Ενας μήνας. Τόσο μόνο πέρασε από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τον Ολαφ Σολτς –και τώρα Ελλάδα και Γερμανία φαίνεται να συγκρούονται με αφορμή την Αλβανία, την ενταξιακή πορεία της και την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.
Αυτό διαπιστώθηκε μετά την τοποθέτηση του γερμανού καγκελαρίου υπέρ της υποψηφιότητας της Αλβανίας στην ΕΕ και μολονότι η ελληνική πλευρά, διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει περιγράψει την υπόθεση Μπελέρη ως μείζον θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών –μάλιστα, εν όψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, η Αθήνα είχε διαμηνύσει ότι έχει στη φαρέτρα της 37 «βέτο» αν τα Τίρανα δεν αναδιπλώνονταν στο ζήτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.
Ομως εν όψει της Συνόδου, ο Ολαφ Σολτς εμφανίστηκε ανοιχτά υποστηρικτικός προς την Αλβανία του Εντι Ράμα: «Οταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Βουλή. Ο Σολτς δεν ανέφερε την υπόθεση Μπελέρη, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της Αθήνας λέγοντας: «Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη-μέλη της ΕΕ».
Το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο Σολτς εμφανίστηκε ως ο ευρωπαίος «προστάτης» της Αλβανίας και του Εντι Ράμα, μόλις λίγες ώρες πριν από τη σημερινή έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, από το προσχέδιο συμπερασμάτων της οποίας έχει αφαιρεθεί η Αλβανία ως αποτέλεσμα της αντίδρασης της Αθήνας.
Τις προστριβές Αθήνας – Βερολίνου, όπως αυτές αποκαλύπτονται στο περιθώριο της Συνόδου των Βρυξελλών, κατέδειξε και η «Καθημερινή» σε πρωτοσέλιδο τίτλο της την Πέμπτη: «Εμπλοκή με Γερμανία για Μπελέρη»
Στο ρεπορτάζ, μάλιστα, του Βασίλη Νέδου, σημειώνεται ότι η δημόσια τοποθέτηση του Ολαφ Σολτς υπέρ της υποψηφιότητας της Αλβανίας στην ΕΕ, ενώ η Αθήνα έχει διευκρινίσει ότι η αδιαλλαξία των Τιράνων στην υπόθεση Μπελέρη έρχεται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι μία ακόμη αφορμή προκειμένου το Βερολίνο να προωθήσει τη θέση περί ανάγκης λήψης αποφάσεων στην ΕΕ με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία που ισχύει έως τώρα. (Η αρχή της ομοφωνίας είχε υιοθετηθεί όταν η Ενωση είχε λίγα μέλη, όμως τώρα την κάνει εξαιρετικά δυσκίνητη.)
Η επέκταση των προϋποθέσεων της ειδικής πλειοψηφίας σε θέματα κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας προωθείται συστηματικά από το Βερολίνο και έχει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναμένεται, δε, να συζητηθεί και πιθανότατα να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ουσιαστικά ακυρώνει τη δυνατότητα αρνησικυρίας (βέτο) από ένα κράτος-μέλος και οδηγεί σε αποφάσεις με αυξημένη πλειοψηφία. Μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει αναφορά για την ανάγκη σύνδεσης της διεύρυνσης της ΕΕ με «εσωτερικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή με «ειδική πλειοψηφία».
Υπό αυτό το πρίσμα, το μήνυμα του Ολαφ Σολτς δεν ήταν μόνο αυτό μιας ανοιχτής υποστήριξης της Αλβανίας και των μεταρρυθμίσεων –ή μεθόδων– του Εντι Ράμα, αλλά και αυτό προς την Ελλάδα: η Αλβανία θα μπορεί να γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ, ανεξάρτητα από το βέτο που θα ασκεί η Αθήνα…
Απαντώντας στις αναφορές Σολτς, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε κατά την παρουσία του στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Αθήνας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελούν διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, που είναι η κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News