539
| Shutterstock/CreativeProtagon

Ισως σωθούμε – σταδιακά αυτή τη φορά…

|Shutterstock/CreativeProtagon

Ισως σωθούμε – σταδιακά αυτή τη φορά…

Η σύνοδος των μερών με αριθμό 28 αποφάσισε για 28η φορά να μας σώσει. Αυτήν την φορά σταδιακά. Σταδιακά είναι η ελληνική απόδοση της έκφρασης (phase-out) που χρησιμοποιήθηκε στο κοινό ανακοινωθέν για να περιγράψει την απόσυρση των υδρογονανθράκων. 

Και αυτό το σταδιακά θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία, γιατί σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις δεν αναφερόντουσαν πουθενά στα ορυκτά καύσιμα. Και ήταν πολλές οι προηγούμενες συναντήσεις.

Αλλες 27 φορές είχαμε συνεδριάσει για να  σώσουμε τον πλανήτη.

Οχι εμείς αλλά τα μέρη.

Ποια είναι τα μέρη;

197 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύνολο 198

Έγινε κάτι διαφορετικό στην 28η συνάντηση;

Ναι. Η συνάντηση έγινε στην φωλιά του ελέφαντα.

Στο Ντουμπάι. Στην χώρα που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη εκπομπή CO2 ανά άτομο στον κόσμο, πίσω μόνο από το Κατάρ.

Στην χώρα που τα air-condition δουλεύουν συνεχώς και τα υπερ-αυτοκίνητα με τους βρυχηθμούς από τα χιλιάδες κυβικά είναι η κανονικότητα. 

Πρόεδρος της συνάντησης ήταν ο διευθύνων σύμβουλος μιας τεράστιας πετρελαϊκής εταιρείας.

Στις επικρίσεις πολλών που δεν καταλάβαιναν πώς συνδυάζεται ο ρόλος του εξορύκτη υδρογονανθράκων με τον αρχηγό μιας συνόδου για το κλίμα, η απάντηση ήταν πως έχει πείρα και τους γνωρίζει όλους.

Μια άλλη απάντηση είναι ότι έχει χρήματα στη διάθεσή του και επενδύει σε έργα ανανεώσιμων πηγών σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο Ντουμπάι έγινε όμως και κάτι ενδιαφέρον. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο, που είναι η χρήση υδρογονανθράκων, ήταν παρών. Συμμετείχε και δεν ήταν αόρατος όπως στις προηγούμενες συναντήσεις των μερών.

Αναφέρθηκαν σε αυτόν στο ομόφωνο ανακοινωθέν ότι θα τον κάνουν phase out, ή αλλιώς θα τον καταργήσουν σταδιακά. 

Τι σημαίνει αυτό το σταδιακά; (Δεν έγινε καμία αναφορά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ή δεσμεύσεις)

Για τις νησιώτικες χώρες του Ειρηνικού που βυθίζονται κάθε χρόνο από την  άνοδο της στάθμης των θαλασσών ακούγοντας το σταδιακά δεν θα πλημμύρισαν από αισιοδοξία, σε τραγική αντιπαράθεση με τα παράλιά τους.

Για τις πάμφτωχες  χώρες που απλά σκέφτονται πώς να θερμάνουν τους ενεργειακά πένητες κατοίκους τους αυτό το σταδιακά τους φαίνεται πολύ μακρινό.

Για τις πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα το σταδιακά έχει πολλαπλές αναγνώσεις.

Για την Αμερική, όπου υπάρχουν τα 370 δισ. δολάρια του προγράμματος του Μπάιντεν που κινητοποιούν τεράστιες επενδύσεις το «σταδιακά» αντιπαλεύει με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς που συνεχίζουν τις επενδύσεις, τις εξορύξεις και στέλνουν με καράβια το φυσικό τους αέριο στον υπόλοιπο κόσμο.

Για την Κίνα το «σταδιακά» σημαίνει τα πάντα. Οτι άμεσα εξακολουθούν να χτίζουν δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα την εβδομάδα! Σταδιακά χτίζουν πυρηνικά εργοστάσια τέταρτης γενιάς (είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που τα έθεσε σε λειτουργία) και ταχύτατα προμηθεύουν φωτοβολταϊκά πάνελ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Για την Ευρώπη το σταδιακά σημαίνει ότι ενώ έχουμε βάλει τους πιο φιλόδοξους στόχους κλιματικής ουδετερότητας στον κόσμο, έχουμε ελλείψεις κεφαλαίων, αστάθεια κανονισμών, εσωτερικούς ανταγωνισμούς,  πρωτοπορία σε τεχνολογικές λύσεις, υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση και μεγάλη ανησυχία για το  εάν οι υπόλοιποι λαοί  μας ακολουθήσουν ή θα μας πνίξουν με τους ρύπους τους ενώ παράλληλα  θα μας κατακλύζουν με τις χαμηλές τιμές των «βρώμικων» προϊόντων τους.

Πόσο μακριά ή κοντά φαντάζει το σταδιακά σε έναν διχασμένο κόσμο είναι άξιο προβληματισμού.

Οι Ισραηλινοί με τους Ουκρανούς και οι Ρώσοι με τους Παλαιστίνιους ήταν όμως όλοι εκεί.

Παράδοξο και αισιόδοξο ταυτόχρονα.

Ολοι για το κλίμα, μαζικά και όχι σταδιακά.

Ας ελπίσουμε πως και η κλιματική κρίση θα μας επηρεάσει σταδιακά… και κάτι θα προλάβουμε να σώσουμε.


* O Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος είναι  σύμβουλος στρατηγικής

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...