376
| The Egyptian Presidency/Handout via REUTERS

Αίγυπτος: Τρίτη θητεία για τον Σίσι με 89,6%

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 15:30
|The Egyptian Presidency/Handout via REUTERS

Αίγυπτος: Τρίτη θητεία για τον Σίσι με 89,6%

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 15:30

Ο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι εξασφάλισε μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος της Αιγύπτου κερδίζοντας το 89,6% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που επισκιάστηκαν από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την εσωτερική οικονομική κρίση, ανακοίνωσε την Δευτέρα η εθνική εκλογική αρχή.

«Οι Αιγύπτιοι περίμεναν στην ουρά για να ψηφίσουν, όχι απλώς για να επιλέξουν τον πρόεδρό τους αλλά για να εκφράσουν σε όλον τον κόσμο την απόρριψη αυτού του απάνθρωπου πολέμου», είπε ο Σίσι στην ομιλία του αφού ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος «οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί» για να σταματήσει τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, κάτι που, όπως είπε, είναι η κυριότερη πρόκληση για το Κάιρο.

«Ανανεώνω τη συμφωνία μου με εσάς, ότι μαζί θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να συνεχίσουμε να οικοδομούμε αυτή τη νέα δημοκρατία με βάση το κοινό όραμά μας», πρόσθεσε ο Σίσι στο ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο επικεφαλής της εθνικής εκλογικής αρχής, Χαζέμ Μπαντάουι, τόνισε ότι η συμμετοχή στις εκλογές, που διεξήχθησαν στη διάρκεια τριών ημερών από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου, έφτασε σε ένα «άνευ προηγουμένου» ποσοστό 66,8% μεταξύ των 67 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Πάνω από 39 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν τον Σίσι, ο οποίος ηγείται της χώρας εδώ και μια δεκαετία.

Η προσπάθεια κινητοποίησης των ψηφοφόρων απέδωσε, καθώς στις προηγούμενες εκλογές, του 2018, η συμμετοχή είχε φτάσει μόλις το 41%.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος ήταν αντιμέτωπος με τρεις υποψηφίους: τον Χάζεμ Ομαρ, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που ήρθε δεύτερος με 4,5% των ψήφων, τον Φαρίντ Ζαχράν, ηγέτη ενός μικρού αριστερού κόμματος και τον Αμπντέλ-Σανάντ Γιαμάμα του Wafd, ενός αιωνόβιου κόμματος το οποίο είναι όμως σήμερα περιθωριακό.

Η νίκη του Σίσι του εξασφαλίζει μια τρίτη θητεία που ξεκινά τον Απρίλιο και υποτίθεται ότι θα είναι η τελευταία του, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Η εκλογή του δεν αποτελεί έκπληξη στη χώρα των 106 εκατομμυρίων που πλήττεται από πολλαπλές κρίσεις, από μια εσωτερική οικονομική κρίση μέχρι τον πόλεμο στη γειτονική Λωρίδα της Γάζας.

Ο πληθωρισμός φτάνει αυτή τη στιγμή στο 36,4%, ενώ το νόμισμα έχει χάσει τη μισή του αξία και οι τιμές ορισμένων βασικών τροφίμων αυξάνονται κάθε εβδομάδα.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν κάτω ή λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας.

Στις προεδρικές εκλογές του 2014 και του 2018 ο Σίσι κέρδισε με ποσοστά άνω του 96% των ψήφων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...