1078
«Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αδυναμία της να κινηθεί επί δεκαετίες», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos | OT Forum

Eύσημα από Μυτιληναίο σε Μητσοτάκη: «Εχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας»

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2023, 16:36
«Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αδυναμία της να κινηθεί επί δεκαετίες», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos
|OT Forum

Eύσημα από Μυτιληναίο σε Μητσοτάκη: «Εχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας»

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2023, 16:36

Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την ηγεσία Μητσοτάκη, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα αδιέξοδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που όπως είπε, έχουν να κάνουν με το κόστος της ενέργειας και της Αμυνας, μίλησε στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο επικεφαλής του Ομίλου Μytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Aποδίδοντας τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε στο πολιτικό του σχόλιο, πως  «έχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας, γι’ αυτό και η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης».

Οσοι τον υποτίμησαν το 2016 που εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, το έχουν μετανιώσει πολύ πικρά, παρατήρησε χαρακτηριστικά, καθώς  «απέδειξε ότι ήταν πολύ πιο έτοιμος από ό,τι πολλοί νόμιζαν».

Παράλληλα όμως, ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη μονοκρατορία της ΝΔ στο πολιτικό σύστημα:

«Και η μονοκρατορία –είπε– έχει προβλήματα και για τους μονοκράτορες. Δεν θέλω να υπεισέλθω στα εσωτερικά της Κεντροαριστεράς, θλίβομαι ως Ελληνας που δεν υπάρχει αξιόλογη αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είναι το βασικότερο εργαλείο της Δημοκρατίας, αν δεν υπάρχει αντιπολίτευση για να ελέγξει, τότε τα προβλήματα της μονοκρατορίας γίνονται προβλήματα της Δημοκρατίας».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις προοπτικές για τη νέα χρονιά, ο κ. Μυτιληναίος ήταν κατηγορηματικός:

«Δεν θα μασήσω τα λόγια μου.  Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, όχι όμως για την Ευρώπη. Είναι ενδιαφέρον ότι οι προοπτικές της Νότιας Ευρώπης. σύμφωνα με όλους τους αναλυτές. είναι καλύτερες σε σχέση με τον Βορρά. Και ο βασικός λόγος είναι ότι η Βόρεια Ευρώπη βασίστηκε στην ενεργοβόρο βιομηχανία, από την οποία τώρα λείπει η φθηνή ενέργεια. Το πλεονέκτημα έγινε μειονέκτημα».

Μπροστά μας, επεσήμανε, έχουμε εξελίξεις που μπορεί να καθορίσουν τη μοίρα του κόσμου ολόκληρου. Αφενός είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, το αποτέλεσμα  των οποίων αναμένεται με τρομακτικό ενδιαφέρον και αφετέρου οι ευρωεκλογές, που δεν είναι πια μια τυπική διαδικασία.

«Πολλοί θα εκπλαγούν κακώς από το αποτέλεσμα. Οι πολιτικοί και η πολιτική δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και ο κόσμος θα το δείξει αυτό. Το αποτέλεσμα μπορεί να καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον», εκτίμησε, ενώ υπάρχουν τα  ανοικτά μέτωπα της Ουκρανίας και τη Μέσης Ανατολής.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη μαραθώνια συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες  κορυφαίοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον αντιπρόεδρο, υπεύθυνο για την «Πράσινη Συμφωνία», Μάρος Σέφκοβιτς, ο κ. Μυτιληναίος ήταν σαφής:

«Το αποτέλεσμα ήταν μηδέν. Τζάμπα επτά ώρες. Η Ευρώπη είναι κολλημένη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ανακαλυφθεί απαρχής από μηδενική βάση. Ο τρόπος με τον οποίο διοικείται από ασθενείς κυβερνήσεις κρατών… Οι ηγέτες μας έχουν τελειώσει, δεν έχουμε πια μία Μέρκελ ή έναν Ντράγκι. Μας λείπουν πολύ».

«Εχουμε στις Βρυξέλλες ένα τεράστιο γραφειοκρατικό σύστημα που αποφασίζει για τα πάντα, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Διορίζεται κάθε πέντε χρόνια. Αυτό το μοντέλο πρέπει να τελειώνει», ξεκαθάρισε, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να γίνει ένα «κοινοβούλιο αρίστων», όπου το κάθε κόμμα θα στέλνει τα καλύτερα στελέχη του.

Πέρα από όλα αυτά τα προβλήματα, «η Ευρώπη έχει το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας, σε αντίθεση με ΗΠΑ και Κίνα. Στην Ευρώπη, που εκπέμπουμε μόλις το 8% των ρύπων παγκοσμίως, πάμε να το κάνουμε 4%, στραγγαλίζοντας την οικονομία. Η Κίνα παράγει πολλαπλάσιους ρύπους».

«Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αδυναμία της να κινηθεί επί δεκαετίες», ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε.

«Στην Ελλάδα, με όλα τα κακά και τα δύσκολα των μνημονίων», υπενθύμισε σε άλλο σημείο της συζήτησης στο πλαίσιο του Forum, «έγινε μια διευθέτηση για το χρέος που μας πάει μέχρι το 2032. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, έχουμε ξεχάσει τους πρωταγωνιστές που κατάφεραν να φτιάξουν το οικονομικό πακέτο της επόμενης ημέρας που ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών. Αν συνεχίσουμε να έχουμε πολιτική σταθερότητα όπως έχουμε τώρα, τα επόμενα χρόνια θα είναι καλά για την Ελλάδα».

Οσον αφορά την ελληνική βιομηχανία, αν και όπως είπε, ταλανίζεται πάρα πολύ από προβλήματα όπως είναι κυρίως το ενεργειακό κόστος, αλλά και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, δείχνει ότι στέκεται καλά στον διεθνή ανταγωνισμό.

Για τα μεγάλα ενεργειακά έργα, εκτίμησε πως θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2024, καθιστώντας τη χώρα ενεργειακό κέντρο για την περιοχή.

«Για τα ενεργειακά σχέδια που υπάρχουν στην Ελλάδα, και αυτά που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και απαιτούν μεγάλες επενδύσεις, και ήδη δρομολογούνται, τα αποτέλεσματα ήδη φαίνονται. Το εμβληματικό έργο FSRU της Αλεξανδρούπολης θα αρχίσει τη λειτουργία του καθιερώνοντας την Ελλάδα ως ενεργειακό κέντρο», είπε.

Για τον τομέα των κατασκευών, τέλος, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι πρόκειται για έναν τομέα  που απασχολεί πολύ τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος -όπως είπε- αντιλαμβάνεται ότι έχουν δοθεί επί πρωθυπουργίας του σχεδόν 15 δισ. ευρώ για έργα όλων των ειδών -δημόσια, παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ-  με την πλειονότητά τους όμως να είναι κολλημένη. Ενα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος, εξάλλου, είναι η έλλειψη περίπου 200.000 εργαζομένων, αλλά και το θέμα της ρευστότητας.

«Χρειάζεται -τόνισε- μεγάλη προσοχή και προσπάθεια για να εκκινήσουν όχι μόνο οι μεγάλες, αλλά και οι μικρότερες κατασκευές. Από τον τομέα λείπουν 200.000 εργαζόμενοι, έχουν γίνει πολλές προτάσεις, αλλά δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο. Και η ρευστότητα των εταιρειών είναι επίσης ένα θέμα γιατί το κράτος καθυστερεί να πληρώσει. Με τόσα έργα που έχουν βγει, τα όρια των εταιρειών έχουν εξαντληθεί από τις εγγυητικές κ.λ.π.».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΒΟΑΚ, έργο στον οποίο συμμετέχει η Mytilineos, ο κ. Μυτιληναίος  δήλωσε πως «είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο. Περιμένουμε να ανοίξουν οι προσφορές και να προχωρήσει το έργο».

Η συνέντευξη Μυτιληναίου στο φόρουμ άρχισε με τη σημαντική συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα την Τρίτη, για την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το πρωί ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό. Πρόκειται για το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει Σκωτία και Αγγλία», ανέφερε ο ηγέτης της Μytilineos, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο συνολικής αξίας 2,5 δισ. στερλινών, εκ των οποίων η Mytilineos με την GE Vernova ανέλαβαν σύμβαση ύψους ενός δισ. στερλινών.

Αναφερόμενος τέλος στα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και τη σύγχυση που έχει προκληθεί στον κόσμο, ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Αδικούμε τον κ. Σκυλακάκη ο οποίος διακρίνεται για τις γνώσεις του περί τα οικονομικά, αλλά στα ενεργειακά ίσως πρέπει να μπει πολύ πιο βαθιά για να ελέγχει με καλύτερο τρόπο, όπως θα ήθελε το υπουργείο. Τα χρωματιστά τιμολόγια είναι μια απλή διαδικασία, για να γίνουν πιο εύκολα αναγνωρίσιμα από τον πολίτη. Η κυβέρνηση εκδήλωσε την προτίμησή της με το τιμολόγιο που θα αλλάζει κάθε μήνα και ο καταναλωτής, αν θέλει, το δέχεται. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το εξηγήσει κανείς». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...