Στις χώρες που κοχλάζουν κάτω από το γυαλιστερό καπάκι τους, στις χώρες που διαθέτουν Κοινοβούλιο που αντιστέκεται με επιτυχία στα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όπως είναι η Γαλλία αυτή τη στιγμή, η λύση υπάρχει πάντα έτοιμη στο συρτάρι και λέγεται Προεδρικό Διάταγμα.
Οπως, λοιπόν, με Προεδρικό Διάταγμα αντί για ψηφοφορία πέρασε ο Εμανουέλ Μακρόν το νομοσχέδιο περί συντάξεων την περασμένη άνοιξη (με επιμήκυνση του εργασιακού βίου), έτσι θα περάσει και το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο σκάλωσε στην Εθνοσυνέλευση.
Η θεσμική απόρριψη, πάντως, του νομοσχεδίου αποτελεί ένδειξη για το πού οδηγούνται στο άμεσο μάλλον τα πράγματα στη Γαλλία, έγραψε ο Μάσιμο Νάβα στην Corriere della Sera. Η Ακροδεξιά το έκρινε ανεπαρκές, «αν και περιείχε μάλλον περιοριστικά μέτρα σχετικά με τους ελέγχους και τους επαναπατρισμούς», η Ακροαριστερά το βρήκε υπερβολικό. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν ότι ο πρόεδρος του «κόμματος Λεπέν», Rassemblement National, ο Ζορντάν Μπαρντελά, ζήτησε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης (της Βουλής) και διενέργεια εκλογών.
Ο Νάβα, ανοίγοντας το κάδρο σε εύρος Ευρωπαϊκής Ενωσης, έγραψε ότι αυτές οι εξελίξεις πολιτικής αστάθειας συμπληρώνουν την εικόνα «που προκαλεί ανατριχίλα σε όσους ενδιαφέρονται για μια ενωμένη, ολοκληρωμένη, διευρυμένη και ενωμένη Ευρώπη» και μνημόνευσε τη νίκη του Βίλντερς στην Ολλανδία, τις θέσεις του Ορμπαν στο Ουκρανικό και τα «ευνοϊκά για την Ακροδεξιά γκάλοπ στη Γερμανία». Η θέση του αρθρογράφου ξεκάθαρη: «Ολα αυτά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που ωριμάζει στη γαλλική πολιτική σκηνή». Ας δούμε τι ωριμάζει, λοιπόν.
«Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η προοπτική να ηγηθεί η Μαρίν Λεπέν της χώρας είναι απειλή διαρκείας, αιωρείται επί χρόνια, και αντιμετωπίζεται με τον διπλό γύρο των προεδρικών εκλογών. Τώρα, όμως, ο καιρός μέστωσε. Δεν είναι μόνο τα γκάλοπ που δίνουν δύναμη στο Rassemblement National, υπάρχει και συνδυασμός πολιτικοκοινωνικών παραγόντων που το ευνοεί. Αυτοί είναι ο διχασμός στο κόμμα του Μακρόν, που δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειονοψηφία, η διάβρωση της γκολικής Δεξιάς, η ιδεολογική σύγχυση της Ακροαριστεράς, μα πάνω απ’ όλα τα τεντωμένα νεύρα της γαλλικής κοινωνίας όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση, την ασφάλεια και την τζιχαντιστική τρομοκρατία – αυτά είναι και τα δυνατά σημεία της Λεπέν».
Μάλιστα, ο νεαρός Μπαρντελά, το νεανικό σαν να λέμε πρόσωπο της Λεπέν, δηλώνει έτοιμος «να συγκυβερνήσει με τον Μακρόν ως πρωθυπουργός». Και για να καταδείξει τη σοβαρότητα του κόμματός του, δήλωσε ότι «έχουμε ήδη έτοιμο νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό, χίλιες φορές καλύτερο από αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση, και χίλια μέτρα για να δώσουμε στους Γάλλους την ασφάλειά τους». Πρότεινε, δε, «κυβέρνηση εθνικής ενότητας των πατριωτών εκείνων που δεσμεύονται για την ανάκαμψη και την αποκατάσταση της ελπίδας».
Στο Μεταναστευτικό, έγραψε ο Ιταλός, οι λεπενιστές, πέραν του νομοσχεδίου που ετοίμασαν, ζητούν εδώ και χρόνια δημοψήφισμα με στόχο «να εξαναγκαστούν οι παράτυποι μετανάστες να εγκαταλείψουν τη χώρα». Αντιθέτως, «η Ακροαριστερά επιθυμεί τη σταδιακή και προοδευτική νομιμοποίηση των μεταναστών».
Ο Νάβα συνέκρινε στοιχεία και γνωμάτευσε ότι η Γαλλία απέχει πολύ από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία, αφού «εκεί πήγαν 25 φορές περισσότεροι σύροι μετανάστες απ’ ό,τι στη Γαλλία». Επίσης, «πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με τη Γερμανία είναι και οι Αφγανοί της Γαλλίας».
Η αναφορά της Corriere στα γαλλικά πράγματα κατέληξε ως εξής: «Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, υπεύθυνος για το νομοσχέδιο περί Μετανάστευσης, εκλήθη να παραιτηθεί, καθώς χρεώθηκε την αποτυχία για το κόμμα του Μακρόν. Ωστόσο, η πιθανότητα απόσυρσης του νομοσχεδίου έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση. Μάλιστα, διατείνεται ότι ‘‘η νομοθετική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατόν’’. Με ποιον τρόπο όμως; Μάλλον με επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που αποτελείται από επτά βουλευτές και επτά γερουσιαστές. Αυτή απαιτεί από τους βουλευτές να εργαστούν σε μια νέα έκδοση του νόμου, ικανή να φέρει σε συμφωνία τη Συνέλευση και τη Γερουσία».
Φυσικά, υπάρχει πάντα και η στάνταρ λύση του Προεδρικού Διατάγματος, όπως προαναφέραμε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News