Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αναζήτηση περισσότερων κονδυλίων για τη χώρα, αλλά και με θέματα όπως το Μεταναστευτικό και η Διεύρυνση της ΕΕ να κυριαρχούν.
Για το τελευταίο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της ΕΕ και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα»…
Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.
Και αυτό, την ώρα που έρευνα σε έξι χώρες της ΕΕ η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), δείχνει ότι δεν υπάρχει σαφής υποστήριξη της πλειοψηφίας για την ένταξη οποιασδήποτε από τις σημερινές υποψήφιες χώρες στην Ενωση σύντομα.
Η σημερινή Σύνοδος διεξάγεται στη σκιά της απόφασης της ΕΕ να ξεμπλοκάρει κονδύλια 10 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία, προκειμένου αυτή να μη βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το Μεταναστευτικό –ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ– ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής.
Παράλληλα διεκδικεί ενισχυμένους πόρους και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.
Πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Πρωθυπουργός τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της ΕΕ.
Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στο δείπνο εργασίας της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, με αφορμή τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27).
Οσον αφορά τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και την ενδεχόμενη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέφερε το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της ελληνικής μειονότητας και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Ταυτόχρονα, τόνισε εκ νέου την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News