Ο Παλ Βίγκοσον, ξεναγός στην Ισλανδία, οδηγούσε ένα βαν που μετέφερε εννέα Βρετανούς τουρίστες το βράδυ της Δευτέρας, σε αναζήτηση του βόρειου σέλας. Αλλά αντί για την πρασινωπή λάμψη του, ο ξεναγός είδε κόκκινο – φλόγες και καπνούς από μια ηφαιστειακή έκρηξη που περίμενε με δυσφορία ολόκληρη η χώρα.
Η περιοχή της χερσονήσου Ρεϊκγιάνες παρουσίαζε έντονη σεισμική δραστηριότητα-προάγγελο μιας επικείμενης έκρηξης από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι σεισμοί –καταγράφηκαν έως και 1.400 σε ένα 24ωρο μέσα στον Νοέμβριο– προκάλεσαν την εκκένωση της πόλης Γκρίνταβικ και το προσωρινό κλείσιμο της Γαλάζιας Λιμνοθάλασσας, μιας κορυφαίας τουριστικής ατραξιόν της Ισλανδίας.
Με αυτές τις τρανταχτές προειδοποιήσεις, τις τελευταίες ημέρες οι Ισλανδοί ζούσαν για την έκρηξη, που ήρθε τελικά τη Δευτέρα το βράδυ. «Συνειδητοποίησα γρήγορα ότι δεν ήταν μια συνηθισμένη φωτορύπανση» λέει ο Βίγκοσον στους ανταποκριτές της εφημερίδας New York Times. Ο ξεναγός σταμάτησε το βαν πάνω στον αυτοκινητόδρομο, ώστε οι τουρίστες να τραβήξουν φωτογραφίες.
Σύντομα, ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την πρωτεύουσα με το Διεθνές Αεροδρόμιο Κέφλαβικ απέκτησε ουρές αυτοκινήτων, καθώς πολλοί περίεργοι θεατές οδήγησαν από το Ρέικιαβικ και τις κοντινές πόλεις για να πάρουν μια γεύση από το θέαμα: κοκκινωπός και πορτοκαλί ουρανός, καπνοί και σιντριβάνια λάβας ύψους πάνω από 100 μέτρα.
Ενας από τους θεατές ήταν ο Μπγιόρν Στάινμπεκ, επικεφαλής μιας εταιρείας μάρκετινγκ και εμπορικών συμβούλων, ο οποίος έφυγε από το σπίτι του στο Ρέικιαβικ μόλις έμαθε για την έκρηξη, το βράδυ της Δευτέρας. Χρησιμοποιώντας ένα drone κατέγραψε πλάνα από τη λάβα την ώρα που εκτοξευόταν στον ουρανό.
Ακόμη και για κάποιον που έχει κυνηγήσει πολλές εκρήξεις ηφαιστείων τα τελευταία δύο χρόνια «η χθεσινή νύχτα ήταν ένα εντελώς νέο κεφάλαιο σε σύγκριση με οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν» λέει ο Στάινμπεκ. «Ηταν πολύ βίαιο για τις πρώτες δύο ή τρεις ώρες, με μεγαλύτερους πίδακες και πολλή λάβα να πετάγεται από τη γη».
Η Ισλανδία είναι γνωστή για την ηφαιστειακή της δραστηριότητα. Βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού, επάνω σε δύο τεκτονικές πλάκες, οι οποίες χωρίζονται από μια υποθαλάσσια οροσειρά που εκπέμπει λιωμένο καυτό βράχο ή μάγμα. Αλλά το ηφαιστειακό σύστημα του Ρεϊκγιάνες στη νοτιοδυτική Ισλανδία παρέμενε αδρανές επί οκτώ αιώνες. Μόλις τα τελευταία χρόνια το μάγμα άρχισε να συγκεντρώνεται κάτω από την επιφάνεια της χερσονήσου.
Στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης η έκρηξη είχε αρχίσει να υποχωρεί. Αργότερα μέσα στην ημέρα η λάβα εκτοξευόταν με πολύ χαμηλότερη ένταση, λέει ο Στάινμπεκ, μιλώντας από κοντά στο σημείο της έκρηξης, καθώς ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το drone του για να λάβει περισσότερα πλάνα.
Ο Μάρκο Ντζούριτσα (Marko Djurica) του Reuters σήκωσε το δικό του drone και έβγαλε τις παρακάτω φωτογραφίες που πιστοποιούν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου βρίσκεται σε μια κάποια ύφεση.
Ο Κιάρταν Αντολφσον, ένας λογιστής που ζει στο Γκρίνταβικ, μια πόλη με περισσότερους από 3.500 κατοίκους, την εγκατέλειψε, μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, τον περασμένο μήνα, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, καθώς προκαλούσε έντονες ανησυχίες. Η πρώτη φορά που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του εξαιτίας επικείμενης έκρηξης ηφαιστείου ήταν στο νησί Χιμαέι, τον μεγαλύτερο νησιωτικό οικισμό της Ισλανδίας, πριν από 50 χρόνια, όταν αυτός ήταν εννέα ετών.
Ο Στέφαν Κρίστιανσον, ιδιοκτήτης πολλών αλιευτικών σκαφών, ξεκουραζόταν στο υπαίθριο υδρομασάζ του στο Γκρίνταβικ το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν είδε τον ορίζοντα να φωτίζεται. Ντύθηκε γρήγορα, άφησε λίγο φαγητό για τα πρόβατά του και οδήγησε το αυτοκίνητό του στο Ρέικιαβικ. «Θα ήθελα να επιστρέψω στο σπίτι μου πριν από τα Χριστούγεννα» λέει.
Οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη υποδείξει πότε η πόλη θα είναι αρκετά ασφαλής ώστε οι κάτοικοι να επιστρέψουν. Σχεδόν όλοι είχαν εκκενώσει τα σπίτια τους τη στιγμή της έκρηξης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News