292
Ο φαλακρός αετός (ή λευκοκέφαλος θαλασσαετός) είναι το εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ | REUTERS/Mike Segar

ΗΠΑ: Δύο άνδρες σκότωσαν 3.600 πουλιά, ανάμεσά τους και τον αετό-σύμβολο της χώρας

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 10:54
Ο φαλακρός αετός (ή λευκοκέφαλος θαλασσαετός) είναι το εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ
|REUTERS/Mike Segar

ΗΠΑ: Δύο άνδρες σκότωσαν 3.600 πουλιά, ανάμεσά τους και τον αετό-σύμβολο της χώρας

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 10:54

Ο λευκοκέφαλος θαλασσαετός, πιο γνωστός ως φαλακρός αετός, είναι το εθνικό πτηνό και ζώο των ΗΠΑ και προστατεύεται από την αμερικανική νομοθεσία. Εικονίζεται σε κάθε επίσημο έγγραφο του αμερικανικού κράτους, στα χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου, σε συλλεκτικά κέρματα και σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια.

Ομως, δύο Αμερικανοί κατηγορούνται ότι σκότωσαν και πούλησαν φαλακρούς αετούς, χρυσαετούς και άλλα είδη, συνολικά 3.600 πτηνά!

Ο Σάιμον Πολ και ο Τράβις Τζον Μπράνσον κατηγορούνται ότι σκότωσαν τα πουλιά με όπλα σε διάστημα πολλών ετών και τα πούλησαν στη μαύρη αγορά.

Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία, παραβίαση του νόμου για την προστασία του φαλακρού αετού και του χρυσαετού και παράνομη διακίνηση ζώων.

Εχουν κληθεί να εμφανιστούν στο δικαστήριο τον Ιανουάριο.

Οπως σημειώνει το BBC, οι κατηγορούμενοι σκότωσαν τα περισσότερα πουλιά σε γη που ανήκει σε φυλές Ινδιάνων, στη δυτική Μοντάνα.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Μπράνσον έστειλε μηνύματα σε φίλους του στα οποία έδειχνε χαρούμενος για τα εγκλήματά του και ότι είχαν βγάλει πολλά χρήματα από την πώληση των πτηνών.

Οι δύο δολοφόνοι προσέλκυαν τα θύματά τους με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας ακόμα και νεκρά ελάφια για να τα δελεάσουν να πλησιάσουν σε σημείο βολής.

Οι αρχές δεν ανέφεραν τα υπόλοιπα είδη των πουλιών που σκότωσαν οι δύο άνδρες.

Ο 48χρονος Μπράνσον ζει στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και ο 42χρονος Πολ κοντά στη γη των Ινδιάνων.

Ο αετός ήταν απειλούμενο είδος στα μέσα του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ εξαιτίας του κυνηγιού, της μείωσης των φυσικών εκτάσεων όπου ζούσε και της χρήσης του DDT, ενός βλαβερού φυτοφαρμάκου που απαγορεύθηκε το 1972.

Το 1963, υπήρχαν μόνο 417 ζεύγη φαλακρών αετών, αλλά χάρη σε καλά καταστρωμένο σχέδιο διάσωσης που κατήρτησε η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με ειδικούς, ο πληθυσμός του αυξήθηκε και δεν θεωρείται πια απειλούμενο είδος.

Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια συν χρηματικές ποινές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...