580
Ο Ρίτσαρντ Μουρ έγινε αντικείμενο 60λεπτης εκπομπής στο κρατικό ρωσικό κανάλι Channel 1 | Stefan Rousseau/PA Images/Getty Images

«Ευχαριστώ» του επικεφαλής της MI6 στη ρωσική τηλεόραση για τη μεταφορά μηνύματός του

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 11:27
Ο Ρίτσαρντ Μουρ έγινε αντικείμενο 60λεπτης εκπομπής στο κρατικό ρωσικό κανάλι Channel 1
|Stefan Rousseau/PA Images/Getty Images

«Ευχαριστώ» του επικεφαλής της MI6 στη ρωσική τηλεόραση για τη μεταφορά μηνύματός του

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 11:27

Ο επικεφαλής της MI6 ευχαρίστησε ένα κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας για τη μετάδοση μιας ομιλίας που έδωσε, καλώντας τους δυσαρεστημένους πολίτες να «ενώσουν τις δυνάμεις τους» με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, έδωσε μια ομιλία τον περασμένο Ιούλιο ενθαρρύνοντας τους Ρώσους που βρίσκονται αντιμέτωποι με «την επιθετικότητα, τις εσωτερικές διαμάχες και την απόλυτη ανικανότητα των ηγετών τους» να γίνουν κατάσκοποι για λογαριασμό της Βρετανίας.

Το Channel 1, ο δεύτερος πιο δημοφιλής τηλεοπτικός σταθμός της Ρωσίας, μετέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια ωριαία εκπομπή για τον Μουρ, που περιελάμβανε ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από την έκκλησή του για αποστασία. Ο Μουρ, που είναι γνωστός ως «C», απηύθυνε την έκκλησή του από την Πράγα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην οποία υποστήριξε ότι οι Ρώσοι στρέφονταν στην MI6 ως αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είπε ότι «η πόρτα της Βρετανίας είναι πάντα ανοιχτή».

Τη Δευτέρα, ο Μουρ έγραψε στο Twitter ότι η βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας ήταν «προβληματισμένη σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς του μηνύματός μου στο κοινό που στοχεύουμε στη Ρωσία – αλλά ποτέ δεν πιστεύαμε ότι η ρωσική κρατική τηλεόραση θα παρενέβαινε για να μας βοηθήσει». «Ευχαριστώ, παιδιά» προσέθεσε.

Στην ομιλία του στην Πράγα ο Μουρ είχε πει: «Θα χειριστούμε τις προσφορές βοήθειας (των ρώσων πολιτών) με τη διακριτικότητα και τον επαγγελματισμό για τον οποίο φημίζεται η υπηρεσία μας. Τα μυστικά τους θα είναι για πάντα ασφαλή με εμάς και μαζί θα εργαστούμε για να τερματίσουμε την αιματοχυσία (στην Ουκρανία)».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να ζήσουν στο εξωτερικό. Οι ειδικοί λένε ότι οι Ρώσοι που διαβιβάζουν πληροφορίες στη Δύση κινητοποιούνται όλο και περισσότερο από τον θυμό τους για την κυβέρνηση Πούτιν.

Το ντοκιμαντέρ με θέμα τον Μουρ παρουσιάστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι από την 35χρονη Μαρία Μπούτινα, πρώην ρωσίδα κατάσκοπο που καταδικάστηκε ως ξένη πράκτορας και απελάθηκε από τις ΗΠΑ το 2019, μετά τη σύλληψή της με την κατηγορία ότι προσέφερε σεξ με αντάλλαγμα δουλειές. Τώρα είναι βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Πούτιν και τηλεοπτική παρουσιάστρια.

Στο πρόγραμμα που παρουσίασε στο Channel 1, η Μπουτίνα κατηγόρησε τον Μουρ ότι χρησιμοποίησε «φθηνές μεθόδους στρατολόγησης» και διερωτήθηκε αν ο επικεφαλής της MI6 ζητούσε σοβαρά από τους Ρώσους «να συναινέσουν σε αυτή την ξεδιάντροπη πρόκληση».

Ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας στο University College του Λονδίνου, είπε στο Associated Press ότι η μετάφραση και η μετάδοση των σχολίων του Μουρ ήταν «μια αρκετά σοβαρή γκάφα». Οι θεατές της Μπουτίνα «είναι πιθανόν να ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων για τους οποίους θα ενδιαφερόταν η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών» εξήγησε, προσθέτοντας ότι δεν θα απέρριπτε την προοπτική επιτυχίας του μηνύματος.

Η Μπούτινα απάντησε στο Associated Press μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ότι ήταν «σοκαρισμένη» που ο επικεφαλής της MI6 έδειξε ενδιαφέρον για το πρόγραμμά της, αποκαλώντας την τοποθέτηση του αρχηγού της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας «κίνηση απελπισίας» και «ένδειξη αδυναμίας».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε εάν «στην MI6 είναι τόσο ανίκανοι που δεν μπορούν να μεταφράσουν μόνοι τους το περιεχόμενό τους από τα αγγλικά στα ρωσικά και να το παραδώσουν σε όποιον πιστεύουν ότι είναι το κοινό τους, οπότε χρειάζονται τη ρωσική τηλεόραση για να το κάνουν!».

Ερωτηθείσα αν είχε βοηθήσει την υπηρεσία αντικατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου να διαδώσει το μήνυμά της στους Ρώσους, είπε ότι το πρόγραμμα έδειξε πως η MI6 είναι «δυσάρεστη και άσχημη». Και προσέθεσε: «Υστερα από τέτοια “διαφήμιση”, σίγουρα κανείς δεν θα επιθυμούσε να γίνει βρετανός κατάσκοπος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...