918
Tα γλυκαντικά είναι ασφαλής επιλογή για την αποφυγή της ζάχαρης | Shutterstock

Τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες στη ζωή μας

Avatar Advertorial 14 Δεκεμβρίου 2023, 15:40
Tα γλυκαντικά είναι ασφαλής επιλογή για την αποφυγή της ζάχαρης
|Shutterstock

Τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες στη ζωή μας

Avatar Advertorial 14 Δεκεμβρίου 2023, 15:40

Μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς γλύκα; Η απάντηση είναι όχι αλλά και ναι, αφού υπάρχουν πλέον γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες για τα αναψυκτικά μας, τον καφέ και το τσάι μας, τα γλυκά μας και όπου αλλού συνηθίζει κανείς να προσθέτει ζάχαρη. Η επίδρασή της στη διάθεσή μας είναι άμεση αφού αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενώ επίσης μας δίνει ενέργεια. Η ζάχαρη, εξάλλου, είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, αφού εκτός από το ότι βελτιώνει τη γεύση είναι επίσης συντηρητικό.

Το θέμα, όμως, είναι ότι στην εποχή μας επιβάλλεται, πλέον, να βγάλουμε τη ζάχαρη από το διαιτολόγιό μας. Σε κάποιους προτείνεται να την αποφεύγουν, ενώ σε πολλούς απαγορεύεται εντελώς η χρήση της. Γιατί η αύξηση της κατανάλωσής της, που είναι τεράστια τις τελευταίες δεκαετίες,  έχει συνδεθεί άμεσα με την αύξηση της παχυσαρκίας αφενός και αφετέρου των περιστατικών διαβήτη τύπου Β’, και νόσων όπως τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τη λύση έχουν έρθει να δώσουν τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες. Κατ’ αρχάς είναι ασφαλή, καθώς έχουν ερευνηθεί εκτενώς και εγκριθεί από φορείς υπεύθυνους για τον έλεγχο της ασφάλειας τροφίμων σε όλο τον κόσμο, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, και η Μικτή Επιτροπή Ειδικών για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (JECFA).

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς βοηθούν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και του σωματικού βάρος, όταν χρησιμοποιούνται αντί για τη ζάχαρη και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία χαρακτηρίζεται από ποικιλία επιλογών και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Στα άτομα με διαβήτη, εξάλλου, προσφέρουν μια ουσιαστική εναλλακτική επιλογή αντί για τη ζάχαρη, καθώς τα ολιγοθερμιδικά/μη θερμιδογόνα γλυκαντικά προκαλούν χαμηλότερη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, όταν χρησιμοποιούνται στη θέση των σακχάρων.

Επιπλέον, δεν προκαλούν τη δημιουργία τερηδόνας στα δόντια. Αντίθετα η χρήση τους στη θέση της ζάχαρης συμβάλλει στη διατήρηση της μεταλλοποίησης των δοντιών και στην εξουδετέρωση των οξέων της οδοντικής πλάκας.

Τα γλυκαντικά με λίγες ή μηδενικές θερμίδες μπορούν να υποκαταστήσουν επάξια τη ζάχαρη και το μέλι (Shutterstock)

Είναι σημαντικό δε να τονιστεί ότι, για όλους τους παραπάνω λόγους, τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο, που βοηθά και διευκολύνει τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να ανασυνθέσουν τα προϊόντα τους, μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και των θερμίδων, που περιέχουν.

Επιστημονικά νέα από το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας

Στο πλαίσιο του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής & Διαιτολογίας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023 με τη συμμετοχή 2000 συνέδρων, πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τα νεότερα δεδομένα για την ασφάλεια και τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Πιο συγκεκριμένα:

Για το θέμα της ασφάλειας των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μίλησε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των γλυκαντικών και ιδιαίτερα της ασπαρτάμης. Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις (νέες μελέτες, αξιολογήσεις, ανακοινώσεις) σε σχέση με το ζήτημα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ και τόνισε: «Tα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες είναι ασφαλή, καθώς έχουν ερευνηθεί εκτενώς και εγκριθεί από φορείς υπεύθυνους για τον έλεγχο της ασφαλείας τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Ειδικά για την ασπαρτάμη, δε, ο κ. Ζαμπέλας ανέφερε ότι «τον Ιούλιο του 2023 η JECFA, που είναι το υπεύθυνο όργανο για την ασφάλεια πρόσθετων τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, επιβεβαίωσε την ασφάλεια του γνωστού ολιγοθερμιδικού γλυκαντικού, χωρίς να αλλάξει το όριο της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στον ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διατροφή και την υγεία, η κυρία Βίκυ Πυρογιάννη, διαιτολόγος-διατροφολόγος MSc και επιστημονική διευθύντρια σε θέματα διατροφής της Διεθνούς Ενωσης Γλυκαντικών, σημείωσε ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται με κύριο στόχο τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης στη διατροφή μας και τόνισε ότι «Η μείωση της υπερκατανάλωσης ζάχαρης με τη βοήθεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, που παρέχουν γλυκιά γεύση με λίγες ή καθόλου θερμίδες, είναι σημαντική για την υγεία μας. Συμβάλλει στην οδοντική υγεία, αλλά και στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κυρίως στα άτομα με διαβήτη. Επίσης, η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας».

Στον ρόλο που παίζουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στην παχυσαρκία αναφέρθηκε η καθηγήτρια Διατροφής κυρία Μαρία Χασαπίδου: «Η παχυσαρκία αποτελεί μια χρόνια ασθένεια που έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας. Είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και η  διατροφική θεραπεία της πρέπει να περιλαμβάνει πολλές στρατηγικές που θα στοχεύουν όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής του ατόμου», είπε η κυρία Χασαπίδου υπογραμμίζοντας ακόμη ότι «Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετα-αναλύσεων τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και κατά συνέπεια στην απώλεια βάρους όταν αντικαθιστούν την ζάχαρη. Φυσικά θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής.»

Τέλος, αναφερόμενοι στην πρόσφατη «υπό όρους» σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δεν στηρίζει την χρήση γλυκαντικών για τον μακροχρόνιο έλεγχο του βάρους, οι ομιλητές κατέληξαν ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν το θετικό ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη μερική μείωση του σωματικού βάρους, αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες δεν είναι «μαγικά» συστατικά με ιδιότητες απώλειας βάρους. Ωστόσο, αποτελούν ένα διατροφικό εργαλείο για την μείωσης της ζάχαρης και των συνολικών θερμίδων και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...