Το 1991, η Λίσμπεθ Βέλντερς, μια αγγλόφιλη στην πόλη Ντέβεντερ της Ολλανδίας, αποφάσισε να μετατρέψει το κυριακάτικο άνοιγμα του καταστήματός της σε μια εκδήλωση όπου οι πελάτες του θα κυκλοφορούσαν με ρούχα της βικτωριανής εποχής. Η ιδέα είχε τις ρίζες της στην κουλτούρα της 82χρονης μητέρας της, Εμι Στρικ, που ταξίδευε συχνά στην Αγγλία και λάτρευε τα μυθιστορήματα του Καρόλου Ντίκενς.
Τρεις δεκαετίες αργότερα, η ιδέα της Βέλντερς, που σήμερα διευθύνει ένα κατάστημα οικιακών ειδών, και το λογοτεχνικών προδιαγραφών πείραμά της έχουν μετατραπεί στο μεγαλύτερο φεστιβάλ παγκοσμίως προς τιμήν του Ντίκενς. Επί 33 χρόνια –με ένα διετές διάλειμμα εξαιτίας της πανδημίας–, το τρίτο Σαββατοκύριακο κάθε Δεκεμβρίου, περίπου 125.000 άνθρωποι, ντόπιοι και τουρίστες του Ντέβεντερ, γυρίζουν πίσω τον χρόνο αναπαριστώντας το βικτωριανό Λονδίνο.
Παρότι η πόλη της ανατολικής ολλανδικής επαρχίας Οβεράιζελ δεν διαθέτει καμία γνωστή ιστορική σχέση με τον συγγραφέα και τη ζωή του, κάθε χρόνο 950 εθελοντές πλημμυρίζουν τους δρόμους της παίζοντας θέατρο δρόμου και πουλώντας μπολ με ζεστή σούπα και βικτωριανές λιχουδιές. Οι κανόνες του φεστιβάλ είναι πολύ αυστηροί: απαγορεύονται τα μοντέρνα ρούχα, τα ρολόγια και τα κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, μεταξύ των αναμενόμενων επισκεπτών του ερχόμενου Σαββατοκύριακου στο Ντέβεντερ θα είναι γνωστοί λογοτεχνικοί και μη χαρακτήρες της εποχής, όπως ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο Μικρός Τιμ, η βασίλισσα Βικτωρία, η Μις Χάβισαμ, οι ζητιάνοι, οι κλέφτες και, για πρώτη φορά, ο ίδιος ο Κάρολος Ντίκενς!
Ο Οτζον φαν Στράιλαντ, βιβλιοπώλης και εθελοντής στο μουσείο Dickens Kabinet, λέει ότι ο ίδιος και η Στρικ έμαθαν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στο Κεντ, όπου ο Ντίκενς πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας, ότι η αυθεντικότητα είναι σημαντική. Επισκέφθηκαν και το Ντικενσιανικό Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του Ρότσεστερ, με τα λαμπιόνια στους δρόμους και τα αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια, και αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν αυτή την εικόνα στη δική τους διοργάνωση.
Η Στρικ συγκέντρωσε σχεδόν 1.000 αυθεντικά βικτωριανά κοστούμια, μάζεψε αρκετά αντικείμενα της εποχής του Ντίκενς για να γεμίσει το μουσείο, και ανέπτυξε το φεστιβάλ (Dickens Festijn) με εμπορικές χορηγίες και υποστήριξη από την τοπική εταιρεία διοργάνωσης μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων Events dEVENTer. Πλέον, κατά μεγάλο βαθμό, η Στρικ έχει παραδώσει τα ηνία της εκδήλωσης στην κόρη της.
Το φεστιβάλ έχει αποκτήσει τεράστιο κύρος. Η 50ή επέτειος του γάμου ενός ζευγαριού ενσωματώνεται στη φετινή διοργάνωση, ενώ ο 62χρονος διαχειριστής υπολογιστών Βέσελ Λίντεμπουμ προβάρει βρισιές και προσβολές σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, για τον ονειρεμένο ρόλο του Σκρουτζ. Οι επισκέπτες του φετινού 31ου φεστιβάλ θα απολαύσουν θεατρικές ομάδες, σχολικές χορωδίες, αυτοσχεδιασμούς, αλλά και συναντήσεις με τη «βασίλισσα Βικτωρία» και τον «Ντίκενς».
Ο Ρον Κένινγκ, δήμαρχος του Ντέβεντερ, ελπίζει ότι οι επισκέπτες θα διασκεδάσουν πολύ, αλλά θα πάρουν και ένα πιο βαθύ μήνυμα. «Το φεστιβάλ απεικονίζει όμορφα τις διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ένα ζήτημα που προσπαθούμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε – ευτυχώς όχι όπως στην εποχή του Ντίκενς» λέει.
Ο Πέτερ Γιαν Μάργκρι, καθηγητής ευρωπαϊκής εθνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, πιστεύει ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις προσφέρουν ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από την καθημερινότητα, ιδιαίτερα σε σκοτεινές εποχές. Η Ολλανδία διεξήγαγε πρόσφατα γενικές εκλογές που ανέδειξαν θριαμβευτή τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς, μετά από μια καμπάνια βασισμένη στη δυσαρέσκεια των πολιτών για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η στέγαση και η κρίση του κόστους ζωής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News