757
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνοντας από το βήμα της Βουλής. Η ΚΟ της ΝΔ τον χειροκροτεί - από αυτήν απουσίαζε ο Σαμαράς | Nick Paleologos / SOOC

Οι 72 ώρες που αναστάτωσαν τη ΝΔ: Το παρασκήνιο, οι απειλές και η «μοναξιά» του Σαμαρά

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 12:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/12/2023, 13:00
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνοντας από το βήμα της Βουλής. Η ΚΟ της ΝΔ τον χειροκροτεί - από αυτήν απουσίαζε ο Σαμαράς
|Nick Paleologos / SOOC

Οι 72 ώρες που αναστάτωσαν τη ΝΔ: Το παρασκήνιο, οι απειλές και η «μοναξιά» του Σαμαρά

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 12:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/12/2023, 13:00

Για να φτάσουμε ως την προειδοποίηση, το πρωί της Δευτέρας από την τηλεοπτική συχνότητα του Mega, του Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργού Εργασίας και –έχει και τη σημασία του εδώ– αντιπροέδρου της ΝΔ, ότι όποιος δεν ψηφίζει τους νόμους που φέρνει η κυβέρνηση «χαιρετά», πέρασαν 72 ώρες μεγάλης αναστάτωσης στην κυβερνητική παράταξη: όλα ξεκίνησαν με την πολυσυζητημένη, πλέον, τροπολογία του Δημήτρη Καιρίδη για τις άδειες παραμονής σε παράτυπους μετανάστες και την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά –αντίδραση που, βέβαια, δεν θα είχε σημασία αν δεν επρόκειτο κατ’ αρχάς για έναν πρώην Πρωθυπουργό και κατ’ αρχήν για μια κίνησή του που επιβεβαιώνει μια εμμονή του τελευταία στην ηχηρή εσωκομματική αντιπολίτευση (από τα ελληνοτουρκικά ως τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και τώρα τις ρυθμίσεις για να βρεθούν εργάτες γης).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ενημερώθηκε τηλεφωνικά, το απόγευμα της Παρασκευής, την ώρα που πετούσε από τις Βρυξέλλες για να επιστρέψει στην Αθήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με «Τα Νέα» και το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου, το παρασκήνιο 72 ωρών που ξεκίνησε για τον Πρωθυπουργό με τον ίδιο σε επικοινωνία με τους εξ απορρήτων του στο Μαξίμου ενόσω ήταν εν πτήσει προς την Αθήνα αποτύπωσε τελικά κάτι που δεν ήταν ορατό στις πρώτες ώρες από την κατάθεση της τροπολογίας την Παρασκευή: μια απόφαση κλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές εντός του Σαββατοκύριακου.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται, όχι απλώς έκπληκτο, αλλά δυσαρεστημένο από τη στείρα και επίμονη στάση του κ. Σαμαρά, ο οποίος απαίτησε να αποσυρθεί η τροπολογία, καταγγέλλοντας ότι έτσι μετατρέπεται η χώρα σε «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Σάββατο –και ενώ στο μεταξύ είχαν κρατηθεί χαμηλοί τόνοι από την κυβέρνηση και είχαν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις, τόσο από τον κ. Γεωργιάδη όσο και από τον κ. Καιρίδη–, η πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού σήκωσε εκ νέου το θέμα με ένα μάλλον κατώτερο των περιστάσεων σχόλιο των «συνεργατών» του κ. Σαμαρά.

Ανέφεραν συγκεκριμένα οι «συνεργάτες» του πρώην Πρωθυπουργού: «Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, παρατίθεται, επί λέξει, η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρεις μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023:

“Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (δημοσιογράφος): Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, απ’ ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και, δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση”».

Υστερα από αυτό, σειρά πήραν οι κυβερνητικές «πηγές». Οι οποίες απάντησαν με 30, όλες κι όλες, λέξεις αλλά σε σκληρό, αυτή τη φορά, τόνο:

«Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής, που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή».

Ηταν μια κλιμάκωση από πλευράς Μαξίμου, το οποίο έτσι επιχείρησε να κλείσει το θέμα, όχι αφήνοντας τις απαντήσεις σε κυβερνητικά στελέχη, ούτε επιλέγοντας τον πάγιο άνευρο σχολιασμό περί «γνωστών θέσεων του πρώην Πρωθυπουργού», αλλά με μια διαρροή που δεν θα άφηνε περιθώρια παρερμηνείας για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση.

Τώρα, βέβαια, το ζήτημα είναι τι θα συμβεί στη Βουλή, όπου ήρθε η τροπολογία τη Δευτέρα. Η απαίτηση για κομματική πειθαρχία είναι δεδομένη, ιδίως αν απαιτηθεί ονομαστική ψηφοφορία, την οποία, όπως αναμενόταν, έσπευσε να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με «Τα Νέα», «αρμόδιες πηγές» ανέφεραν ότι ναι μεν είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία, αλλά πέραν του πρώην Πρωθυπουργού που «δικαιούται να τοποθετείται με αυτοτέλεια, όπως κρίνει».

Διαφοροποιήσεις, πάντως, από άλλους κυβερνητικούς βουλευτές, πλην δηλαδή του κ. Σαμαρά που είναι βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, δεν είχαν καταγραφεί ως το πρωί της Δευτέρας. Μόνο ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής Α’ Αθηνών, βγήκε να πει ότι αν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία θα καταψήφιζε –αλλά θα σεβαστεί την απόφαση της κυβέρνησης.

Ισως πιο χαρακτηριστική της όλης κατάστασης ήταν η σκηνή στην Ολομέλεια το βράδυ της Κυριακής, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό: Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά στην υπόθεση και στην επίμαχη τροπολογία από το βήμα της Βουλής – αλλά και ο κ. Σαμαράς απουσίαζε από αίθουσα της Ολομέλειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού – o οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους υπόλοιπους 156 βουλευτές…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...