1017
Η ισραηλινή τραγουδίστρια Ρίτα συμπαραστέκεται σε συγγενείς ομήρων της Χαμάς, σε διαδήλωση με αίτημα την απελευθέρωσή τους το βράδυ του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου στο Τελ Αβίβ | Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Γάζα: Το Ισραήλ απαντά με βόμβες στις πιέσεις για εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2023, 14:12
Η ισραηλινή τραγουδίστρια Ρίτα συμπαραστέκεται σε συγγενείς ομήρων της Χαμάς, σε διαδήλωση με αίτημα την απελευθέρωσή τους το βράδυ του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου στο Τελ Αβίβ
|Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Γάζα: Το Ισραήλ απαντά με βόμβες στις πιέσεις για εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2023, 14:12

Νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του Ισραήλ δέχεται ολοένα μεγαλύτερες πιέσεις για διαπραγμάτευση με τη Χαμάς ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων.

Οι συγγενείς των ομήρων εντείνουν τις εκκλήσεις τους προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι σκότωσε «κατά λάθος» τρεις από τους ομήρους στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια πόλη Μπάνι Σουχέιλα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιτέθηκε σε δύο σχολεία τα οποία αποτελούσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, κρυψώνες της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Πόλης της Γάζας. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν επίσης οι θάνατοι δύο ισραηλινών στρατιωτών, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από πλευράς Ισραήλ να ανέρχεται στους 121 από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα, στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Σάββατο, μια μητέρα και η κόρη της σκοτώθηκαν από Ισραηλινό στρατιώτη και επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται η μοναδική Καθολική εκκλησία της Πόλης της Γάζας, ανακοίνωσε το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Επίσης, δεκάδες δημοσιογράφοι παρέστησαν στην κηδεία, στη Χαν Γιούνις,  του Σαμίρ Αμπού Ντάκα, εικονολήπτη του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα.

Συνολικά περίπου 18.800 είναι τα μέχρι στιγμής θύματα στην Παλαιστίνη, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα, πάντα, με τη Χαμάς.

Οι συγγενείς των ομήρων πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ. «Το αίτημά μας δεν είναι ένας αγώνας (κατά της κυβέρνησης). Είναι μια έκκληση που θα έκανε οποιοσδήποτε αν επρόκειτο για τον πατέρα του. Σκεφτείτε μας και κάντε τώρα ένα σχέδιο (διαπραγμάτευσης)» δήλωσε η Νόαμ Πέρι, η κόρη του ομήρου Χάιμ Πέρι, στη διάρκεια της διαδήλωσης.

Πάνω από 100 Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι της Χαμάς απελευθερώθηκαν σε ανταλλαγή με 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός διάρκειας μιας εβδομάδας τον περασμένο μήνα, την οποία διαπραγματεύτηκε το Κατάρ.

«Η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη, τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για να εξασφαλιστεί η νίκη επί των εχθρών μας» δήλωσε το Σάββατο ο Νετανιάχου. Ωστόσο, τόσο αυτός όσο και οι Αρχές του Κατάρ επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται διπλωματικές προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, δήλωσε «αντίθετη σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή κρατουμένων έως ότου σταματήσει τελείως η επίθεση κατά του λαού μας» με μήνυμα που ανήρτησε στην εφαρμογή Telegram.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι θα μεταβεί στο Ισραήλ, στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ, υπογραμμίζοντας «τη δέσμευση της Ουάσινγκτον για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Τις τελευταίες μέρες η αμερικανική κυβέρνηση έχει ωθήσει τις ισραηλινές Αρχές να περάσουν σε μια νέα φάση, χαμηλότερης έντασης, στην επιχείρησή τους στη Γάζα, προκειμένου να προστατευθούν καλύτερα οι άμαχοι.

Ο επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών Νταβίντ Μπαρνέα συνάντησε, εξάλλου, την Παρασκευή τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπεν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, ο οποίος είχε βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης εκεχειρίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφόρησης Axios.

Γαλλία: Ανάγκη για μια «νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή»

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, ζήτησε σήμερα, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή της στο Ισραήλ μια «νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός ομόλογός της Ελι Κοέν χαρακτήρισε οποιοδήποτε αίτημα για κατάπαυση του πυρός «σφάλμα».

Το Παρίσι ανησυχεί «στον ύψιστο βαθμό» για την κατάσταση στη Γάζα είπε η Κολονά έπειτα από συνομιλία της με τον Κοέν μόλις προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ. «Πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί» προσέθεσε η γαλλίδα υπουργός σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο Ελι Κοέν επανέλαβε τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε αίτημα για κατάπαυση του πυρός συνιστά «δώρο για τη Χαμάς», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα και εξαπέλυσε πολυαίμακτη επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Κατρίν Κολονά ζήτησε επίσης να μη λησμονούνται οι Ισραηλινοί που έπεσαν θύματα της επίθεσης της Χαμάς. «Είναι περιττό να πούμε ότι η Γαλλία πιστεύει στα λόγια των γυναικών αυτών που έπεσαν θύματα, ότι η Γαλλία πιστεύει εκείνες και εκείνους που ήταν μάρτυρες αυτών των βιασμών και των ακρωτηριασμών, αυτών των βεβηλώσεων» σημείωσε αναφερόμενη στις ωμότητες που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς.

Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει «σημαντικό» ρόλο στον Λίβανο για να αποφευχθεί μια ανάφλεξη των περιφερειακών εντάσεων εν μέσω σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χεζμπολάχ, ανέφερε στην γαλλίδα υπουργό ο ισραηλινός ομόλογός της.

«Υπάρχει ακόμα δυνατότητα να αποτραπεί ο πόλεμος στον Λίβανο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν τα καταφέρει, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να το αναλάβουμε εμείς» σημείωσε ο Κοέν στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με την Κολονά στο Τελ Αβίβ. «Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει έναν θετικό και σημαντικό ρόλο» για να αποτραπεί ένας πόλεμος, υπογράμμισε.

Μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» το ταχύτερο δυνατόν ζήτησαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και η ομόλογός του της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ σε κοινό άρθρο γνώμης που δημοσίευσαν στους Sunday Times. Ωστόσο οι δύο υπουργοί αντιτάχθηκαν σε «γενική και άμεση κατάπαυση του πυρός», κρίνοντας ότι η Χαμάς «πρέπει να καταθέσει τα όπλα».

ΟΗΕ: «Πείνα, ασθένειες και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα»

Εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια και ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 1,9 εκατ. κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο.

Αυτή την εβδομάδα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η πείνα και η απελπισία ωθεί τους κατοίκους σε αρπαγή της ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο «κατάρρευσης της δημόσιας τάξης».

«Δεν θα εκπλαγώ αν ο κόσμος αρχίσει να πεθαίνει από την πείνα ή από έναν συνδυασμό πείνας, ασθενειών και αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (OCHA). Η υπηρεσία του γνωστοποίησε επίσης «παρατεταμένη διακοπή επικοινωνίας» στη Γάζα από την Πέμπτη το βράδυ, η οποία συνεχίστηκε τις τελευταίες 48 ώρες.

Απέναντι στην αυξανόμενη διεθνή πίεση, το Ισραήλ ανακοίνωσε το «προσωρινό» άνοιγμα νέου σημείου εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω της μεθοριακής διάβασης του Κερέμ Σαλόμ, αλλά δεν διευκρίνισε πότε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...