1199
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 | ΑntennaTV

Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: «Η τεκνοθεσία με ενοχλεί, όχι η συμβίωση»

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 12:52
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1
|ΑntennaTV

Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: «Η τεκνοθεσία με ενοχλεί, όχι η συμβίωση»

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 12:52

Ενα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ότι «παρακολουθεί» το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών εν αναμονή της νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μίλησε για τη δική του θέση και τη στάση της Εκκλησίας, θέτοντας ως βασικό «αγκάθι» ή κατά μία άλλη ερμηνεία, ως «κόκκινη γραμμή», το ζήτημα της τεκνοθεσίας (το οποίο όπως προκύπτει και απο τις τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις).

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση περί επικείμενης κατάθεσης νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, στις ΤΑΣΕΙΣ της MRB, προκύπτει ότι συνολικά η στάση της ελληνικής κοινωνίας είναι αρνητική στις σχετικές πρωτοβουλίες.

Πιο συγκεκριμένα ως προς το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών οι πολίτες τοποθετούνται αρνητικά σε ποσοστό 52,9% και θετικά τοποθετείται το 40,3%. Οι γυναίκες, οι ηλικίες 17-34 ετών και τα άτομα με ανώτερη μόρφωση εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστά αποδοχής. Η τεκνοθεσία συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό διαφωνίας 68,7% με μόνο το 24,2% να συμφωνεί με την παραχώρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημείωσε αρχικά ότι «η Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση για το ζήτημα».

«Πιστεύουμε -είπε-  στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», ήταν το σαφές μήνυμά του προϊδεάζοντας για τη θέση που θα πάρει η Εκκλησία.

«Πώς θα κάνει ένα παιδί που θα κάνει την κοινωνία μου αύριο; Εκεί είναι η διαφωνία. Εχετε ανθρώπινα δικαιώματα εσείς; Το παιδάκι αυτό θα έχει; Εσείς έχετε μια μαμά; Αυτό τι θα έχει; Θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες. Την ελευθερία του ανθρώπου την δέχομαι. Το να μου αλλάξει τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω. Η τεκνοθεσία με ενοχλεί, όχι η συμβίωση», θέλησε να διευκρινίσει και παρέπεμψε για την επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου αφού πρώτα ανακοινωθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη μετά το πέρας της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, κατά την αποχώρησή του από τη Μονή Πετράκη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχθηκε ερώτηση και από ρεπόρτερ του καναλιού για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και τον γάμο του με τον σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, στις ΗΠΑ.

 «Ας τον αφήσουμε τον καημένο…», αρκέστηκε να πει πριν στείλει τις ευχές του σε όλο τον κόσμο για εορτές των Χριστουγέννων.

«Εβγαλα ήδη νέα ταυτότητα»

Ενδιαφέρον επίσης, είχε η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου για το θέμα των νέων ταυτοτήτων με δεδομένες τις γνωστές αντιδράσεις -λόγω… τσιπ- από εκκλησιαστικούς κύκλους.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι υπέρ των νέων ταυτοτήτων, γνωστοποιώντας μάλιστα πως έχει ήδη βγάλει κανούργια, πηγαίνοντας στον αστυνόμο του χωριό του!

«Εγώ είμαι υπέρ των νέων ταυτοτήτων. Εχω βγάλει. Αλλά δεν μπορείς να γίνεις επιστρατευμένος αρχιεπίσκοπος και να πω “εγώ έβγαλα ταυτότητα ακολουθήστε με”. Είπα ότι θα πάω στο χωριό μου θα πάω στον αστυνόμο που με ξέρει και θα βγάλω», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του για το θέμα.

Οπως παραδέχθηκε, «και ο εκκλησιαστικός χώρος έχει τις δικές του ομάδες. Θα πρέπει όμως να αποφασιστεί αυτό που λέει το σύνολο της Εκκλησίας. Αυτός που δεν θέλει να είναι στην Εκκλησία, έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί. Θα πρέπει να λάβει η Εκκλησία τα μέτρα της. Ποιος φυλάει αυτό το κράτος; Η Εκκλησία ή η Πολιτεία; Ποιος πρέπει να λάβει τα μέτρα αν αυτό το κράτος θα πρέπει να επιτρέπει στον τάδε να μπει εδώ μέσα; Θα πρέπει να δούμε τα όρια μας. Τα όριά μας είναι η συνεργασία με το κράτος, δεν είναι να υποδεικνύουμε εμείς στο κράτος τι θα κάνει, όπως δεν είναι σωστό το κράτος να υποδεικνύει τι θα κάνω εγώ στην εκκλησία», εξήγησε.

Ομοίως και για τη συντηρούμενη εδώ και χρόνια συζήτηση για τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας, παρατήρησε ότι τουλάχιστον τα 15 χρόνια που ο ίδιος είναι Αρχιεπίσκοπος, «δεν θα την έλεγα πολεμική, αλλά τοποθέτηση διαφοροποιήσεως».

«Εγώ όλα μου τα χρόνια η συνεργασία ήταν καλή. Υπήρχαν διαφορές αλλά υπήρχε συζήτηση, δεν υπήρξε θέμα ρήξεως ή συγκρούσεως. Αφορμές δόθηκαν πολλές αλλά οι δύο πλευρές επιλέξαμε τον διάλογο. Η ωφέλεια δεν είναι ποιος θα κερδίσει αλλά πώς θα βγούμε από τη δυσκολία με ένα συναίσθημα ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να τηρήσουμε», συμπλήρωσε στην απάντησή του.

Για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας επέκρινε την πολιτεία για «ασυνέπεια» επικαλούμενος το παράδειγμα της πρώην υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που όπως είπε, του ζήτησε οικόπεδο στην Κατεχάκη για το μεγάλο νοσοκομείο της ανατολικής Αττικής.

«Εγώ της είπα κυρία υπουργέ σας το έχουμε δώσει εδώ και 20 χρόνια για δείτε το – 340 στρέμματα για να γίνει το νοσοκομείο της ανατολικής Αττικής.

» Εβαλα δύο όρους: σε μια 10ετια να το έχουν τελειώσει και το δεύτερο ένα ποσοστό από τα κρεβάτια θα παίρνουν ένα χαρτί από την εκκλησία για να μην πληρώνουν οι άποροι.

»Βγαίνει μια απόφαση του δικαστήριου ότι δεν μπαίνουμε στην ουσία γιατί δεν πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ. Μου είπε ότι θα κινηθούμε, έτρεξε, έφυγε η κυρία Γκάγκα και το θέμα ξεχάστηκε», περιέγραψε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος επανήλθε στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και κατά την απάντησή του, στη συνέχεια της συνέντευξης, για το έργο της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της φτώχειας :

«Τι να την κάνουμε την περιουσία; Οικόπεδα δεν τρώει κανείς. Ενα κομμάτι έχει χαθεί. Ενα άλλο κομμάτι έχει ανέβει η αξία του. Με την πολιτεία και με άλλους που έχουν υγιείς δυνάμεις να κάνουμε ένα φορέα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο όχι να φάει η εκκλησία αλλά την αξιοποίηση για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού μας.

»Ξεκινώ από την φοιτητική στέγη. Η Μονή Πετράκη μπορεί να πει ότι φτιάχνω δίνοντας περιουσία τέσσερις πολυκατοικίες ή δεν ξέρω πόσα διαμερίσματα για δωρεάν διαμονή φοιτητών από επαρχία. Ίσως είναι η ευκαιρία να το δούμε αυτό το θέμα και να το προβάλετε ανάγκης συνεργασίας πολιτείας, εκκλησίας και το μεγάλο κεφάλαιο. Θα το προτείνω στη Σύνοδο».

«Απογύμνωσαν τα σχολεία»

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την έξαρση της νεανικής εγκληματικότητας και της οπαδικής βίας, προειδοποίησε ότι έρχονται χειρότερα, εστιάζοντας στο θέμα της Παιδείας.

«Πρέπει να πάμε πάνω στο πρόβλημα και να το λύσουμε. Θα ακολουθήσουν και χειρότερα πράγματα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε την Παιδεία μας. Πηγαίνετε σήμερα σε ένα σχολείο και ρωτήστε τα παιδιά ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης… Απογύμνωσαν τα σχολεία», υπγράμμισε απογοητευμένος για την κατακρήμνιση του επιπέδου της προσφερόμενης γνώσης στη δημόσια εκπαίδευση.

Για την υπόθεση της «Κιβωτού» και τα… «μπλεξίματα» του πατέρα Αντωνίου με τη Δικαιοσύνη, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως τον είχε προειδοποιήσει, αλλά δεν μπορεί να τον καταδικάσει.

«Είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδικάσω», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης:

«Μιλήσαμε πολλές φορές με τον Αντώνιο. Του υπέδειξα ότι δεν είναι σωστή η πορεία που κάνεις. Του είπα “μπες μέσα στην Εκκλησία κάτω από τον έλεγχό της και θα έχεις όλη τη δυνατότητα να συνεργαστείς”.

»Ακουγε, δεν άκουγε αλλά καμιά φορά και οι γύρω μας… Δεν τα έκανε μόνος του ο Αντώνιος. Πέστε ότι τα έχει κάνει δεν παύει να είναι παιδί μου. Δεν είμαι ούτε δικαστικός, ούτε αστυνόμος, ούτε εισαγγελέας είμαι πατέρας . Αν έρθει σε μένα και μου πει έκανα αυτά είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να περιμένουμε».

Οσον αφορά τέλος την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως είναι επαινετή, επεσήμανε ωστόσο  πως δεν είναι αφελής για τις επιδιώξεις της γείτονος. «Δεν είμαι αφελής και φοβάμαι μήπως πίσω υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα από πλευράς Τουρκίας και μας επιβληθεί κάτι που δεν θέλουμε», ανέφερε συγκεκριμενα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...