Η γνωστή απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έδεσε κόμπο τα χέρια της τριμερούς κυβέρνησης Σολτς προκάλεσε μεν «τρύπα» 60 δισ. ευρώ στον ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό, ταυτόχρονα όμως της έφερε γούρι, αν δεν όξυνε κιόλας την ευφυΐα των μελών της. Είδαν ότι όλα τα προβλήματα λύνονται σε αυτόν τον κόσμο, ακόμη και τα δυσκολότερα, εφ’ όσον υπάρχει καλή θέληση και σε θέλει και η τύχη.
Ενδέχεται, λοιπόν, ξαφνικά να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα γερμανικά κρατικά ταμεία (και έτσι να κρυώσουν και τα αγροτικά αίματα που… άρπαξαν μόλις κόπηκαν οι επιδοτήσεις των καυσίμων) μόλις γίνει πράξη η πρόταση του ανωτάτου ομοσπονδιακού εισαγγελέα περί κατάσχεσης 720 εκατ. ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό ρωσικής τράπεζας. Προς το παρόν τα λεφτά αυτά παραμένουν ξένα, ασχέτως αν «λιμνάζουν» στη Φρανκφούρτη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν, ανέβασε στα social media κατατοπιστικότατο σχόλιο για την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης: «Δεν θα επιτρέψουμε στα ρωσικά κεφάλαια που χρηματοδοτούν τον παράνομο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας να τηρούνται σε γερμανικούς λογαριασμούς». Δεν χρειαζόταν περαιτέρω εξήγηση, το μήνυμα είχε ληφθεί, ωστόσο ο υπουργός προσέθεσε το πολιτικό κερασάκι: «Η φιλελεύθερη δημοκρατία υπερασπίζεται τον εαυτό της και αντιτίθεται στη βία διά του νόμου».
Το Politico που προέβαλε την εξέλιξη αυτή σχολίασε ότι πρόκειται για πρόταση που κλιμακώνει τη γερμανική προσπάθεια να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, όμως είναι και συμφέρουσα από δημοσιονομικής απόψεως. Και έδωσε λεπτομέρειες. Η Γερμανία είχε παγώσει κεφάλαια «σεσημασμένων» ρωσικών εταιρειών και Ρώσων, όμως από τον Ιούνιο του 2022 πάγωσαν και τα 720 εκατ. ευρώ της συγκεκριμένης τράπεζας διότι σχετίζεται με το Χρηματιστήριο Μόσχας.
Πλέον τον λόγο έχει το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης, αφού αυτό θα αποφασίσει αν η Γερμανία θα προβεί σε κατάσχεση του ρωσικού χρήματος. Και είναι πιθανότατο η σχετική νομική διαδικασία να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα. Η εισαγγελία που κίνησε τα νήματα ανέφερε ότι από ρωσικής πλευράς έγινε προσπάθεια ανάληψης των 720 εκατ. ευρώ μετά το πάγωμά τους και ότι αυτή η πράξη συνιστά παραβίαση των γερμανικών κανόνων.
Η συγκυρία δείχνει την τύχη που έχει ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς και οι εταίροι του: την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιό τους συνεδρίαζε για τον Προϋπολογισμό των περικοπών και των φόρων, την περασμένη Τετάρτη δηλαδή, γνωστοποιήθηκε η εισαγγελική πρόταση περί κατασχέσεως του ρωσικού χρήματος. Σύμπτωση ήταν όμως, αφού η υπόθεση είχε εξεταστεί και η πρόταση ήταν έτοιμη από τις 7 του περασμένου Ιουλίου, όμως η δημοσιοποίησή της καθυστέρησε λόγω νομικών κωλυμάτων ήσσονος σημασίας.
Η κατάσχεση ρωσικών χρημάτων έχει προϊστορία (και μέλλον) στη Δύση: τον περασμένο Μάιο ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε μεταβίβαση στην Ουκρανία κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, ενώ τον τρέχοντα μήνα η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο περί ανοικοδόμησης της Ουκρανίας με ρωσικά λεφτά που έχουν παγώσει στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης – κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα περπατήσει, σχολίασε το Politico.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News