Παρά τις τωρινές εντάσεις Κίνας – Ταϊβάν, οι οποίες αντανακλούν και στις σινοαμερικανικές σχέσεις, η άλλοτε εθνικιστική και νυν απλώς καπιταλιστική «μικρή Κίνα» έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον κομμουνιστικό γίγαντα αδελφό της που λαβώθηκε από σεισμό 6,2 Ρίχτερ.
«Η Ταϊβάν είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια για αντιμετώπιση της καταστροφής» – η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν έστειλε το μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κίνα που επλήγη από σεισμό 6,2 Ρίχτερ, και αυτό ήταν χειρονομία που υπερβαίνει τις συνεχιζόμενες τριβές στην περιοχή, έγραψε η Corriere della Sera.
Για οκτώ χρόνια το Πεκίνο έχει διακόψει τον διάλογο με την κυβέρνηση της Ταϊπέι, κατηγορώντας την Τσάι ότι είναι υπέρμαχος της ανεξαρτησίας και ότι παίζει το γεωπολιτικό παιχνίδι των Αμερικανών. Η Τσάι, που έχει φθάσει στο τέλος της θητείας της (οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες δεν θα συμμετάσχει η ίδια, θα διεξαχθούν στις 13 Ιανουαρίου), προώθησε το μήνυμά της αλληλεγγύης στα social media, καθιστώντας διαθέσιμες στην Κίνα τις ομάδες διάσωσης της Ταϊβάν.
Ο Εγκέλαδος έπληξε τις βορειοδυτικές επαρχίες Γκανσού και Σιγκχάι και προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους, σύμφωνα με τα πρώτα ανακοινωθέντα μέσω του πρακτορείου Xinhua. Οπωσδήποτε, όμως, ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων διότι οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί, οι πληγείσες περιοχές είναι ορεινές και πολλά χωριά δεν δίνουν σημάδι ζωής. Εξάλλου, το 2010, όταν τις ίδιες επαρχίες χτύπησε σεισμός ίδιας έντασης, περίπου 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα δριμύς εκεί, έτσι η επιβίωση σε συνθήκες παγετού καθώς αναμένεις τη βοήθεια είναι τρομερά δύσκολη υπόθεση. Ο Σι Τζινπίνγκ διέταξε αμέσως να γίνει «κάθε προσπάθεια» για ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Τρεις χιλιάδες πυροσβέστες και ολόκληρα τάγματα στρατού έχουν κινητοποιηθεί, όμως οι δυο επαρχίες είναι τεράστιες. Αυτός είναι ο λόγος που η Ταϊβάν συμπάσχει και δηλώνει παρούσα για ανάληψη έργου διάσωσης.
Το μήνυμα της Τσάι με «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια για την Κίνα», με «τις προσευχές και τις ελπίδες ότι όλοι όσοι χρειάζονται βοήθεια θα τη λάβουν αμέσως» κ.λπ., είναι γραμμένο στα αγγλικά, αλλά και με τα ιδεογράμματα που χρησιμοποιούνται στην Κίνα – και όχι στην Ταϊβάν. Η Τσάι, λοιπόν, θέλει να γίνει κατανοητή και από τους ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας και από τους συμπολίτες της.
Κατά το παρελθόν, σε άλλους σεισμούς, υπήρξε επιτυχής «διπλωματία των σεισμών» εκατέρωθεν, όμως πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εχθρικές. Λόγω του κινεζικού βέτο, η Ταϊβάν αποκλείεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η φωνή των ιολόγων της δεν ακούστηκε από τη διεθνή κοινότητα, ακόμη και κατά τους τραγικούς μήνες που ακολούθησαν το ξέσπασμα της κορονοϊκής πανδημίας. Τότε οι Ταϊβανέζοι επινόησαν το σύνθημα «Η Ταϊβάν μπορεί να βοηθήσει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News