, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά με την ηγεσία της Χαμάς, δηλαδή τον Γιαχία Σινουάρ και τον Μοχάμεντ Ντέιφ που έχουν ταμπουρωθεί στον νότο, πιθανώς κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Η δολοφονία και των δύο είναι ένας από τους πρωταρχικούς πολεμικούς στόχους του Νετανιάχου που δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Ισως απαραίτητη για την προσπάθεια του να επιβιώσει πολιτικά στις εκλογές που είναι πιθανό να γίνουν στο Ισραήλ το 2024. Το έργο περιπλέκεται όμως από την πιθανότητα οι δύο ηγέτες να κρύβονται σε σήραγγες έχοντας γύρω τους μερικούς από τους εναπομείναντες ισραηλινούς ομήρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...