516
O Γιάννης Αντετοκούνμπο στο παιχνίδι με τους Πέισερς. Πέτυχε 64 από τους 140 πόντους της ομάδας του | Benny Sieu-USA TODAY Sports via Reuters/ CreativeProtagon

Ο «64ρης» Γιάννης Αντετοκούνμπο πιο… εξωγήινος από ποτέ

Sportscaster Sportscaster 14 Δεκεμβρίου 2023, 12:24
O Γιάννης Αντετοκούνμπο στο παιχνίδι με τους Πέισερς. Πέτυχε 64 από τους 140 πόντους της ομάδας του
| Benny Sieu-USA TODAY Sports via Reuters/ CreativeProtagon

Ο «64ρης» Γιάννης Αντετοκούνμπο πιο… εξωγήινος από ποτέ

Sportscaster Sportscaster 14 Δεκεμβρίου 2023, 12:24

Το ξημέρωμα της 14ης Δεκεμβρίου θα μνημονεύεται για χρόνια στον μαγικό κόσμο του αμερικανικού μπάσκετ. Στη νίκη (140-126) των Μιλγουόκι Μπακς επί των Ιντιάνα Πέισερς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «διέλυσε» τους αντιπάλους του, αλλά και τη στατιστική, πετυχαίνοντας 64 πόντους. Ρεκόρ καριέρας, και ρεκόρ ομάδας. Οι πέντε βασικοί παίκτες των φιλοξενούμενων σκόραραν, όλοι μαζί, μόλις έναν περισσότερο (65).

Το 2021 ο «Greek Freak» είχε προειδοποιήσει τον προηγούμενο ρέκορντμαν των Μπακς, Μάικλ Ρεντ, (είχε πετύχει 57 πόντους στις 11 Νοεμβρίου του 2006): «Να ξέρεις, μια μέρα θα σου το σπάσω το ρεκόρ». Ο αριστερόχειρας σούτινγκ γκαρντ ήταν προετοιμασμένος για αυτό το ενδεχόμενο: «Το ξέρω, αλλά τι να κάνω;», του είχε απαντήσει, σε έναν διάλογο που έλαβε χώρα στα αποδυτήρια και καταγράφηκε από την τηλεοπτική κάμερα. Αλήθεια, πώς να αποτρέψει το… μοιραίο;

Ο έλληνας σούπερ σταρ του μπάσκετ είχε πλησιάσει αρκετές φορές τους 57 πόντους του Ρεντ. Πέρυσι, εναντίον των Γουίζαρντς, πέτυχε 55 – ήταν η δική του κορυφαία επίδοση μέχρι σήμερα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, εναντίον των Πέισερς, 50. Πριν από, περίπου, ένα μήνα, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, 54.

Τώρα, ήταν η ώρα να γράψει Ιστορία, για ακόμη μια φορά. Η στατιστική του προκαλεί ίλιγγο: 64 πόντοι (20/25 δίποντα, 24/32 βολές), 14 ριμπάουντ, τρεις ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και ένα μπλοκ σε 37:13 λεπτά συμμετοχής.

Σήμερα, όλος ο μπασκετικός κόσμος «παραμιλάει» με την εξωπραγματική εμφάνιση του Γιάννη, σε επίθεση και άμυνα. Επαιρνε την μπάλα και ορμούσε κατά μέτωπο προς το αντίπαλο καλάθι, χωρίς κανένας να μπορεί να τον ανακόψει – όλα του τα καλάθια σημειώθηκαν μέσα στη ρακέτα των Πέισερς. Κανείς άλλος παίκτης στα χρονικά του ΝΒΑ δεν πέτυχε τόσους πόντους σε λιγότερες από 30 προσπάθειες εντός παιδιάς.

«Δεν πήγαινα για το ρεκόρ – προσπαθώ να μη βάζω τέτοια πίεση στον εαυτό μου», δήλωσε στους εκπροσώπους των media μετά το ασύλληπτο one-man-show του. «Ο κόουτς μου είπε κάποια στιγμή ότι βρισκόμουν δυο πόντους μακριά από το ρεκόρ του οργανισμού. Είναι σπουδαίο συναίσθημα, όμως, ήδη, ανήκει στο παρελθόν. Ελπίζω πως θα έχω κι άλλες τέτοιες στιγμές στο μέλλον».

Τι πιο λογικό, έπειτα από τέτοια μεγαλειώδη εμφάνιση, να πάρει σπίτι του την μπάλα του αγώνα; Κι όμως, ένας assistant coach της ομάδας της Ιντιανάπολις την κράτησε για να την παραδώσει στον «ρούκι» Οσκαρ Τσιέμπουε, που σε αυτό το παιχνίδι σκόραρε το πρώτο του καλάθι στο ΝΒΑ. Ο Αντετοκούνμπο επέστρεψε από τα αποδυτήρια και την έψαχνε αναστατωμένος. Τελικώς, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Bleacher Report, Κρις Χέινς, ένας άνδρας της εταιρείας που έχει αναλάβει την ασφάλεια των «Ελαφιών», κατάφερε να την πάρει και να την παραδώσει στον Γιάννη.

Συνήθως, κάθε φορά που ο Αντετοκούνμπο κρατάει την μπάλα ενός αγώνα ως λάφυρο του θριάμβου του, την υπογράφει και την αφιερώνει στον πατέρα του, που δεν βρίσκεται στη ζωή. Τη συγκεκριμένη, όμως, θα τη χαρίσει στη μητέρα του, όπως είπε ο ίδιος.

Με αυτή τη νίκη οι Μπακς ανέβηκαν στο 17-7 (12-2 εντός και 5-5 εκτός έδρας), με τους Πέισερς να πέφτουν στο 13-9 (7-5 εντός και 6-4 εκτός έδρας). Και τα ξημερώματα της Κυριακής (17/2, 01.00) θα υποδεχθούν στο Μιλγουόκι τους Πίστονς. Με τον Γιάννη στα καλύτερά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...