Είναι και οι δύο πρώην. Διαφορετικά μεγέθη φυσικά, αλλά πρώην. Και υπήρξαν πρωταγωνιστές, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, του ελληνικού δράματος του 2015. Ο ένας βοήθησε να σωθεί η Ελλάδα και να μείνει στην Ευρωζώνη. Ο άλλος έκανε ό,τι μπορούσε για να οδηγηθούμε προς το Grexit —και όταν κατάλαβε τι έκανε, πείστηκε από τον άλλον και έκανε την κυβίστηση. Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας, οκτώ χρόνια γνώριμοι, συναντήθηκαν την Τρίτη το πρωί στο Παρίσι.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε χαρούμενος που ξαναβρήκε τον κ. Τσίπρα και συζήτησαν —όπως ανέφερε σε ένα story στο Instagram— για τη διεθνή κατάσταση και την ανάγκη της Ευρώπης για μια Αριστερά. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε πως στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, «συναντήθηκε με παλιούς φίλους αλλά και με μελλοντικούς πρωταγωνιστές».
«Με τον Φρανσουά Ολάντ αντάλλαξα απόψεις για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, την αδυναμία της να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στην κρίση ασφάλειας, στην αύξηση των ανισοτήτων αλλά και στην κλιματική κρίση», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «μιλήσαμε εκτενώς για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς, την πιθανότητα εκλογής της Λεπέν, αλλά και για την ανάγκη να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις για να την αποτρέψουν» (Λογικά ο κ. Τσίπρας θα ξέχασε την επαμφοτερίζουσα θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του αγαπημένου του Ζαν Λικ Μελανσόν, απέναντι στο δίλημμα Εμανουέλ Μακρόν – Μαρίν Λεπέν.)
Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κρατά όσες αποστάσεις μπορεί από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (Στέφανος Κασσελάκης και Σία) και το χάος που αυτή έχει προκαλέσει στο κόμμα του, προσπαθώντας παράλληλα να συστηθεί ως «θεσμικός», αν όχι ένας statesman της Αριστεράς, αποκάλυψε πως στη γαλλική πρωτεύουσα είχε τη χαρά να συναντηθεί εκ νέου «με έναν ακόμη φίλο, που τα βιβλία του αποτελούν σημείο αναφοράς της σύγχρονης προοδευτικής διανόησης, τον Τομά Πικετί».
«Αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η διεύρυνση των ανισοτήτων σε παγκόσμια και ευρωπαϊκή κλίμακα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Και το κρίσιμο θέμα: Πώς μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην αναδιανομή του πλούτου και θα δώσουν τη δυνατότητα ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μιας χώρας με πολύ υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα. Μια κρίσιμη αναζήτηση που συμφωνήσαμε να την προχωρήσουμε σε βάθος», ανέφερε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News