879
O Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι το «πράσινο φως» για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση άναψε | REUTERS/Yves Herman

ΕΕ: Συμφωνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Ουκρανία και Μολδαβία

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 20:46
O Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι το «πράσινο φως» για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση άναψε
|REUTERS/Yves Herman

ΕΕ: Συμφωνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Ουκρανία και Μολδαβία

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 20:46

Το βράδυ της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία περί ένταξης της Ουκρανίας στο κλαμπ των Βρυξελλών. Η απόφασή τους αφορά και μιαν άλλη πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, τη Μολδαβία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα ξεκινήσουν, έγραψε ο Μσέλ στα social media. Οι 27 ηγέτες έχουν επίσης χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας και στη Γεωργία, δήλωσε, και οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη «όταν επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης». 

Ο Μισέλ κατέληξε: «Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς των χωρών αυτών και συνολικά για την ήπειρό μας».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, χαρακτηρίζοντάς την «νίκη για την Ουκρανία» και για «όλη την Ευρώπη».

«Είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ισχυροποιεί», υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), με την οποία συγχαίρει «κάθε Ουκρανό» καθώς και τη Μολδαβία. «Η Ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να πολεμούν για την ελευθερία», συμπλήρωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ ανέφερε πως η απόφαση της ΕΕ συνιστά «αναγνώριση των μεταρρυθμίσεων» που υλοποίησε το Κίεβο τα τελευταία χρόνια, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι ο δρόμος προς την ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ θα είναι «δύσκολος».

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Μολδαβία, η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σαντού εμφανίστηκε κι εκείνη ικανοποιημένη: «Σήμερα αισθανόμαστε τη ζεστή αγκαλιά της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, που εξέφραζε διαφωνίες και εκφράζονταν φόβοι ότι θα ασκούσε βέτο, αποφάσισε τελικά να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία. «Ο Ορμπαν δεν βρισκόταν στην αίθουσα όταν υιοθετήθηκε το κείμενο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. Αλλοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς πρότεινε στη σύνοδο να αποχωρήσει ο Ορμπαν από την αίθουσα κατά τη λήψη της απόφασης για την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Ορμπαν αποφάσισε να μην κάνει χρήση του βέτο. «Διαφωνεί με την απόφαση και δεν αλλάζει άποψη, αλλά επί της ουσίας αποφάσισε να μην ασκήσει το δικαίωμα του βέτο», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι ο ούγγρος ομόλογός του δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook ο εθνικιστής ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του δεν ήθελε να φέρει την ευθύνη αυτής της «κακής απόφασης» από κοινού με τους «26».

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε τον Νοέμβριο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, στις οποίες είχε αποδοθεί τον Ιούνιο του 2022 καθεστώς υποψηφίων χωρών προς ένταξη στην ΕΕ. Το Κίεβο περίμενε το «πράσινο φως» από τους ηγέτες της ΕΕ, το οποίο καθυστερούσε λόγω της πεισματικής άρνησης της Ουγγαρίας.

«Ιστορική ημέρα»

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και δείχνει την αξιοπιστία και την δύναμη της ΕΕ» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε δηλώσεις του μετά την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης.

«Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και η έκθεση θα εκδοθεί τον Μάρτιο», συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο κ. Μισέλ μίλησε για «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση».

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ήταν σημαντικό ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα αντιταχθεί στην απόφαση, και γι’ αυτό ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτήν την ανακοίνωση απόψε».

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα».

«Η σημερινή είναι μια ιστορική ημέρα για την Ευρώπη», έγραψε ο Σάντσεθ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. «Θα ήθελα να συγχαρώ την Ουκρανία και τη Μολδαβία για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην ΕΕ», αναφέρει στο μήνυμά του. Ο ισπανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Χαιρετίζουμε επίσης τη χορήγηση στη Γεωργία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, καθώς και την πρόοδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς έκρινε με τη σειρά του ότι η απόφαση των ηγετών της ΕΕ συνιστά «μια ισχυρή ένδειξη υποστήριξης» της Ουκρανίας και παρέχει «προοπτική» στη χώρα αυτήν.

«Μόλις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και επίσης με τη Μολδαβία. Είναι σαφές ότι αυτές οι χώρες ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για τα ουσιαστικά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης που επετεύχθησαν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, με αναφορά στην Ουκρανία, την Μολδαβία, την Γεωργία και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη», υπογραμμίζεται σε ανακοινωθέν της κυβέρνησης της Ρώμης .

Παράλληλα, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «πρόκειται για αποτέλεσμα με σημαντική αξία για την Ευρώπη και την Ιταλία, το οποίο επετεύχθη μετά από μια πολυσύνθετη διαπραγμάτευση, στην οποία η Ιταλία έπαιξε ρόλο πρωτεύουσας σημασίας, με ενεργή στήριξη τόσο των τριών ανατολικών χωρών, όσο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, σχολιάζοντας την απόφαση είπε ότι το «πράσινο φως» που έδωσε η ΕΕ στην Ουκρανία είναι ένα «πολύ σαφές μήνυμα» τόσο προς τους Ουκρανούς όσο και προς την πλευρά της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...