583
Ισραηλινοί στρατιώτες σε παραλία της Γάζας, μπροστά στους σωλήνες που στέλνουν θαλασσινό νερό στα τούνελ της Χαμάς | Twitter

Γάζα: Το Ισραήλ πλημμυρίζει με θαλασσινό νερό τα τούνελ της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2023, 12:45
Ισραηλινοί στρατιώτες σε παραλία της Γάζας, μπροστά στους σωλήνες που στέλνουν θαλασσινό νερό στα τούνελ της Χαμάς
|Twitter

Γάζα: Το Ισραήλ πλημμυρίζει με θαλασσινό νερό τα τούνελ της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2023, 12:45

Ο στρατός του Ισραήλ ξεκίνησε να διοχετεύει θαλασσινό νερό στις σήραγγες της Χαμάς με στόχο να τις αχρηστεύσει. Αγνωστο παραμένει αν όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στα τούνελ.

Υπενθυμίζεται ότι από τους 240 ομήρους που απήγαγαν οι τρομοκράτες στις 7 Οκτωβρίου, από ισραηλινό έδαφος, απελευθερώθηκαν συνολικά οι 110, ενώ 19 σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Την Τρίτη, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τα πτώματα δύο ομήρων στη Γάζα και τα μετέφεραν στο Ισραήλ.

Στα χέρια της Χαμάς απομένουν ακόμα 111 όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) έχουν κατασκευάσει πέντε αντλίες για να πλημμυρίσουν το δίκτυο των τούνελ.

Την Τρίτη, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση είχε ξεκινήσει και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ενημερωθεί ότι μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι δεν γνωρίζει αν όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στις σήραγγες.

Ισραηλινοί στρατιώτες στις αντλίες που θα πλημμυρίσουν τα τούνελ – Twitter

Ο αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλέβι, αρχηγός του επιτελείου των IDF, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η επιχείρηση είναι μια  «καλή ιδέα» και ότι ένας από τους στόχους των Ισραηλινών είναι να καταστρέψουν τις υπόγειες υποδομές της Χαμάς στη Γάζα.

«Εχουμε διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις σήραγγες. Δεν θα μιλήσω για λεπτομέρειες, αλλά περιλαμβάνουν εκρηκτικά για την καταστροφή και άλλα μέσα για να εμποδίσουμε τους πράκτορες της Χαμάς να χρησιμοποιήσουν τις σήραγγες για να βλάψουν τους στρατιώτες μας», πρόσθεσε.

Αποψη της παραλίας στη Γάζα, από όπου ξεκινούν οι σωλήνες του ισραηλινού στρατού – Twitter

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας του Ισραήλ είπε ότι οι στρατιώτες του πολεμούν τους τρομοκράτες βαθιά κάτω από τη γη και ότι ορισμένες μονάδες της Χαμάς είναι «στα πρόθυρα της διάλυσης».

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη, σε μάχες στη Γάζα, ανάμεσα στους οποίους ένας συνταγματάρχης που διοικούσε μια προκεχωρημένη βάση της ταξιαρχίας πεζικού του Γκολάν και ο αντισυνταγματάρχης της ίδιας μονάδας.

Οι θάνατοι των εννέα από τους 10 ισραηλινούς στρατιώτες την Τρίτη, σημειώθηκαν στη διάρκεια μίας επιχείρησης στη συνοικία Shejaiya της Πόλης της Γάζας, όταν ένοπλοι της Χαμάς έστησαν ενέδρα σε τρεις ομάδες στρατιωτών που ερευνούσαν ένα κατεστραμμένο κτίριο. Οι τρομοκράτες εξαπέλυσαν πυρά εναντίον τους και ενεργοποίησαν τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι 10 ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν την Τρίτη – The Times of Israel

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, 115 στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από τις 27 Οκτωβρίου, ημέρα που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ.

Ισραηλινοί στρατιώτες ερευνούν το εσωτερικό κτιρίου στη Γάζα – Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερα κεφαλής που κατέγραψε ένας στρατιώτης στη συνοικία Shejaiya της Πόλης της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, καθώς φαίνεται να είναι το τελευταίο προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης στην πόλη, που βρίσκεται στη βόρεια Γάζα.

Το βίντεο δείχνει τον έφεδρο να πυροβολεί και να σκοτώνει έναν ένοπλο της Χαμάς, προτού ρίξει χειροβομβίδα ένας δεύτερος τρομοκράτης. Παρά τον τραυματισμό του, ο ισραηλινός στρατιώτης σπεύδει προς τον μαχητή και τον πυροβολεί επίσης.

«Τα στρατεύματα των IDF επιχειρούν βαθιά υπόγεια, εντοπίζουν τις υποδομές της Χαμάς, τις καταστρέφουν και φέρνουν την οργάνωση στην Πόλη της Γάζας πιο κοντά στη διάλυση», δήλωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...