428
Ο Βίκτορ Ορμπαν (αριστερά) με τον αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ στις 13 Νοεμβρίου στο Βερολίνο | Emmanuele Contini/NurPhoto via Getty Images

Γιατί η Αυστρία συμπλέει με την Ουγγαρία του Ορμπαν;

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 09:01
Ο Βίκτορ Ορμπαν (αριστερά) με τον αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ στις 13 Νοεμβρίου στο Βερολίνο
|Emmanuele Contini/NurPhoto via Getty Images

Γιατί η Αυστρία συμπλέει με την Ουγγαρία του Ορμπαν;

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 09:01

Ο Αμερικανός Μάθιου Κάρνιτσνιγκ έγραψε ότι τον τελευταίο καιρό «πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση» όταν αναφέρονται στην Αυστρία τη συσχετίζουν με την Ουγγαρία του Ορμπαν, και μάλιστα στα μείζονα ζητήματα: στο Ουκρανικό, στις σχέσεις με τη Ρωσία, ακόμα και στο Παλαιστινιακό.

Στο βάθος του κειμένου που φιλοξένησε το Politico υπάρχει (και δύσκολα κρύβεται) η ενόχληση από την «ουδετερότητα της Αυστρίας», η οποία είναι και αυτή που την κρατάει εκτός ΝΑΤΟ. Οι «ευρωπαϊκοί κύκλοι» που έχουν τέτοια άποψη για τη βιενέζικη πολιτική δεν κατονομάστηκαν, ούτε καν «ο διπλωμάτης της ΕΕ που μίλησε ανωνύμως» και υπαινίχθηκε… αναβίωση της Αυστροουγγαρίας από τον τάφο της Ιστορίας.

Ωστόσο, πέρα από τα αστεία, υπάρχει και το ψητό. «Με την Ουγγαρία να μπλοκάρει τα 50 δισ. ευρώ βοήθεια προς το Κίεβο, συγχρόνως και την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, η Βιέννη, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές της, χρησιμοποιεί το αδιέξοδο για να προωθήσει τις δικές της προτεραιότητες παρασκηνιακώς, αγνοώντας τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η στήριξη του Κιέβου. Μοχλεύει την ουδετερότητά της για να κρατάει πισινή απέναντι στη Ρωσία, όπως κάνει και ο Ορμπαν – χωρίς να έχει καν ουδετερότητα».

Μια Αυστρία που πάει κόντρα στο «πακέτο» (του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) –και συχνά σε σύμπλευση με την Ουγγαρία– «είναι τρομακτική προοπτική για πολλούς στις Βρυξέλλες», αν και γενικώς υπολογίζεται ως χώρα που «τελικά θα στηρίξει τη φιλελεύθερη ομοφωνία». Και αυτό επειδή «οι αξιωματούχοι της αυστριακής κυβέρνησης θεωρούν τον Ορμπαν αυταρχικό» και πρόξενο προβλημάτων στον τομέα της μετανάστευσης (κατηγορείται ότι προωθεί μετανάστες στην Αυστρία).

Ο θόρυβος που δημιουργεί ξαφνικά η Αυστρία για την Ουκρανία είναι συγκεκριμένος: θέλει να κολλήσει το βαγονέτο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στον ουκρανικό συρμό που θα καταφθάσει ορμητικός στις Βρυξέλλες. «Θέλουμε να δούμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην οικογένεια της ΕΕ» δήλωσε η αυστριακή υπουργός Ευρώπης, Καρολίνε Εντστάντλερ, πηγαίνοντας στο Σεράγεβο. «Πρόκειται για γεωπολιτική αναγκαιότητα». Με την ένταξη του Ουκρανικού στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αυτή την εβδομάδα, η Αυστρία είδε την ευκαιρία να βάλει στο παιχνίδι και τη Βοσνία.

Πέρα από τέτοια ζητήματα –ποιος θα μπει στην ΕΕ, πότε και υπό ποίους όρους– υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα εν τω γεννάσθαι. Αφορά την προοπτική να επικρατήσουν οι αντιευρωπαϊστές του Κόμματος Ελευθερίας στις αυστριακές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου. Αυτοί έχουν πρότυπό τους τον Ορμπαν και προηγούνται αυτή τη στιγμή στα αυστριακά γκάλοπ με σημαντική διαφορά, έγραψε ο Κάρνιτσνιγκ.

«Σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Βουδαπέστη, ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ, χαρακτήρισε την Ουγγαρία ‘‘καταφύγιο εθνικής αυτοδιάθεσης και αντίστασης στην παγκοσμιοποιητική παρεμβατική πολιτική των Βρυξελλών’’. Την Ευρώπη, λοιπόν, ανησυχεί η εκκολαπτόμενη ακροδεξιά κολεγιά μεταξύ του Κικλ και του Ορμπαν». Δηλαδή η «επανένωση» της Αυστρίας με την Ουγγαρία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...