602
Η Σαμέιν Ντάνιελς έγινε η πρώτη πολιτικός που χρησιμοποιεί πρόγραμμα ΤΝ για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους της | Shamaine Daniels/Facebook

Ασλεϊ: Η πρώτη τηλεφωνήτρια πολιτικής καμπάνιας με ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2023, 19:52
Η Σαμέιν Ντάνιελς έγινε η πρώτη πολιτικός που χρησιμοποιεί πρόγραμμα ΤΝ για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους της
|Shamaine Daniels/Facebook

Ασλεϊ: Η πρώτη τηλεφωνήτρια πολιτικής καμπάνιας με ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2023, 19:52

Η Δημοκρατική πολιτικός Σαμέιν Ντάνιελς επιχειρεί να κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές τη θέση του ευθυγραμμισμένου με τον Ντόναλντ Τραμπ Ρεπουμπλικανού, μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σκοτ Πέρι, ο οποίος είχε κεντρικό ρόλο στην αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων της προεδρικής εκλογής του 2020 από τον πρώην πρόεδρο.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η Ντάνιελς, η οποία έχασε στις εκλογές του 2022 από τον Πέρι με λιγότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες, ελπίζει να κερδίσει τον αντίπαλό της, που παραμένει φαβορί, με τη βοήθεια μιας νέας προσθήκης στο οπλοστάσιο της καμπάνιας της: μιας εθελόντριας τηλεφωνήτριας φτιαγμένης από πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, που ακούει στο όνομα Ασλεϊ.

Η Ασλεϊ δεν είναι το τυπικό ρομπότ που χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι στις προηχογραφημένες τηλεφωνικές κλήσεις τους προς τους ψηφοφόρους. Οι δημιουργοί της, που σκοπεύουν να συνεργαστούν κυρίως με εκστρατείες και υποψηφίους των Δημοκρατικών, ισχυρίζονται ότι είναι η πρώτη πολιτική τηλεφωνήτρια που τροφοδοτείται από γενετική τεχνολογία ΤΝ, παρόμοια με το γνωστό πρόγραμμα ChatGPT.

Είναι σε θέση να τελεί ταυτόχρονα έναν άπειρο αριθμό προσαρμοσμένων προσωπικών συνομιλιών. Η Ασλεϊ είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η γενετική ΤΝ εγκαινιάζει μια νέα εποχή πολιτικής εκστρατείας, στην οποία οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για αλληλεπίδραση με τους ψηφοφόρους με τρόπους που είναι όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Για κάποιους είναι ένα συναρπαστικό νέο εργαλείο για τη διεξαγωγή συνομιλιών υψηλής ποιότητας σε ευρεία κλίμακα. Αλλοι ανησυχούν ότι θα επιδεινώσει την παραπληροφόρηση στο πολωμένο τοπίο της αμερικανικής πολιτικής, που ήδη μάχεται με «deepfakes» – τα ρεαλιστικά αλλά πλαστά βίντεο και τις εικόνες που δημιουργούνται με χρήση αλγορίθμων ΤΝ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Ασλεϊ κάλεσε χιλιάδες ψηφοφόρους της Πενσυλβάνια για λογαριασμό της Ντάνιελς. Σαν έμπειρος εθελοντής της εκστρατείας, το chatbot αναλύει τα προφίλ των ψηφοφόρων για να προσαρμόσει τις συνομιλίες γύρω από τα βασικά τους ζητήματα. Σε αντίθεση με ανθρώπους εθελοντές, η Ασλεϊ εμφανίζεται καθημερινά στη δουλειά, έχει τέλεια γνώση όλων των θέσεων της υποψηφίου και δεν απογοητεύεται όταν της κλείνουν το τηλέφωνο.

Για την Ντάνιελς, το συγκεκριμένο εργαλείο ΤΝ φέρνει το προεκλογικό παιχνίδι στα ίσια: είναι μεν αουτσάιντερ, αλλά πλέον εξοπλισμένη με ένα μέσο καλύτερης κατανόησης των ψηφοφόρων. Μπορεί να προσεγγίζει πολίτες που μιλούν διαφορετικές γλώσσες (η Ασλεϊ μιλάει άπταιστα πάνω από 20) και να διεξάγει πολύ περισσότερες συνομιλίες «υψηλής ευρυζωνικότητας».

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ανησυχεί πολλούς, ανάμεσά τους και τον διευθύνοντα σύμβουλο του OpenAI, Σαμ Αλτμαν, ο οποίος τον περασμένο Μάιο κατέθεσε στο Κογκρέσο την ανησυχία του για την ικανότητα της γενετικής ΤΝ να θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μέσω «διαπροσωπικής διαδραστικής παραπληροφόρησης».

Η τεχνολογία, που δημιουργήθηκε από τη λονδρέζικη εταιρία Civox και διδάσκεται από δέσμες δεδομένων στο Διαδίκτυο, έχει γίνει τόσο ικανή στις ρεαλιστικές συνομιλίες που τους τελευταίους μήνες πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ερωτευμένοι ή παντρεμένοι με chatbot που υποστηρίζονται από την ΤΝ.

Ελάχιστες ρυθμιστικές νομικές προστασίες έχουν θεσπιστεί για αυτό το είδος χρήσης της ΤΝ. Το Μίσιγκαν είναι μια από τις λίγες Πολιτείες που έχουν ψηφίσει ή βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης νομοθεσίας για τη ρύθμιση των deepfakes στις εκλογές. Η Πενσυλβάνια, όπου είναι υποψήφια η Ντάνιελς, δεν διαθέτει τέτοια νομοθεσία.

Κανένας κανόνας δεν αγγίζει άμεσα το δημιούργημα της Civox. Οι κανονισμοί της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου απαγορεύουν στους τηλεπωλητές να πραγματοποιούν αυτοματοποιημένες κλήσεις (robocalls) σε άτομα που έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο Απαγόρευσης Κλήσεων», αλλά η λίστα δεν περιλαμβάνει πολιτικές κλήσεις – και η δραστηριότητα της Civox, με τα «προσωποποιημένα» μηνύματά της, δεν πληροί τις προϋποθέσεις των αυτοματοποιημένων κλήσεων.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ απαγορεύει τις αυτόματες ή προηχογραφημένες φωνητικές κλήσεις που σχετίζονται με διαφημιστικές καμπάνιες, συμπεριλαμβανομένων των αυτόματων ζωντανών κλήσεων προς κινητά τηλέφωνα, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του παραλήπτη. Η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης ρυθμίσεων για τη χρήση της ΤΝ στις προεκλογικές εκστρατείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...