385
Τμήμα από τα εκτειθέμενα στο Βρετανικό Μουσείο Γλυπτά του Παρθενώνα | Shutterstock

Απάντηση καταπέλτης στη Βουλή των Λόρδων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 11:07
Τμήμα από τα εκτειθέμενα στο Βρετανικό Μουσείο Γλυπτά του Παρθενώνα
|Shutterstock

Απάντηση καταπέλτης στη Βουλή των Λόρδων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 11:07

Δύο βρετανοί πολιτικοί, ένας νυν υπουργός στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, κι ένας πρώην στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον διαφώνησαν την Πέμπτη στη Βουλή των Λόρδων για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ο Στίβεν Πάρκινσον, υφυπουργός Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της κυβέρνησης Σούνακ, δήλωσε σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph ότι η Βρετανία θα μπορούσε να δανείσει τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» στο Μουσείο της Ακρόπολης, αν η Ελλάδα αλλάξει τη θέση της ως προς το ποια είναι η νόμιμη κατοικία τους. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε ότι η Αθήνα θα μπορούσε να δανειστεί τις αρχαιότητες αν αναγνωρίσει ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο. Βεβαίως, όπως έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση, κάτι τέτοιο δεν μπαίνει καν στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς.

Στον Πάρκινσον απάντησε ο λόρδος Ντέιβιντ Φροστ, πρώην υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Τζόνσον και επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit. Ανέφερε ότι «δεν πείθεται» από την προοπτική ενός δανείου, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιστρέψει μόνιμα τους θησαυρούς στην Ελλάδα προχωρώντας σε μια «μεγαλειώδη χειρονομία». Περιέγραψε επίσης στο πλαίσιο αυτό μια αγγλοελληνική συνεργασία που θα περιλαμβάνει τον δανεισμό ελληνικών αρχαιοτήτων στη Βρετανία καθώς και εκπαιδευτικές συμπράξεις.

Ο λόρδος Φροστ που, όπως αναφέρει η Telegraph, «έμαθε ελληνικά στην Ελλάδα και έχει ζήσει στην Κύπρο», πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συλλογική εκστρατεία για την ενθάρρυνση άλλων χωρών, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, οι οποίες κατέχουν επίσης τμήματα των Γλυπτών, να επιστρέψουν τα αντικείμενα στην Ελλάδα.

Ο λόρδος Πάρκινσον επέμεινε στην κυβερνητική γραμμή λέγοντας ότι τα Γλυπτά ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Συνέχισε περιγράφοντας ένα «υποθετικό σενάριο» σύμφωνα με το οποίο το μουσείο θα μπορούσε να δοθεί μια «άδεια εξαγωγής» από την κυβέρνηση στο Μουσείο που θα του επέτρεπε να στείλει ένα αντικείμενο ως δάνειο για τρία χρόνια το πολύ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν ήταν εγγυημένο πως το εν λόγω αντικείμενο θα επέστρεφε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Guardian, προσεγγίζοντας το θέμα από την απάντηση που έδωσε ο λόρδος Φροστ στον λόρδο Πάρκινσον, θύμισε ακόμη το διπλωματικό επεισόδιο του περασμένο μήνα, όταν ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, ακύρωσε τη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, «αφότου εκείνος ζήτησε την επιστροφή των Γλυπτών πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...