665
Ο Ρέινολντς στις κερκίδες του γηπέδου της Ρέξαμ συμπεριφέρεται περισσότερο ως οπαδός παρά ως ιδιοκτήτης της ομάδας | Shutterstock/WXM photography

Πώς ένας χολιγουντιανός ηθοποιός μετέτρεψε ουαλική πόλη σε υπόδειγμα ανάπτυξης

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 12:10
Ο Ρέινολντς στις κερκίδες του γηπέδου της Ρέξαμ συμπεριφέρεται περισσότερο ως οπαδός παρά ως ιδιοκτήτης της ομάδας
|Shutterstock/WXM photography

Πώς ένας χολιγουντιανός ηθοποιός μετέτρεψε ουαλική πόλη σε υπόδειγμα ανάπτυξης

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 12:10

Οταν ο διάσημος καναδοαμερικανός ηθοποιός Ράιαν Ρέινολντς αγόρασε την ουαλική ποδοσφαιρική ομάδα της Ρέξαμ, τον Νοέμβριο του 2020, όλοι στο Χόλιγουντ χαρακτήρισαν την κίνησή του καπρίτσιο – αντίδραση αντίστοιχη με εκείνη της μουσικής βιομηχανίας απέναντι στην εξαγορά της αγγλικής ομάδας Γουότφορντ από τον Ελτον Τζον το 1976.

Σε αντίθεση με τον σερ Ελτον, όμως, που μεγάλωσε παρακολουθώντας την αγαπημένη του ομάδα στα γκαζόν της Α’ κατηγορίας της Αγγλίας, ο Ρέινολντς (και ο αμερικανός ηθοποιός και συνέταιρός του στην ιδιοκτησία της Ρέξαμ, Ρομπ ΜακΕλένι) μεγάλωσε σε μια χώρα που θεωρεί το ποδόσφαιρο σπορ μόνο για μαθητές γυμνασίου. Ακόμη και ο ερχομός σούπερ σταρ του αθλήματος όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Λιονέλ Μέσι στις ΗΠΑ δεν αρκούσε για να ανατρέψει την ανυποληψία του στις τάξεις των σκληροπυρηνικών οπαδών των σπορ.

Ομως ο Ράιαν Ρέινολντς, όπως έχει αποδείξει με τους ιδιαίτερους ρόλους του σε ανατρεπτικές κωμωδίες δράσης (βλέπε «Deadpool»), είναι τρομερά ενθουσιώδης με ό,τι καταπιάνεται, και το δείχνει δημοσίως. Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο, λοιπόν, για να αποκτήσει στενή σχέση με τους φανατικούς οπαδούς της Ρέξαμ – κάνοντας τις γνωστές γκριμάτσες του σε πλειάδα σέλφι που τραβάει μαζί τους στο γήπεδο.

Ο ενθουσιασμός που προκάλεσε στις τάξεις των οπαδών αποδείχθηκε ευεργετικός για την τοπική οικονομία της ουαλικής κωμόπολης των 45.000 κατοίκων. Ως συνέπεια, μέσα στο 2023, το Ρέξαμ μετατράπηκε στο μεγαλύτερο hotspot επενδύσεων σε ακίνητα ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Telegraph.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Rightmove, η πόλη ήταν η πιο πολυσύχναστη τοποθεσία ενοικίασης ακινήτων σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία φέτος, με 56 αιτήματα ανά ακίνητο κατά μέσο όρο – από μόλις οκτώ πριν από την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας από τους Ρέινολντς και ΜακΕλένι.

Παράλληλα, ιδιοκτήτες ξεπούλησαν μαζικά τα ακίνητά τους στην πόλη, ενόψει σειράς αυστηρότερων κανονισμών για το real estate στην Ουαλία, καθώς και λόγω της ανόδου των επιτοκίων – γεγονός που άφησε περισσότερους ενοικιαστές να ανταγωνίζονται για λιγότερα ακίνητα. Κτηματομεσίτες του Ρέξαμ παρατηρούν μια αξιοσημείωτη ώθηση του «κοινοτικού πνεύματος» την τελευταία τριετία, αφότου ο Ρέινολντς έγινε ιδιοκτήτης της ομάδας.

Ο Λι Χέιγουορντ, ιδιοκτήτης της εταιρείας real estate Wingetts, ισχυρίζεται ότι ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω παραγόντων επέφερε ανάπτυξη, τόσο στην πόλη όσο και στην αγορά κατοικίας. Συμπληρώνει ότι το γεγονός πως οι δυο διάσημοι ηθοποιοί παρακολουθούν συχνά αγώνες της ομάδας τους στις κερκίδες λειτουργεί ως ατραξιόν – ειδικά για τους αμερικανούς τουρίστες, που επισκέπτονται την πόλη με σκοπό να τον συναντήσουν.

♦ Διαβάστε: Ενας δισεκατομμυριούχος που κάνει (και) σινεμά

Πέρυσι το Ρέξαμ έγινε μέρος των εορτασμών για το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας, κάτι που ανέβασε περαιτέρω το τουριστικό προφίλ του. Οι τοπικές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τον επιπλέον τουρισμό. Υποψήφιοι ενοικιαστές μετακομίζουν συχνά στην περιοχή για να αναλάβουν εργασία σε μεγάλες εταιρείες, καθώς και σε φαρμακευτικούς γίγαντες που παρήγαγαν τα εμβόλια της Covid.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες παρατηρούν αύξηση της ζήτησης ενοικιάσεων από ξένους φοιτητές που έρχονται για σπουδές στο τοπικό πανεπιστήμιο. Πολλοί εξ αυτών οδηγήθηκαν σε πώληση των κατοικιών τους λόγω των υψηλών επιτοκίων και της δυσαρέσκειάς τους για τους αυξανόμενους κανονισμούς στην αγορά ενοικίων της Ουαλίας.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία περί στέγασης, που εφαρμόστηκαν στην Ουαλία τον περυσινό Δεκέμβριο, επιβάλλουν στους ιδιοκτήτες να δίνουν προειδοποίηση έξι μηνών για εξώσεις «χωρίς υπαιτιότητα του ενοικιαστή», αντί για δύο. Η βρετανική κυβέρνηση διερευνά επίσης διάφορες επιλογές για τους ελέγχους των τιμών των ενοικίων.

Σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία ο αριθμός των ενοικιαστών που κυνηγούν κάθε διαθέσιμο ακίνητο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ο αριθμός των διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων είναι τώρα κατά 11% χαμηλότερος από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ο αριθμός των ενοικιαστών που αναζητούν σπίτι και στέλνουν ερωτήματα σε κτηματομεσίτες είναι κατά 12% υψηλότερος.

Στο Ρέξαμ η ζήτηση για ενοικιάσεις είναι η υψηλότερη σε όλη τη χώρα και αυτό αποδίδεται στη δημοσιότητα που έχει πάρει η πόλη από το ιωβηλαίο και τη συχνή παρουσία του Ρέινολντς. Οι τοπικοί κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι πλέον δεν υπάρχουν αρκετά ακίνητα για να καλύψουν τη ζήτηση των ενοικιαστών, με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να ανεβούν στα ύψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...