465
Ο Νικολά Πουέ κατέχει το 5,7% της Hermès, ήτοι 12 δισ. ευρώ | Shutterstock / CreativeProtagon

Ο κληρονόμος της Hermès, τα 12 δισ. ευρώ και ο κηπουρός του

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 19:59
Ο Νικολά Πουέ κατέχει το 5,7% της Hermès, ήτοι 12 δισ. ευρώ
|Shutterstock / CreativeProtagon

Ο κληρονόμος της Hermès, τα 12 δισ. ευρώ και ο κηπουρός του

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 19:59

Ο Νικολά Πουέ, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Hermès, ηλικίας 80 ετών, έχει ξεκινήσει τη νομική διαδικασία για την υιοθεσία ενός 51χρονου πρώην υπαλλήλου του, που είναι μαροκινής καταγωγής. Ο Πουέ, ο οποίος ζει στην Ελβετία, προσπαθεί να ακυρώσει μια παλαιότερη διαθήκη που είχε υπογράψει και σύμφωνα με την οποία άφηνε την περιουσία του στο Ιδρυμα «Ισοκράτης», το οποίο δημιούργησε το 2011 για να προωθήσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Ο δισεκατομμυριούχος ήρθε πολύ κοντά με τον πρώην κηπουρό του και τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν το ζευγάρι τον φρόντιζε. Θέλει να τους αφήσει τουλάχιστον το μισό της περιουσίας του, η οποία υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times.

Το ίδρυμα, το οποίο έχει διοικητικό συμβούλιο έξι ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Πουέ ως προέδρου, αντιτίθεται στην απόφασή του. «Από νομικής απόψεως, η απότομη και μονομερής ακύρωση μιας συμφωνίας φαίνεται άκυρη και αβάσιμη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Το ίδρυμα αντιτίθεται σε αυτή την κίνηση, ενώ αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συζήτηση με τον ιδρυτή και τον πρόεδρό του».

Ο Πουέ, απόγονος πέμπτης γενιάς του Τιερί Ερμέ (1801-1878), του ιδρυτή της φίρμας, είναι άγαμος, άτεκνος και αποξενωμένος από τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του. Ο πρώην κηπουρός του, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είναι παντρεμένος με μια γυναίκα ισπανικής καταγωγής και έχουν δύο παιδιά.

Συγγενής του Πουέ, που δεν κατονομάζεται, έχει υποβάλει επίσημη καταγγελία στις ελβετικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι το ζευγάρι ασκεί αδικαιολόγητη επιρροή στον Πουέ για προσωπικό όφελος. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο 24heures, ο καταγγέλλων έχει ειδοποιήσει την ελβετική υπηρεσία προστασίας παιδιών και ενηλίκων, υποστηρίζοντας ότι ο Πουέ είναι ευάλωτος και δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο των πράξεών του.

Ο Πουέ πιστεύεται ότι αποφάσισε να υιοθετήσει τον πρώην υπάλληλό του έπειτα από ρήξη με μέλη της οικογένειάς του, σχετικά με μια απόπειρα εξαγοράς της Hermès από τον ανταγωνιστικό όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH, το 2014.

Η LVMH, η οποία ανήκει στον Μπερνάρ Αρνό, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, προσπάθησε να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Hermès. Σε απάντηση, 70 απόγονοι του ιδρυτή του ομίλου σχημάτισαν μια εταιρεία χαρτοφυλακίου για να διατηρήσουν τον έλεγχο της επιχείρησης.

Ο Πουέ, ωστόσο, προτίμησε να μη συμμετέχει. Ηταν βασικός παίκτης, κατέχοντας ποσοστό περίπου 5,7% της Hermès. Η LVMH τελικά εγκατέλειψε την προσπάθεια, αλλά το επεισόδιο δηλητηρίασε τις σχέσεις του Πουέ με πολλά μέλη της οικογένειάς του, η οποία είναι η πλουσιότερη στην Ευρώπη και η τρίτη πλουσιότερη στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Γνωστή για τα πολύχρωμα μεταξωτά φουλάρια και τις δερμάτινες τσάντες της, η Hermès αποτιμάται στα 209 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το μερίδιο του Πουέ αξίζει περίπου 12 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Hermès έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε αξία από το 2020, χάρη στην έκρηξη της ζήτησης για είδη πολυτελείας κατά την πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...